avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire copil

Buna ziua,
Va rog sa-mi oferiti si mie suport in urmatoarea situatie.
Eu sunt in concediu ingrijire copil de 10 luni. Am optat pentru perioada de doi ani ( pana in martie 2016).
Acum sunt insarcinata din nou, urmand sa nasc in cursul lunii octombrie 2015.
Intrebarea este daca pentru cel de-al doilea copil isi poate lua sotul meu concediu ingrijire copil chiar daca eu mai sunt in concediu ingrijire pentru primul copil ?

Va multumesc,
Ana Novac
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:05, 1 Martie 2015
1. Nu este posibil ca, in acelasi timp, ambii parinti sa beneficieze de CCC pentru cate unul din cei doi copii.

2. - Deoarece al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 atunci mama va intra in CCC2 imediat ce se termina CCC1 (nu mai beneficiaza de concediu de maternitate).
- Pe perioada de suprapunere (de cand se naste al doilea copil si pana se termina CCC1) mama va mai beneficia de inca 600 lei lunar (pe langa indemnizatia pentru CCC1).
- Indemnizatia pentru CCC2 va fi egala cu indemnizatia pentru CCC1.

3. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci lui ii sunt rezervata ultimele doua luni inainte de a implini al doilea copil 2 ani.
- In aceasta situatie CCC2 al dvs. va inceta cand va implini al doilea copil 1 an si 10 luni.

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnziatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4^1
...
(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...
Va multumesc pentru raspuns!
Doresc sa va mai intreb ceva. Daca decid sa ma intorc la serviciu inainte ca primul copil sa implineasca varsta de doi ani (si insarcinata cu cel de-al doilea copil), pot beneficia de program redus (6 ore) cu salariu intreg?

Va multumesc!
Nu puteti beneficia de asa ceva, decat daca aveti prevazuta o astfel de situatie la nivel de angajator - c.i.m., c.c.m. aplicabil sau reg.intern.

OUG 96/2003 prevede urmatoarele:
art. 17
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.

(3)Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4)În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Continuitate ccc adrycary adrycary Buna ziua,sunt in concediu cc pana la varsta de 2ani,am avut contract determinat care a expirat dupa ce am intrat in prenatal si am fost preluata de casa de ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil maryag maryag am 2 copii ,unul face 2 ani in ianuarie iar celalalt are abia 5 luni,primesc alocatie si indemnizatie pt primul iar pentrul al doilea primesc alocatie si ... (vezi toată discuția)