Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri competente (eventual cu numarul articolului din codul civil) la situatia mea.
Mai exact, sunt divortat de 3 ani, si impreuna cu fosta sotie avem un credit ipotecar de cca 60000 chf, pe care initial mi l-am asumat doar eu, eu ramanand in apartament, ea ulterior divortului a reusit sa faca un alt credit ipotecar doar pe numele ei pt un apartament mai mic unde locuieste acum impreuna cu copilul nostru.
In ultimii 3 ani toate cheltuielile cu acest credit si cu apartamentul nostru le-am suportat doar eu.
Din pacate, rata a depasit cu mult posibilitatile mele de plata si nu voi mai continua plata ratelor, fiind dispus la pierderea bunului ipotecat.
Din ce am inteles pasii urmatori vor fi:
- executarea imobilului de catre banca (vinderea la licitatie, probabil in maxim 35000 chf)
- urmarirea executarii tuturor bunurilor pt recuperarea diferentei (25000 chf)
In cazul meu, nu mai am alte bunuri, deci se va aplica poprirea din salar. Intrebarile mele sunt:
- dintr-un salar de 2000 ron, avand obligativitatea de plata a pensiei alimentare (25%=500 ron), care este poprirea maxima ce o poate aplica banca? (30% din 1500?)
- in cazul fostei sotii, vor trece la executarea noului apartament obtinut cu credit ipotecar la alta banca, sau ii vor face la fel popriri pe salar, din care vor scade rata celui de al doilea credit (intelesesem ca la 2 credite, poprirea e in maxim 50% din salar, adica rata ei si cu poprirea sa nu depaseasca jumate din salar. Am inteles eu bine ??)
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru interesul acordat acestui subiect.
deci? in concluzie? care ar fi varianta cea mai avantajoasa?
Pentru ca, cum ati spus, sa gasesc pe cineva sa preia ratele in lei, este foarte dificil. Apartamentul valoreaza 40000 chf iar soldul creditului este de 60000.
Exista solutia sa gasesc un cumparator cu 40000 chf iar banca sa imi acorde un credit fara ipoteca pe restul de 20000, cu o rata care sa nu depaseasca 1/3 din venituri?
Apartamentul valoareaza 40 mii , insa creditul de 60 mii va fi platit in 20 de ani sau cat mai aveti de platit, ar fi chiar ok pt cumparator ,poate converteste in lei .
Chiar daca solutia cu creditul ar fi posibila, nu renteaza pt dvs sa ramaneti fara casa si sa mai platiti si rate, asta se intampla oricum daca ajungeti sa fiti executat silit .
interesanta ideea. practic eu trebuie sa gasesc un cumparator dispus sa plateasca o rata de 450 chf/luna (sau convertit in lei). Creditul este pe inca 30 de ani. Daca cumparatorul nu se incadreaza ca varsta de exemplu, la banca, acestia vor fi de acord sa predea creditul noului cumparatori? Soldul este de 60000 chf, in cazul in care va fi achitat maine. In rest, calculand cu 450 chf/luna, rezulta: 450*12luni*30ani=162000 chf.
Chiar si asa, exista o posibilitate legala acceptata de banca pentru un asemenea transfer de credite?
Cam ce conditii ar trebui sa indeplineasca noul creditor? (salar, varsta, garantii - ca apartamentul nu mai poate constitui singur garantie pt creditul de 60000 atat timp cat el valoreaza maxim 40000 la valoarea pietii)
ati zis ca mai aveti de dat la banca 60000, nu 162000. Am presupus ca ati luat 100 de mii de ex si ati platit niste bani mai multi pana acum si 60 de mii e suma ramasa, pe care ati calculat-o inmultind rata cu nr de rate ramase.
Despre conditii de creditare, despre cum se poate prelua creditul, intrebati la banca, daca o sa mai fie cazul.