avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cumul venituri din pensii si salariu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cumul venituri din pensii si salariu

Un administrator care a lucrat cu contract de munca la o asociate de proprietari, a iesit la pensie anticipata, poate continua la aceeasi asociatie ca administrator angajat cu conventie civila ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:53, 4 Martie 2015
Legea 263/2010 a pensiilor

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
..................
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;


Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
.................
IV.persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d)persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;


Pentru anul 2015:
Codul fiscal prevede ca norma de venit nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. Din 1 ianuarie, salariul minim este de 975 de lei, urmand ca de la 1 iulie acesta sa creasca la 1.050 de lei.

Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
elga50, moderator
Sustin prima parte a mesajului de mai sus si in acest sens putei citi un material pe:
www.avocatnet.ro/content/art...

Dar introducerea in discutie, poate din graba, a valorii salariului minim nu are legatura cu subiectul deoarece legislatia ne spune de "castigul salarial mediu brut".

Conform Legii nr. 187/2014 a bugetului asigurarilor sociale de stat, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 961 din 30 decembrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 2 ianuarie 2015, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat a fost majorat, pentru anul fiscal 2015, este de 2.415 lei, in urcare de la 2.298 lei, cat a fost in 2014.
Asadar 4 salarii medii brute in 2015 insumeaza 9660 lei ceea ce-i poate permite unui pensionar anticipat sa aiba un venit salarial lunar de maxim 805 lei.
Puteti citi un material mai recent pe aceasta tema si aici
www.avocatnet.ro/content/art...
Daca pensia anticipata partiala este de 1100 lei si salariul este de 600 de lei (brut) se incadreaza in lege ? Multumesc.
1. Pensia anticipata partiala nu poate fi cumulata cu nici un venit din salariu.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

3. - Exista exceptii pe care le puteti citi pe:

www.avocatnet.ro/content/art...

si din care va redau:

Situatii valide pentru solutia cumulului pensiei cu salariul:

1. pensionarii respectivi realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic pana in echivalentul a 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in calitate de:
- administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
- membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
- persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

2. pensionarii respectivi sunt cadre militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.


- Intrebati la Casa de Pensii daca va puteti incadra la pct.1, ultima liniuta.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata vs cabinet stomatologic sachelariec sachelariec nascut pe 15.09.1954 medic stomatolog lucrand din 1977 pot obtine pensie anticipata partiala si sa lucrez la cabinetul meu in continuare beneficiind de ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat pentru cenzor marietasok marietasok Buna seara. As dori si eu un raspuns la urmatoarea intrebare: O persoana care este la pensie anticipata partial poate sa aiba contract de mandat de cenzor la ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata shoni17 shoni17 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca, in cazul pensionarii anticipate am drept de munca in continuare. Mentionez ca lucrez in sistemul de stat si doresc sa ... (vezi toată discuția)