avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Operatiune triunghiulara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Operatiune triunghiulara

Buna ziua,
Avem urmatoarea situatie: Firma A din Romania primeste o comanda pentu executarea unor produse din partea firmei B din Germania. Neavand capacitatea necesara pentru a realiza la timp comanda, comanda firmei C din Republica Ceha realizarea acestor produse, nestiind la acest moment ca firma C va organiza transportul si va trimite produsele finite direct firmei B. Firma A primeste de la firma C factura aferenta produselor executate, valoarea acestei facturi fiind mai mica decat valoarea comenzii. Firma A trebuie sa factureze firmei B comanda primita. Intrebarea noastra este: acest tip de operatie este o operatiune triunghiulara? Cum trebuie sa procedeze firma A? Cum factureaza firma A firmei B produsele?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 16:46, 2 Martie 2015
Numai dacă transportul este realizat de beneficiarul livrării (firma B din Germania) nu sunt aplicabile măsurile de simplificare pentru operaţiuni triunghiulare, iar din expunerea dvs. rezultă că furnizorul din Cehia asigură transportul și prin urmare avem toate premisele unei operațiuni triunghiulare.

Mai departe am sa va citez din normele codului fiscal:

2.(14) În cazul operaţiunilor triunghiulare efectuate în condiţiile art. 126 alin. (8) lit. b), dacă România este al doilea stat membru al cumpărătorului revânzător şi acesta a transmis furnizorului din primul stat membru codul său de înregistrare în scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal, cumpărătorul revânzător trebuie să îndeplinească următoarele obligaţii:
a) să emită factura prevăzută la art. 155 din Codul fiscal, în care să fie înscris codul său de înregistrare în scopuri de TVA în România şi codul de înregistrare în scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrării;
b) să nu înscrie achiziţia intracomunitară de bunuri care ar avea loc în România ca urmare a transmiterii codului de înregistrare în scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal în declaraţia recapitulativă privind achiziţiile intracomunitare, prevăzută la art. 156^4 din Codul fiscal, aceasta fiind neimpozabilă. În decontul de taxă aceste achiziţii se înscriu la rubrica rezervată achiziţiilor neimpozabile;
c) să înscrie livrarea efectuată către beneficiarul livrării din al treilea stat membru în rubrica rezervată livrărilor intracomunitare de bunuri scutite de taxă a decontului de taxă şi în declaraţia recapitulativă prevăzută la art. 156^4 din Codul fiscal următoarele date:
1. codul de înregistrare în scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrării;
2. codul T în rubrica corespunzătoare;
3. valoarea livrării efectuate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)
Activitati economice desfasurate pe teritoriul italiei. regimul tva paolo979 paolo979 S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: ... (vezi toată discuția)
Comert triunghiular cu doua state membre cand statul membru de livrare este acelasi cu cu statul membru al vanzatorului-tva potarniche gabriela potarniche gabriela Un operator economic A1 din Romania vinde bunuri unui operator economic B din Bulgaria dar locul livrarii este un operator A2 din Romania.Bunurile nu ... (vezi toată discuția)