avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CIM suspendat in vederea detasarii in strainatate vs. ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CIM suspendat in vederea detasarii in strainatate vs. obligatie plata cass voluntar

Buna ziua,
In situatia unei persoane detasata in strainatate si cu contractul de munca suspendat la Angajatorul roman, exista obligatia platii cass prin contract voluntar incheiat cu casa de sanatate? (avand in vedere ca are domiciliul declarat in Romania cf art.7 (1) pct 23 cod fiscal).
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
trandafir2, moderator
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 23:35, 3 Martie 2015
De la 01.07. 2011 administrarea drepturilor de creanta in cea ce priveste cass au fost preluate de catre ANAF conform prevederilor Cod Fiscal prin modificarile si completarile introduse de OUG 125/2011 CNASS administand doar creantele stabilte pe perioada termenelor de prescriptie dar numai pana la 30.06 .2012.
In situatia relatata in postare ,interpretand textele de lege in vigoare care stabilesc obligatiile de plata cass respectiv Codul Fiscal observam ca acesta nu instituie "ope legis" obligativitatea incheierii vreunui contract cu CNASS in vederea achitarii obligatiilor fata de FNUASS ci doar executarea obligatiilor.
Incheierea contractului cu CNASS rezulta a devenii un drept si nu o obligatie , si asta pentru a beneficia de drepturile de asigurare despre care Codul Fiscal nu pomeneste nimic.

Vazand cele doua legi repectiv 95/2006 si 571 /2003 cu modificarile si completarile ulterioare constatam ca momentan prima stabileste drepturille iar pentru obligatiile de plata prin art.257 al.2 ne directioneaza catre cea de-a doua ,in schimb L.571/2003 stabileste obligatiile de plata dar "de lege lata"
nu face referire la drepturile conferite de L95/2006.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
robert1958, utilizator
Da, rationamentul dvs. este corect, insa eu ma refer strict la situatia unui contract de munca suspendat legal pentru detasare (in afara tarii, ma rog asta conteaza un pic mai putin), caci daca in situatia asta intervine executarea obligatiei de a plati cass, practic inseamna ca toti cei care au contractul de munca suspendat (din orice motiv si pe orice perioada) trebuie sa isi plateasca (obligatoriu) cass din buzunar. Nu?
Din moment ce suspendarea platilor cass angajator angajat inceteaza. deci nu mai intram sub incidenta art 296^27 al.2 ca si exceptare prin cap.I( angajat) in opinia mea da trebuie sa plateasca din buzunar , cel putin cei care obtin venituri impozabile dpdv al impozitului pe venit.

Ar fi bine sa mai beneficiem si de alte opinii .
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
robert1958, utilizator
Persoana (in discutie sau ipotetica, nu conteaza) este angajat, dar contractul de munca fiind suspendat nu i se plateste cass, bun. In aceasta situatie inseamna ca toti salariatii care au contractul de munca suspendat pentru un motiv sau altul, automat ar trebui sa isi plateasca cass din initiativa lor. Va dati seama ce implica asta? (vorbim si noi, dehh). Incet incet ajung la subiectul pe care noi l-am abordat anterior si anume interpretarea textului de la ...
Art. 296^27 alin.(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menionate la cap. I ... interpretare facuta de mine in maniera in care ...daca intr-un an fiscal ai avut venit din salarii, atunci nu ar trebui sa mai platesti cass 5,5% la alte (investitii, dividende, depozite, etc) venituri in acel an fiscal.
O persoana care are contractul de munca suspendat ( pe ce perioada?) , nu are achitata condtributia la FNUASS din momentul suspendarii.
Conform L.95/2006 art.258 al.2 dupa 3 luni de la ultima plata pierde drepturile de asigurare insa nu si calitatea de asigurat care conform art 211 al.3 lit.a se pierde doar o data cu pierderea dreptului de domiciliu in RO.
Obligatia platii contributiei este corelativa calitatii de asigurat si rezulta si din art.208 din aceasi lege. Asta pe legea 95/2006 si ar fi valabila pentru asigurarea "din proprie initiativa".

Revenind la Codul Fiscal acesta nu mai permite nici o interpretare in cea ce priveste obligatia platii cass impunand la modul imperativ cele 3 capitole de incadrare a contribuabililor din punct de vedere al cass prin prisma veniturilor supuse impozituli pe venit.
In opinia mea programul informatic utilizat de ANAF ar trebui sa sesizeze automat intreruperea
platii ca angajat ( nu stiu daca suspendarea contractului se inregistreaza la ANAF) si in anul urmator sa genereze decizia de impunere daca persoana a obtinut alte venituri altele decat cele incluse la cap I si II art 296 ,inclusiv chirii.
Inteleg ca se sustine ca o persoana care are contractul de munca suspendat , nu ar trebui sa plateasca asigurari de sanatate. Parerea mea "personala" este ca nimeni nu ar trebuii sa plateasca obligatoriu asigurari de sanatate ci voluntar .

Referitor la sintagma "intr-un an fiscal" , prin an fiscal in CF si CPF se intelege perioada 01 ianuarie-30 decembrie. Orice perioada mai mica reprezinta o fractiune si nu indeplineste conditia de "intr-un an fiscal" si se supune rationamentului celor de la ANAF pe care vi l-am detaliat.
Altfel s-ar putea interpreta ca daca am fost angajat 3-6 luni dintr-un an fiscal nu ar mai trebui sa platim cass pentru restul anului sa zicem pentru venituri din dobanzi intrucat am obtinut venituri cap.I art 296 "intr-un an fiscal"..
Eu am inteles rationamentul lor desi nu rezulta foarte clar din prevederile legale.
In mod clar ar fi fost " persoana care nu obtine veniturile .... intregul an fiscal "

Alte discuții în legătură

Cim suspendat in vederea detasarii in strainatate vs. obligatie plata cass venituri din dobanzi bancare trandafir2 trandafir2 Buna ziua, In situatia unei persoane detasata in strainatate si cu contractul de munca suspendat la Angajatorul roman, exista obligatia platii cass pentru ... (vezi toată discuția)
Cass privind persoanele care nu realizeaza venituri vs. cass pentru dobanzi bancare trandafir2 trandafir2 Despre Cass privind persoanele care nu realizeaza venituri stim ca: Persoanele fizice care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor ... (vezi toată discuția)
Cas - neasigurat stefan8 stefan8 Buna ziua! Am fost asigurat, ca student, pana in iunie 2013, dupa care a urmat o perioada de mai bine de un an in care am fost neasigurat. Din octombrie ... (vezi toată discuția)