avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general somajul
Discuție deschisă în Contabilitate în general

somajul

perioada de somaj constituie vechime in campul muncii?care sunt dezavntajele perioadei de somaj fata de perioada in care sunt angajat?
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 20:46, 17 Iunie 2009
gabriel13 a scris:

perioada de somaj constituie vechime in campul muncii?care sunt dezavntajele perioadei de somaj fata de perioada in care sunt angajat?


Somajul constituie vechime in munca. Dezavantajul consta in urmatoarul fapt: cotizarea la pensii este mai mica in perioada somajului decat in perioada angajarii si in consecinta micsoreaza si viitoarea pensie.


Potrivit art. 5 pct. V din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada in care s-a platit contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat reprezinta stagiu de cotizare.

Aceasta perioada nu este totodata si vechime in munca ori vechime in specialitate.
Conform art. 16 alin. (3) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca.
Vechimea in specialitate este o specie a vechimii in munca, constituind perioada de timp in care o persoana a lucrat in activitati corespunzatoare functiei sau meseriei in care urmeaza sa fie incadrata sau promovata.
Exceptiile de la regula vechimii in munca, enuntata in prevederile de mai sus, sunt de stricta reglementare [a se vedea, de exemplu, art. 153 din Codul muncii, art. 18 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare].
In cazul perioadei de somaj nu este vorba de o exceptie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 57/2016 petrulili petrulili Concediul de acomodare intre copil si adoptator se considera vechime in munca? In lege scrie ca se platesc asigurarile sociale, dar nu gasesc daca se ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate iubire77 iubire77 Concediul de crestere a copilului se considera vechime in munca sau in specialitate ? (vezi toată discuția)
Perioada somaj ralucard ralucard Buna ziua! As dori sa stiu ce perioade imi sunt luate in calcul la vechimea in munca, avand in vedere faptul ca lucrez la stat si beneficiem de sporul privind ... (vezi toată discuția)