avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recuperare permis suspendat. Rog raspuns Urgent.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recuperare permis suspendat. Rog raspuns Urgent.

Buna ziua,
Cazul este urmatorul:
- in 17.02.2015 mi-a fost retinut permisul pentru 90 zile pentru viteza (51 Km/h peste limita de 50 km/h pentru acea poriune de drum) si primit dovada pt 15 zile (expira in 5.03.15)
- achitat amenda
- in 17.02.15 depus copie PV + chitanta plata la postul de Politie din comuna unde s-a intamplat
- in 18.02.15 depus original PV + chitanta la Politia rutiera Timis unde am intrebat de sustinerea examenului pentru reducere perioada suspendare etc.
- acum seara, 03.05.15 primesc un plic in posta care specifica ca din 05.03.15 nu mai am dreptul de a conduce pt 90 zile, daca sunt prins conducand este in fractiune etc. Mai important este ca se specifica si, citez "[Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, NU TREBUIE sa va prezentati la serviciul politiei rutiere ......, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, in conditiile art. 106 din OUG 195 / 2002 republicte, cu modif ....].

Din ceea ce am gasit pe net, citez art. 106 si 1040din OUG 195/2002:
Art. 106

(1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art. 91 din Codul penal;

c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art. 104.

(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

si

Art. 104

La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere a judeţului sau a municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Tot de pe net, am gasit ca pentru a reduce perioada de suspendare la 30 zile, se aplica :Art. 221 Regulament aplicare OUG 195/2002 Restituirea permisului de conducere şi reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce Sancţiuni contravenţionale şi măsuri tehnico-administrative:, care spune
Restituirea permisului de conducere şi reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce
Art. 221
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;

b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;

c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;

d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;

b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;

d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.

Sunt sigur ca ma incadrez in specificatiile art.221. Intrebarea este: De ce NU TREBUIE sa ma prezint ... conform art. 106? Am dreptul de a sustine examenul si de a beneficia de aceasta reducere?
Va rog pt un raspuns URGENT -> maine este a 15 zi cand mai pot depune contestatie la PV.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dumitru-Mitica , utilizator 22:31, 3 Martie 2015
nu sunt avocat sau ceva de genul, dar ca sofer iti spun ca daca maine este ultima zi , nu mai sta pe ganduri..doar nu or sa te dea afara nu? Din cate stiu eu daca nu ai beneficiat de reducere a pedepsei in ultimii 3 ani ( asa cum scrie si in art 221) poti sa incerci. Nu ai nimic de pierdut. Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandire permis suspendat Larissa02 Larissa02 Buna ziua ma aflu intr-o situatie destul de dificila. Am permisul suspendat pe o perioada de 90 de zile pt depasirea limitei de viteza si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Retinere permis de conducere pasmangiu pasmangiu Buna ziua, Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru o alcoolemie de 0.03 in jud Prahova pentru o perioada de 90 zile. Am depus contestatie la tribunal ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere Catalin_de_la_Berlin Catalin_de_la_Berlin Buna ziua. In luna septembrie 2015 am fost implicat intr-un accident rutier in care am fost scos vinovat pentru neacordare de prioritate. Datorita ... (vezi toată discuția)