avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere

Buna ziua.
In luna septembrie 2015 am fost implicat intr-un accident rutier in care am fost scos vinovat pentru neacordare de prioritate. Datorita circumstantelor eu trebuia sa solicit o expertiza pentru a demonstra ca nu sunt vinovat (repectivul circula pe drumul cu prioritate insa, m-a acrosat din depasirea altui autovehicul aflat in fata sa). Am ajuns la spital pentru ca era putin ametit. A durat jumatate de an pana cand procuratura Cornetu a dat solutionarea cu NUP. Am mers la Politie unde mi s-a comunicat suspendarea pe 90 de zile conform OUG 195/2002 republicata cu testare obligatorie cunostintelor in conditiile art.106 din OUG 195/2002.
Intrebarea mea este: de ce nu pot beneficia de reducerea la 30 de zile a suspendarii (asa mi-a comunicat domnul de la Ilfov).
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Catalin_de_la_Berlin , utilizator 16:41, 27 Februarie 2016
Articolul 106 din OUG 195/2002

(1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renunţarea la urmărirea penală sau instanţa a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Art. 221 Din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002

(1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an inainte de savarsirea faptei;
c) in ultimii 3 ani de la data savarsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) in ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.
Analizati daca nu cumva va incadrati in prevederile art. 221 sin Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002
Multumesc pentru raspuns. Ma incadrez la art. 221 primul alineat (mai putin primul punct - pe care il trec sigur zilele acestea). In ceea ce priveste al doilea alineat, nu stiu ce reprezinta punctul a (cu majorarea). La celelalte, nu este cazul.
Multumesc inca odata pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare examen redobandire anonim90 anonim90 Buna ziua, in 22 noiembrie 2018 am produs un accidemt cu victime, din cauza neacordari de prioritate. Victima nu a depus plangere iar in data de 4 Aprilie 2019 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - citație test reguli de circulație, consecințe neprezentare Yonut79 Yonut79 Acum 2 luni mi-sa suspendat permisul auto pe 90 zile pentru consum alcol dupa test sa rezultat o alcolemie de 0,34 acum 2 zile am primit citatie sa ma prezint ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis suspendat. rog raspuns urgent. silviu1975 silviu1975 Buna ziua, Cazul este urmatorul: - in 17.02.2015 mi-a fost retinut permisul pentru 90 zile pentru viteza (51 Km/h peste limita de 50 km/h pentru acea poriune ... (vezi toată discuția)