avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit mostenire

Cum functioneaza impozitarea masei succesorale daca succesiunea nu s-a dezbatut ? Au trecut mai bine de doi ani de cand defuncta a decedat. Sotul supravetuitor este veteran de razboi, defuncta nu avea niciun bun propriu. Cum se calculeaza acest impozit?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:10, 5 Martie 2015
din pacate am intalnit multe situatii asemanatoare, sunt familii ,in special mai inaintate in ani, care nu au stiut de aceasta prevedere a legii de impartire a rolului fiscal, sunt sectoare in Bucuresti unde lucrurile au mers mai usor, dar spre exemplu la sectorul 2 am avut foarte mari incurcaturi.
Directia de Taxe si Impozite probabil a facut acum separarea si calculeaza retroactiv, sau a fost facuta mai inainte dar nu au trimis instiintare la domiciliul defunctei, aceasta din urma stiind ca nu plateste impozit nu a mers sa verifice si asa sa ajuns in aceasta situatie.
gi-jane2 a scris:

Inteleg ca omul a contestat deja si a pierdut, ai vrea sa ataci hotararea ?

sotia contestatorului a decedat iar acesta nu a facut dovada ca este unicul mostenitor al sotiei si din acest motiv s-a emis titlul executoriu pentru cota de 1/2 din imobile care fac parte din masa succesorala a defunctei.


Sotia datora impozit pe jumatate din casa, doar sotul e scutit si bunul nu era tot al lui. Acum ca a decedat, impozitul pe partea ei trebuie platit de cineva.
A venit de plata de la data decesului sau si pt o perioada din urma ?
Daca sotul ar fi singurul mostenitor al femeii, in virtutea faptului ca e veteran si nu datoreaza impozit, nu ar mai plati.
Au copii ?



Am facut contestatie si mi-a dat castig de cauza instanta, insa nu pe faptul ca e veteran de razboi, instanta s-a pronuntat pe o exceptie in sensul ca nu s-a trimis intai o decizie de impunere ca sa se vada suma si apoi sa se emita titlu executoriu si somatia. Eh acum, au inceput din nou demersurile si au emis de la taxe si impozite decizia de impunere urmand probabil peste ceva timp sa emita iar titlul executoriu si somatia.

Da, in fapt, exista 3 copii.

Deci ca sa clarificam ca am lungit deja subiectul foarte mult. Suma care a venit impozit, reprezinta deci impozitul pe 1/2 din imobile care apartinea defunctei. In decizie nu e nimic retroactiv, totul e calculat pe 2015. Sa inteleg ca ulterior daca voi face contestatie voi pierde pentru ca e un impozit legal ? Totusi, daca se poate, imi puteti da norma exacta care reglementeaza acesta situatie ? Mentionez ca defuncta a decedat aproximativ acum 2 ani.

vedeti Legea 571/2003; Legea 343/2006( Art 288) cu Normele metodologice de aplicare si toate modificarile.
Impozitul e legal pt jumatate din ap, mai departe daca omul ar fi singur mostenitor nu l-ar plati in virtutea dreptului sau de veteran, daca sunt si alti mostenitori, fiecare e obligat sa plateasca cf cotelor mostenite.
Ar mai fi o cale deloc convenabila pt mostenitori, sa zica ca nu au acceptat mostenirea, aceasta ramane vacanta si o ia statul, nu vor mai datora impozit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere Avocat Sebastian Murariu Avocat Sebastian Murariu Concret. Ce s-a intamplat? S-a emis un titlu executoriu si o somatie de plata pentru impozit teren si cladire. In fapt, persoana pe numele careia s-a emis ... (vezi toată discuția)
Texe urmasi veteran de razboi Respect968 Respect968 Buna seara! vreau sa stiu si eu daca sunt scutit de impozitele de la primarie (casa, pamant) ca nepot al unui veteran de razboi care nu mai e in viata...bunica ... (vezi toată discuția)
Impozit cladiri si terenuri mahalean mahalean Buna seara , Mama a fost urmasa de veteran de razboi pina in anul 2010 cind a decedat . Pina acum nu am facut dezbatere succesorala . Directia finantelor ... (vezi toată discuția)