avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce rol are Curtea de Justitie a UE???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce rol are Curtea de Justitie a UE???

Buna ziua, ce rol are Curtea de Justitie a UE??? Sunt persoana fizica ma pot adresa Curții de Justitie Europene privind o problema de drept civil...?
Cel mai recent răspuns: danmarian50 , utilizator 22:47, 5 Martie 2015
Curtea de Justiție interpretează legislația europeană pentru a se asigura că aceasta se aplică în același fel în toate țările UE. De asemenea, soluționează litigiile juridice dintre guvernele statelor membre și instituțiile europene.

Persoanele fizice, întreprinderile sau organizațiile pot, la rândul lor, să aducă un caz în fața Curții de Justiție, atunci când consideră că le-au fost încălcate drepturile de către o instituție europeană.

Curtea pronunță hotărâri privind cazurile sesizate. Cele cinci tipuri de cazuri întâlnite frecvent sunt:
1. acţiuni pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare – când instanţele naţionale îi cer Curţii de Justiţie să interpreteze un act legislativ european
2. acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor – intentate guvernelor care nu aplică legislaţia europeană
3. acţiuni în anulare – când se consideră că anumite acte legislative ale UE încalcă tratatele europene sau drepturile fundamentale
4. acţiuni în constatarea abţinerii de a acţiona – când instituţiile UE nu acţionează pentru a lua deciziile pe care au obligaţia de a le lua
5. acţiuni directe – intentate de persoane fizice, întreprinderi sau organizaţii împotriva deciziilor sau acţiunilor UE
[ link extern ]
Adica as putea sa ma adresez cu o problema juridica la Curtea de Justitie a UE, exact cum ma pot adresa si la C.E.D.O, chiar daca sunt persoana fizica...?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curtea de justitie a ununii europene clientY clientY Ma poate ajuta cineva daca as dori deschiderea unui proces pers juridica la institutia sus mentionata? Eventual orice amanunte referitoare ar fi bine ... (vezi toată discuția)
Proces litigii munca ionica1 ionica1 Buna seara.Am avut un proces - litigii de munca- care s-a terminat de judecat la curtea de apel, cu raspuns nefavorabil mie.As dori sa stiu daca ma adresez ... (vezi toată discuția)
Sesizare curtea europeana de justitie geo-vem geo-vem Cum poate fi sesizata Curtea Europeana de Justitie de o persoana fizica ,juridica ? (vezi toată discuția)