avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Respingere cerere de scutire de la plata ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Respingere cerere de scutire de la plata indemnizație pentru creșterea copilului

Buna ziua!
În luna februarie 2015 am depus o cerere, conform Ordinului nr. 2396/2014, prin care am solicitat scutirea de la plata debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului, primite necuvenit.
AJPIS mi-a respins această cerere printr-o comunicare formulată astfel:
”Potrivit Legii nr.126/2014 și a Ordinului nr.2396/2014 emis de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Ministerul Finanțelor Publice, nu fac obiectul scutirii de la plată debitele care se încadrează în prevederile art.2 din Ordinul nr.2396/2014, astfel: (au făcut trimitere la art.2 din ordin).
Întrucât debitul dvs. se încadrează în prevederile art.2 lit c din Ordinul nr.2396/2014, cererea dvs. prin care solicitați scutirea de la plată a sumei .... reprezentând indemnizație creștere copil necuvenită și restituirea sumei de ......, reprezentând debit achitat, se respinge.”
Din răspunsul primit nu pot să îmi dau seama dacă se mai aplică legea 126/2014 sau a fost ”abrogată” prin ordinul 2396. Mă puteți ajuta cu un punct de vedere în acest sens?
Vă mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: danny4mm , utilizator 19:24, 8 Martie 2015
Legea nu poate fi abrogata de un Ordin.

Din raspunsul dat de AJPIS reiese faptul ca dvs nu va incadrati in situatiile mentionate de Legea nr.126/2014 si de Ordinul nr.2396/2014 referitoare la scutirea de plata.

Cuvantul abrogat a fost intre ghilimele pus. Problema e ca legea spune una, iar ordinul alta (cel putin asa cred eu). Prevederile art. 2 din Ordinul 2396 fac trimitere la art III din legea 126, insă punctul c) din ordin nu are nici o legatura cu art . III din lege.
Ma intreb atunci care este rostul acestei legi, pe cine mai scuteste de la plată? (mă refer strict la subiectul abordat)
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2015
danny4mm, utilizator
Sa vedem ce spun ambele texte de lege :

1. Art. III din Legea nr.126/2014
(1) Debitele cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, sau a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, constituite din culpa debitorului, materializată în folosirea cu intenţie de către acesta a unor documente despre care cunoştea că au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii sau nedeclararea unor informaţii nu fac obiectul scutirii la plată, conform prevederilor art. II.

(2) Debitele prevăzute la alin. (1) se recuperează integral de la persoanele care au încasat necuvenit drepturile, inclusiv sumele reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

2. Articolul 2 din Ordinul 2396/2014
Conform prevederilor art. III din lege nu fac obiectul scutirii la plată şi/sau restituirii debitele care, după caz:
a)sunt contestate prin acţiune în instanţă şi aflate în pronunţare;
b)sunt contestate prin acţiune în instanţă şi pentru care instanţa s-a pronunţat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă;
c)sunt stabilite ca urmare a corectării veniturilor care au stat la baza stabilirii dreptului, fie din cauza completării incorecte de către angajator a adeverinţei de venituri, fie din cauza diferenţelor de venit în condiţiile art. 22 din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Opinia mea:
Prevederea de la lit.c al art.2 din Ordin este cuprinsa in art.III din lege , si anume :".... constituite din culpa debitorului, materializată în folosirea cu intenţie de către acesta a unor documente despre care cunoştea că au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii sau nedeclararea unor informaţii nu fac obiectul scutirii la plată, conform prevederilor art. II."

Prin urmare, greseala angajatorului in completarea adeverintei pentru indemnizatia CCC este data in culpa dvs.


va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie restituire plati necuvenite cic DeliaCristina DeliaCristina Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am primit o decizie pentru restituire plati necuvenite, deoarce mi-a fost platita ultima luna de concediu ... (vezi toată discuția)
Legea nr.126/2014 barthiaurelia barthiaurelia As vrea sa stiu daca Legea 126/2014, de modificare a O.U.G/2010, privind concediul si indemnizatia lunara de crestere a copilului si masuri de recuperare a ... (vezi toată discuția)
Decizie recalculare indemnizatie dupa 4 ani jumate arhana arhana Buna ziua, am primit la sfarsitul lunii dec.2014 instiintare precum in urma unei decizii din 2012 s a recalculat indemnizatia dupa primul copil. Primul copil ... (vezi toată discuția)