avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

cum pot ataca un act de donatie fara clauza?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 12:40, 7 Martie 2015
Intrebarea dvs.comporta doua raspunsuri in functie de situatia in care sunteti, donator sau mostenitor rezervatar.
1.Daca suntei donator:Conf.art.1.020 NCC"Donatia poate fi revocata pentru ingrtatitudine si pentru nerespectarea fara justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul." Intrucat, ati spus ca, este vorba de o donatie fara "clauza",adica,fara sarcini,donatia se poate revoca ptr.ingratitudine conf.art.1.023 NCC.
Art.1.023 NCC-Donatia se revoca pentru ingratitudine in urmatoarele cazuri:
a) daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau,stiind ca altii intentioneazasa atenteze , nu l-a instiintat;
b) daca donatarul se face vinovat de fapte penale,cruzimi,sau injurii grave fata de donator;
c) daca donatarul refuza in mod nejusitifcat sa asigure alimente donatorului ajuns in nevoie,in lmita valorii actuale a bunului donat,tinandu-se insa seama de starea in care se afla bunul in momentul donatiei.
2.Daca sunteti mostenitor rezervatar(ascendent privilegiat,sot supravietuitor,descendent) al donatorului defunct si vi s-a incalcat rezerva succesorala, puteti formula actiune in reductiunea liberalitatilor excesive(donatie care incalca rezerva succesorala), conform art.1.091-art.1.099 NCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare donatie - e posibila? modalitati antonie-ana-maria antonie-ana-maria Buna ziua.As dori sa stiu daca acum 16 ani sa facut o donatie al unui apartament,apartament obtinut printr-o mostenire.Cei 2 mostenitori au donat apartamentul ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie dupa decesul donatarului medeea2012 medeea2012 am donat cu scutire de raport o suprafata de teren unuia dintre fii. Acesta a decedat si doresc sa revoc aceasta donatie deoarece sotia si copii fiului meu ... (vezi toată discuția)
Din coproprietar in proprietar 100% MugurAlex81 MugurAlex81 Buna ziua. Eu si mama mea suntem coproprietari pe un apartament. Mama mea doreste ca eu sa devin proprietar pe intreg apartamentul. Spuneti-mi va rog care este ... (vezi toată discuția)