avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... este legal ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

este legal ?

de o perioada aprox 6 luni , platim intretinerea si o suma pentru fondul de reparatii .inca de la inceput presedinta si administratora - este o echipa nou aleasa , au inceput sa faca cheltuieli care nu erau urgente privind lucruri gospodaresti folosind toti banii adunati lunar , adica neachitand taxele catre furnizori apa si gunoiul , ca salariul femeii de serviciu si al adm e sigur platit iar blocul e debransat de la gaz..
in timp ce blocul se zbate cu datorii de aprox 40 000 si s-ar fii putut rezolva cu aceste persoane , vad din nou ca sambata e actiune de schimbat niste geamuri , pus niste usi intermediare intre holul blocul la parter si scari si banuiesc ca iar s-a intrat in banii de intretinere . este legal acest lucru ? este un abuz ? multumesc.
Cel mai recent răspuns: sever_daniela , utilizator 16:05, 1 Iulie 2009
daca in consilliul de administratie al blocului s-a hotarat modernizarea , reparatia si alte cheltuieli ocazionate de buna functionare a blocului ...atunci este legal.
Pe scara dumneavoastra trebuie sa aveti un tabel nominal semnat de majoritatea proprietarilor cu acordul lor privind utilizarea fondului de reparatii. Costurile cu aceste usi si geamuri nu trebuie sa depaseasca nivelul fondului de reparatii adunat de proprietarii acestei scari. Facand parte din aceasta asociatie aveti dreptul sa cereti toate documentele, astfel puteti sa vedeti daca sunt legale sau nu.
Si eu subscriu la ce a spus @eseme Nu pot fi facute aceste lucrari daca depasesc fondul de reparatii....si as zice ceva mai mult, ar fi fost de preferat, daca nu aveati lucrari urgente sa fi folosit banii acestia la plata facturilor restante (desi nici asta nu e legal), dar din doua rele il alegi pe acela spre folosul si confortul oamenilor. Parerea mea!
mezzo 61 a scris:


in timp ce blocul se zbate cu datorii de aprox 40 000 si s-ar fii putut rezolva cu aceste persoane , vad din nou ca sambata e actiune de schimbat niste geamuri , pus niste usi intermediare intre holul blocul la parter si scari si banuiesc ca iar s-a intrat in banii de intretinere . este legal acest lucru ? este un abuz ? multumesc.

Aveti dreptul sa cereti explicatii presedintelui asociatiei la orice cheltuiala sau documente.
Anul trecut am avut scandal in bloc pentru ca o vecina banuia ca se face o lucrare de hidroizolatie la un tronson cu 4 nivele. A imprastiat in tot blocul banuiala ca se face aceasta lucrare si "o sa ne coste de de o sa ne usture" pentru ca-i o treaba pusa la cale in secret, etc.. Auzind despre acest lucru am cercetat si-am aflat ca un vecin "mai cu stare" a adus ceva materiale si urmeaza sa mai aduca sus pe bloc pentru a face lucrarea pe cont propriu. Pana a carat materialele, a mai prins si cateva zile de ploaie, avenit apoi echipa si a lucrat cateva zile, au facut proba cu apa, etc, au trecut vreo 3 sapatamani. In acest timp am dat explicatii de zeci de ori atat la asocioatie cat si oriunde eram intalnit de vecini care erau suparati ca vor fi pusi la plata. Au fost unii care nu au crezut inca 3 luni dupa lucrare ca nu vor fi pusi la plata , chiar daca intre timp se afisase 2-3 liste.
In conducerea unei asocaitii peste 50% din timpul de munca se aloca explicatiilor date proprietarilor. Apoi depinde de membrul din comitet sau administrator care da explicatii la fel de mult ca si de proprietarul care te priveste ca pe un vecin sau ca pe un rival, hot, sarlatan.
eu sunt in comisia de cenzori . m-am exprimat gresit spunand " banuiesc " .este asa .din cauza neregulilor descoperite cu vechea administratie , din ianuarie si pana la sf lui mai au avut loc 7-8 sedinte , chiar mai multe .cand am deschis discutia de unde sunt acesti bani mi s-a spus ca sunt banii pentru furnizori si ii speriem pe ceilalti locatari ca ne opreste apa si nu ia gunoiul si vor veni cu banii de reparatii mai inainte de listele de intretinere .asa cum v-am explicat , intretinerea este foarte mica de genul 5 pers / 4 camere , apa contorizata este 106, 5 lei la aceasta suma adaugandu-se 99.5 fond reparati iplus intregirea lui .adica s-au strans 1000 lei , s-au cheltuit luna trecuta , luna asta se strange suma de 1000 lei plus alta suma convenita luna asta .unii au dat doar intretinerea , altii nimic iar altii toata suma , numai ca suntem 14 ap mari si late .de fapt sa va spun 350 adm si f. serviciu , 360 gunoiul si cam 700 apa . nu toate ap sunt contorizate la apa .de asta va spun ca eu consider un abuz .dupa cum abuz este si cererea votului pentru teava separata de apa , de la persoane care au datorii la intretinere .

Alte discuții în legătură

La fondul de reparatii al blocului gestionarea lui trebuie sa fie de acord proprietarii Dana Gilly Dana Gilly Buna ziua locuiesc in Floresti Cluj intr-un bloc de locuinte presedintele sta si el cu mine in bloc ,administatia este o firma banii stransi pentru fondul de ... (vezi toată discuția)
Lista de intretinere Elenapusa Elenapusa Cand 2 luni la rand (ianuarie 2016 si februarie 2016) listele de intretinere sunt scrise de mana administratorei, si afisate la avizier fara semnatura ... (vezi toată discuția)
Nereguli grave în organizarea şi funcţionarea asociaţiei de proprietari olimpiaJ olimpiaJ Vă rog frumos dacă mă puteţi ajuta cu formularea unei acţiuni in justiţie pentru nereguli grave in asociaţia de proprietari din care fac parte şi anume ... (vezi toată discuția)