avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Buna ziua,


O salariata a fost notificata cu privire la desfiintarea postului si i s-a oferit un alt post in schimb. I s-a oferit un termen de gandire cu precizarea ca daca, in termenul de gandire, nu accepta in scris postul sau nu ofera niciun raspuns scris la notificare, se va proceda la emiterea preavizului.
In ultima zi a perioadei de gandire, (doua zi urma sa se comunice preavizul in temeiul art. 75 cu trimitere la art. 65 Codul Muncii), salariata nici nu refuza postul oferit, dar nici nu-l accepta. In schimb, isi depune demisia cu preaviz in temeiul art. 81 alin. (1) din functia pe care o detinea pana la desfiintarea postului.
Primeaza demisia salariatului (art. 81 al. 1 din Codul Muncii) desi locul de munca a fost defiintat, sau se continua procedura de concediere individuala (art. 65 Codul Muncii) cu acordarea preavizului de 20 de zile lucratoare (art. 75 Codul Muncii)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:57, 9 Martie 2015
Intr-o astfel de situatie, angajatorul are posibilitatea sa renunte la desfiintarea postului si sa accepte incetarea c.i.m. prin demisie.

De asemenea, angajatorul are posibilitatea sa renunte la preaviz in caz de demisie - art.81 alin.7 C.mun.
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Problema este ca postul a fost deja desfiintat. Acesta nu mai exista nici in oranigrama nici in statul de functii, de aceea am procedat la notificarea salariatului cu privire la desfiintarea postului. De asemenea, NU se doreste revenirea la situatia anterioara.

Sa inteleg ca daca se alege varianta demisiei (art. 81), se considera ca postul respectiv inca exista chiar daca fizic el a disparut din organigrama? Poate persoana in cauza sa se adreseze intantei de judecata cu aceasta motivatie, cu toate da ea este cea care si-a dat a demisia si in principiu nu ar avea motiv sa ne dea in judecata?
Imi cer scuze ca insist, dar situatia este putin mai delicata, mai ales ca persoana in cauza a tot amenintat cu instanta de judecata, iar acum dintr-o data isi da demisia.
Multumesc

Si inca ceva. Salariata a solicitat demisia astazi, iar previzul sa inceapa tot de azi, in timp ce preavizul pentru concedierea individuala trebuia comunicat miine.

Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ii puteti inceta raportul de munca prin demisie, iar postul sa ramana desfiintat.
Inca doua neclaritati, va rog,;
1. In cazul demisiei cu preaviz societatea mai trebuie sa emita decizie prin care informeaza salariatul ca se afla in preaviz sau emite doar decizia de incetare a CIM la data expirarii termenului de preaviz?
2. Daca angajatorul renunta total sau partial la termenul de preaviz anuntat de salariat prin demisie, care este procedura de informare a salariatului (prin decizie, printr-o notificare??? .

Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2015
dijmarescu, utilizator
1. Se va emite doar decizia de incetare a c.i.m. la expirarea preavizului.

2. In opinia mea, se va anunta imediat salariatul/a despre situatia in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie sau concediere Cinthya Cinthya Buna ziua! Am o verisoara care lucreaza la un cabinet stomatologic ca asistenta si as vrea sa stiu in cazul in care si-ar da demisia ar primi somaj? sau doar ... (vezi toată discuția)
Notificare angajat - desfiintare post AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, deoarece este pentru prima oara cand ma confrunt cu o astfel de situatie, as avea nevoie de cateva sfaturi: - societatea a decis sa isi ... (vezi toată discuția)
Un contract de munca incheiat in 2008 lexoradeanu lexoradeanu cu preaviz de 15 zile acum cat trebuie sa fie preavizul 20 zile sau cel mentionat in contractul de munca ? pentru ca salariatul sa beneficieze de somaj in ... (vezi toată discuția)