intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire'' din motive intemeiate justificate
de ex : vanzatorul nu mai doreste sa vanda apartamentul pt ca la randul lui a incheiat un antecontract ( pt o constructie) care nu a fost finalizata si nu se poate muta ( constructorul a dat faliment) si nu are unde sa se mute si astfel nu mai doreste sa vanda apartamentul. in antecontractul pe care l-a semnat in calitate de vanzator scrie ca ,, daca se razgandeste poate fi dat in judecata pt obtinere o hot care sa tina loc de antecontract. astfel daca nu incheie contractul -nu are unde sa se mute- poate fi dat in judecata pt ca s-a razgandit ?
antecontractorul cu constructorul ( pt a construi casa pana la data de ...) a fost semnat iar antecontractul prin care se vinde apartamentul inca nu
in cazul in care nu se mai semneaza antecontr nr 2 pt vanzarea apartamentului
nu se va mai incheia contr cu construcorul ( nefiind bani pt ca nu s-a vandut ap)....ce se poate pierde : avansul ? doar atat.?...in antecontract nu e stipulat ca se poate actiona in instanta pentru hot care sa tina loc de contract ....construcorul poate sa oblige sa cumpoere casa?
In antecontractul cu constructorul se pierde avansul daca este prevazut in antecontract sau se pot cere si alte daune, trebuie vazut in antecontract care sunt penalitatile/daunele in cazul nerespectarii clauzelor de catre parti.
Poate exista penalitati pe care constrcutorul sa le plateasca pentru nerespectarea termenului de livrare, nu avem de unde sa cunoastem clauzele prevazute in antecontract.
Dreptul de actionarea in instanta, este prevazut in Noul Cod Civil
Art. 1669 - Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.
Partile au stabilit: ca nu se considera culpa, (culpa promitentului vanzator) in cazul in care la termenul stabilit, imobilul contractat de cumparator in baza a ntecontractului de vanzare cumparare autentificat cu nr__________ (incheiat cu __________) nu e finalizata
promitentul vanzator nu poate fi dat in judecata pt hot ce tine loc de contract daca casa nu e finalizata ....e suficient articolul si exprimarea??
Vanzatorul poate trece orice clauze pe care le considera de partea lui dar conditia este sa fie acceptate de promitentul cumparator.
Daca se intampla ceva neprevazut care nu se incadreaza la forta majora si care nu este trecut in antecontract (Doamne fereste, decesul unui membru al familiei vanzatorului iar acesta nu se prezinta pentru finalizarea tranzactiei, ), se poate considera ca fiind culpa promitentului vanzator.
Consultati un notar sau un avocat inainte de a semna antecontractul.