avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Executare silită recuperare debit obligatie intretinere
Discuție deschisă în Executare silită

recuperare debit obligatie intretinere

Buna ziua!
Am o nelamurire legata de un debit obtinut prin sentinta judecatoreasca- legalizata, care a fost ulterior transcrisa prin executare silita, dar care m-a lasat cu nelamuriri totale. Pe scurt, copilul a implinit varsta majoratului in luna august 2014, elev fiind pana in iunie 2015, asadar a deschis la judecatorie proces pentru pensie de intretinere. A primit sentinta cu obligarea paratului la continuarea pensiei de intretinere lunare pana la terminarea studiilor. Am legalizat sentinta, si am fost la un birou executoriu judecatoresc pentru a se pune in aplicare, in data de 06.02.2015., cu cerere de recuperare a debitului din 09.08.2014, Am achitat un avans pentru deschiderea dosarului de executare silita, suma care urma sa o recuperez ulterior, prin virament bancar. In data de 17.02.2015 am primit de la Casa de Pensii Sectoriala a MApN (tatal fiind pensionar MAPN.)o adresa prin care am fost instiintati ca in baza dosarului de executare silita se va retine lunare 1/4 din drepturile nete, plus o suma care reprezinta debitul din data de 09.08.2014.
Azi, 09.03.2015 am fost la birou executoriului judecatoresc unde am aflat cu stupoare ca debitul s-a achita in numerar, undeva prin luna februarie, (fara data exacta) si sa ma duc la banca unde urma sa ridic o suma de bani, fara a mi se preciza exact ce reprezinta acei bani. Am fost la banca am ridicat numerarul, numerar care nu stiu exact ce perioada de timp reprezinta. Am luat legatura telefonic cu executorul, care din pacate a devenit irascibila in momentul cand am intrebat-o mai exact ce perioada acopera suma primita, iar in urma conversatiei a zis ca daca am nelamuriri sa solicit o audienta, .iar sumele lunare care trebuie sa le primeasca copilul sa le asteptam deoarece mama debitorul?! s-a obligat sa le plateasca lunar. Dar cum si sub ce forma, habar n-am. Este posibil asa ceva? Cum sa procedez mai departe sa stiu si eu exact ce reprezinta si pentru ce perioada este suma care am primit-o astazi. Cica ar fi vorba inclusiv de avansul achitat pentru recuperarea debitului.
Cum trebuie sa procedez in continuare? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2015
ankka2006, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 15:44, 9 Martie 2015
Din păcate se pare că ați ales greșit executorul. Chiar sunt curios cine este acea executoare impertinentă.

Înțelegerile cu privire la executare se fac între creditor și debitor, nu între debitor și creditor.
Executorul trebuie să vă facă dovada că suma respectivă reprezintă întreg debitul datorat pentru lunile scurse până la reluarea executării plus cheltuielile de executare avansate de dvs.
Nu înțeleg în ce calitate s-a obligat mama debitorului, care nu răspunde solidar cu acesta pentru executarea obligației de plată a întreținerii.
Probabil că pensia este stabilită în procent și nu ca sumă fixă, de aceea dvs nu știți cât trebuie să primească lunar copilul.

Ar trebui să depuneți o adresă la Biroul executorului în care să solicitați lămuriri în legătură cu suma distribuită către dvs. Va trebui să răspundă la această adresă.

Pentru sumele ce urmează să mai fie plătte, nu aveți decât să așteptați scadența fiecărei obligații de plată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum recuperez banii de onorariu dati unui avocat intr-o cauza castigata? gudflo gudflo Va rog sa imi spuneti cum ajung sa primesc banii inapoi.,prin sentinta obliga persoana sa imi plateasca suma care este cu titlu de cheltuieli de judecata (vezi toată discuția)
Neplata cheltuieli de judecata ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! In conditiile in care, s-a emis o sentinta in urma cu exact un an (noiembrie 2009) intr-un proces intentat de catre mine, pentru majorare ... (vezi toată discuția)
Poprire m_ariana m_ariana Buna ziua Am divortat de curand, iar in urma divortului fostul sot este obligat la plata unei pensii de intretinere ptr 2 copii minori . A trecut o ... (vezi toată discuția)