avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Angajarea la o societate comercială în funcția de ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Angajarea la o societate comercială în funcția de consilier juridic

Dupa terminarea facultatii de drept (cu licenta) ma pot angaja ca si consilier juridic la o societate comerciala?
Trebuie sa fac parte din CCJ?
Dintre voi cei care lucrati pe un asemena post, care sunt indatoririle?
Iar salariul?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Lorien , utilizator 00:45, 22 Aprilie 2015
Puteti aplica pentru un post de consilier juridic. Nu este nevoie sa fiti inscrisa in Colegiul Consilierilor Juridici sau orice alta organizatie, petnru a putea profesa.
Referitor la indatoriri, depinde care va fi angajatorul dvs si pentru ce anume va angajeaza. Puteti reprezenta angajatorul in litigii, puteti emite diverse opinii juridice pe probleme de drept, in legatura cu activitatea angajatorului dvs, faceti modele de contracte, verificati contracte, etc... orice are legatura cu dreptul si nu numai.
Salariul nu este general, depinde de ceea ce stiti sa faceti dvs si de cat este dispus angajatorul sa va ofere.
Va recomand sa cititi Statutul profesie de consilier juridic publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I.
La art. 3. din statut se prevede " Profesia de consilier juridic se exercita personal de catre consilierul juridic inscris pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari, denumit in continuare Tablou, tinut de catre Colegiile Consilierilor Juridici din Romania".
Statutul nu modifică Legea. Statul este făcut de Colegiul consilierilor și nu este obligatoriu decât pentru membrii acestora. Cum prin Legea consilierilor juridici nu se prevede că trebuie să faci parte dintr-o Asociație, prevederea din statul este obligatorie doar pentru memrii Asociațiilor Consilierilor Juridici . De altfel ți jurisprudența este în același sens. Așa că, lăsați poliloghia ieftină, nu este obligatoriu să fii într-o organizație, ca să fii consilier juridic.
Sunteti in eroare stimate domn. Daca ati fi jurist ati fi invatat la Teoria Generala a Dreptului ca normele publicate in Monitorul Oficial partea I sunt opozabile tuturor "erga omnes". Prin urmare, asa cum avocatii au statutul lor si consilierii juridici au si ei Statutul profesiei de consilier juridic. Veti observa ca ambele statute au fost publicate in MO partea I si sunt aproape identice.
Ar fi frumos să vă măsurați cuvintele și să vă îngrijiți de propriile dvs. erori. Opozabilitatea este una, iar obligativitatea este cu totul altceva. Faptul că a fost publicat statutul în Monitorul Oficial nu înseamnă faptul că modifica Legea 514/2003. Statutul este obligatoriu doar membrilor Ordinului Consilierilor Juridici din România. Mai studiați, mai ales Teoria Generală a Dreptului, pe care o invocați. Veți vedea acolo în ce condiții poate fi modificată o lege.

Mai studiați și jurisprudența, o să vedeți și practica Instanțelor de judecată în acest sens.
Dacă veți citi cu mare atenție Legea 514/2003 veți afla destul de repede, art. 8 parcă, care sunt condițiile cerute de lege pentru a îndeplini funcția de consilier juridic.
Dacă vă veți împinge setea de cunoaștere până la a a interpreta actul normativ, având în vedere și apetența dovedită mai sus în citarea unor principii de Teorie Generală a Dreptului, veți afla din art. 5 că asocierea în colegii este opțională, nicidecum imperativă așa cum în mod eronat afirmați.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Consilier juridic angajat pe baza de contract la o institutie publica orianadiana orianadiana as dori sa stiu daca pentru a fi angajat in functia de consilier juridic pe baza de contract la o institutie publica este obligatorie inscrierea in Colegiul ... (vezi toată discuția)
Angajare ca jurist la firma privata NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna seara, Un absolvent al Facultatii de Drept Al. I. Cuza din Iasi, care a profesat in alt domeniu, se poate angaja in acest moment ca si jurist in cadrul ... (vezi toată discuția)
Care este calitatea unui consilier juridic neinscris in ccj? Cristina152 Cristina152 Care este calitatea unui consilier juridic neinscris in CCJ? Unii sustin cum ca nu ai aceasta calitate din moment ce nu esti inscris, altii contrariul, si ... (vezi toată discuția)