avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie Proces verbal santionare neacodare de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie Proces verbal santionare neacodare de prioritate pietoni - nulitate absoluta

Buna seara si bine v-am gasit ( fiind nou pe acest forum ), multumesc pentru initiativa.
Va scriu in acest moment fiind intr-o situatie ingrata pentru mine, anume, in seara zile de 12.03.2015 , am fost sanctionat cu 4 puncte amenta 4 x 97.5 = 390 ron, complementar retinerea permisului auto pentru 30 de zile, pe motiv de neacordare prioritate pieton. In fapt, situatia este diferita, anume, in momentul in care ma deplasam pe strada respectiva, observasem deja MCV-ul Politiei stationat pe banda 1 in sens opus de mers, la aproximativ 100m de trecerea de pietoni cu pricina, in dreptul ei m-am asigurat ca nu este angajat in traversare nici un pieton, avand maxim 20-30km/h, in momentul in care eram aproape iesit cu masina de pe trecerea de pietoni, un pieton a traversat, in fuga, prin spatele masinii , observandu-l doar in oglinda retrovizoare a masinii, continuand deplasarea am fost oprit de echipajul de politie, mi-au fost solicitate documentele si am fost informat ca voi fi sanctionat cu retinerea permisului de conducere pentru 30 de zile pe motiv de neacordare prioritate catre pietoni. Nu am dorit sa ma contrazic in nici un fel cu agentul constatator, insa, am mentionat faptul ca nu sunt de acord cu cele constatate, intrucat in momenul angajarii mele in traversare, nu era nici un pieton pe partea carosabila sau in dreptul acesteia/trotuar.
Acum problema vine in felul urmator, astazi am fost la directia taxe si impozite in ideea de-a plati amenta la jumatate, mi-a fost refuzat dreptul de a o achita la jumatate pe motiv ca nu este trecuta posibilitatea platii ei la jumatate in 48 de ore in procesul verbal si ca pentru o plati trebuie sa il caut pe agentul constatator sa mentioneze pe procesul verbal posibilitatea platii ei in termen de 48 de ore, caz contrat voi fi obligat sa platesc amenta la intreaga suma.

Concret, eu oricum doream contest in instanta pe motivul mentionat in procesul verbal, anume ca in momentul patrunderii masinii pe trecerea de pietoni, nu se angajase in traversarea ei nici un pieton, pietonul traversand in fuga prin spatele masinii cand eu deja iesisem de pe trecere, Acum, in conditiile in care in procesul verbal nu este mentionat faptul ca am dreptul sa platesc amenda la jumatate in 48 de ore, este motiv de NULITATE ABSOLUTA ? Orice sfat mi-ar fi de un real folos , fiind pentru prima data intr-o astfel de situatie. Va multumesc anticipat si astept cu interes raspuns.

Mentionez ca in momentul respectiv, mai eram in masina cu o persoana, poate fi considerat martor pasagerul din dreapta.
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 09:54, 19 Martie 2015
In cazul contraventiilor la regimul rutier termenul este de 2 zile lucratoare si nu de 48 de ore.
Dvs. sunteţi una dintre puţinele persoane care are şanse reale să câştige o eventuală plângere împotriva procesului verbal de contravenţie. Agentul nu a trecut în act faptul că aveţi dreptul să achitaţi jumătate din minimul amenzii iar asta v-a produs o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului.

Lipsa acestei menţiuni este sancţionată de lege cu nulitatea relativă a procesului verbal, anularea acestuia putând fi dispusă de către instanţă numai dacă s-a produs părţii o vătămare care nu poate fi reparată altfel. Citiţi mai jos decizia nr. XXII/2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, obligatorie pentru toate instanţele din România:
[ link extern ]

Cea mai importantă condiţie ca să câştigaţi procesul este să nu vă duceţi în instanţă cu un ,model de plângere luat de pe net, ci să discutaţi cu un specialist care să v-o întocmească. Lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât par.
Puneti mana si cumparati 2 camere auto de filmat (fata si spate) si data viitoare ii dati in judecata pentru abuz. Ultima oara erau 60 lei la Auchan. Daca puneti si cardul de memorie tot ati fi iesit in plus fata de amenda. Acum nu aveti decat sa va judecati cu ei.
cyan a scris:

Achitati jumatate din minimul amenzii la un CEC iar daca functionarii de acolo fac figuri ca si cei de la taxe si impozite le prezentati prevederile aart. 109 din OUG 195 - codul rutier (faceti un print) si ii informati ca ii veti da in judecata daca nu accepta primirea banilor.



De ce nu ghiseul.ro? Rapid, comod, din fotoliul de acasa.
GermanAlex a scris:

Puneti mana si cumparati 2 camere auto de filmat (fata si spate) si data viitoare ii dati in judecata pentru abuz. Ultima oara erau 60 lei la Auchan. Daca puneti si cardul de memorie tot ati fi iesit in plus fata de amenda. Acum nu aveti decat sa va judecati cu ei.


Probabil recomandarea se potriveste mai bine agentului, :) fiindca eu nu inteleg din postarea initiatorului forumului, ce probe are politia, deoarece politia trebuie sa demonstreze ca s-a comis contraventia, nu sanctionatul ca nu. Deci daca politistul nu a oprit un martor, sa semneze PV-ul, nu exista o inregistrare video, etc. salut si un praz verde!

Alte discuții în legătură

Amenda circulatie se poate plati jumatate in 48 de ore ? pisicoasa pisicoasa Am luat o amenda pentru ca am intors pe linia continua in cuantul de 540 lei si 6 puncte penalizare. Domnul agent de politie a uitat insa sa specifice ca pot ... (vezi toată discuția)
Plata amnezii rutiere in 48 de ore kid_vova kid_vova Am fost oprit de Politia Rutiera pentru nerespectarea culorii semaforului si neacordarea prioritatii la trecerea de pietoni, mi-a fost retinut permisul pentru ... (vezi toată discuția)
Amenda circulatie wick71 wick71 Buna In martie 2012 am fost amendat pt nepurtarea centurii de siguranta: 3 puncte penalizare si 210 lei sau 70 lei in 48 de ore. Are vreun temei legal, ... (vezi toată discuția)