avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noua lege pentru administratorii de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noua lege pentru administratorii de bloc

Ce se poate intampla daca un administrator nu se conformeaza si nu trimite aceste instiintari trimestriale?
:justcuz:
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:16, 27 Octombrie 2015
@sanda65

Nu cred ca aceasta instiintare trebuie facuta sub forma balantei ACTIV - PASIV, deoarece nu toata lumea o va intelege.
Mai curand cred ca trebuie facuta de maniera:
- facturi de la toti furnizorii (insirati) primite in fiecare din cele 3 luni si daca au fost achitate total sau partial; restante la furnizori
- cheltuieli administrative, eventual detaliate;
- cheltuieli cu lucrarile de reparatii, intretinere, modernizare - cat au costat si daca au fost achitate integral sau cate rate mai sunt de plata;
- soldul restantelor (totale) la inceputul perioadei si soldul restantelor la sfarsitul perioadei.
- soldul fondurilor asociatiei - la inceputul si sfarsitul perioadei, aratand cat s-a incasat la fiecare din acestea in perioade celor 3 luni;
- situatia contului bancar - la inceputul si sfarsitul perioadei;
- situatia cashului din casa - la inceputul si sfarsitul perioadei;

Acestea cred ca sunt informatii care ar putea fi citite mai usor si de oameni mai putin instruiti, dar satisfac si curiozitatea multor proprietari care in mod sigur s-ar putea lamuri asupra multor intrebari pe care si le pun in lipsa acestor informatii.


Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
elga50, moderator
Legea 34/2015 nu rezolva problemele asoiciatiei. Daca pana acum au fost asociatii bine gestionate sau nu, tot asa vor fi si de acum inainte.
Daca nu vor apare norme de aplicare (la noi e o practica sa avem norme pentru ca legea este interpretabila ca aplicare concreta), noi, in asociatia noastra, vom aplica cat de bine ne pricepem aceasta lege.
O puteti citi aici:
[ link extern ]

Legea prevede 4 puncte pe care trebuie sa le contina informarea trimestriala cu situatia financiara si anume elementele de:
1. cheltuieli
2. venituri
3. plati
4. incasari

Poate pentru unii este greu de inteles si de facut distinctia intre cheltuieli si plati. La fel este greu de facut distincia intre venituri si incasari. De regula aceste distinctii le pot face contabilii, economistii dar nu este foarte greu sa inteleaga si alte persoane fara pregatire contabila.
Ce parere aveti? E vreo deosebire intre cheltuieli si plati? Care?
E vreo deosebire intre venituri si incasari? Care?
Atentie pentru cei avizati, discutam de asociatia de proprieatri si nu de SA, SRL...
Intr-o asociatie de proprietari obinuita, platile sunt egale cu cheltuielile.
O factura de la furnizori urcata in lista de plata devine o cheltuiala.
Plata acelei facturi inseamna decontarea cu furnizorii de servicii
Veniturile din incasarea cotelor inseamna , in fapt, sume destinate platilor catre furnizori.

Exista asociatii care au inchiriat spatii sau primesc sume pentru reclame gazduite de bloc.
Acestea sunt venituri speciale.
Ele devin venituri in momentul semnarii contractelor.
Fireste, urmeaza incasarea acelor venituri.

Mai exista venituri din dobanzi sau din penalizari atunci cand blocul aplica penalizari proprii.
O penalizare introdusa in lista este venit exigibil.
Plata acelei penalizari inseamna venit cert.

Introducerea in lege a termenilor de cheltuieli si plati, precum si de venituri si incasari, tin de contabilitatea in dubla partida: fireste ca vor fi multi nedumeriti.
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
amvirdan a scris:
Intr-o asociatie de proprietari obinuita, platile sunt egale cu cheltuielile.

Ati raspuns exact asa cum m-am asteptat, adica gresit!
Iata un exemplu conctet ca sa ne intelegem:
In 16 decembrie asociatia de proprietari primeste factura pentru consumul de apa pe luna noiembrie in valoare de 7500 lei.
Asociatia inregistreaza factura ca si cheltuiala a lunii noiembrie si o distribuie pe lista de plata a lunii noiembrie afisata pe 21 decembrie.
Asociatia achita doar 4500 lei din aceasta factura in data de 29 decembrie si 3000 lei in 20 ianuarie. In registrul de casa sau in extrasul de cont la banca platile apar clar distinct, separat in doua trimestre diferite, chiar in doi ani diferiti.
Acum in 5 sau 15 ianuarie, administratorul, asa cum prevede noua lege, intocmeste situatia pe trimestrul 4. In acest trimestru apare factura pe noiembrie, de care am spus (7500 lei) ca si cheltuiala dar plata nu apare decat pentru suma de 4500 lei, cea facuta in decembrie.
Cum poate fi egal 7500 cu 4500 ?
Situatia se poate intocmi si poate exprima adevarul dar, asa cum spuneam, trebuie sa se ocupe cineva care are cunostinte de contabilitate.

Intr-adevar, lipsesc normele care ar fi fost atat de necesare si nu sunt foarte optimista ca-si va batea cineva capul sa le si intocmeasca.

Eu consider ca aceasta situatie, ca sa fie inteleasa de oricine, trebuie sa se refere la listele lunilor din trimestru. De exemplu: ianuarie, februarie, martie.
Proprietarul meu va vedea ca pentru ianuarie RADET a trimis o factura de 17.000 lei. In dreptul ei voi scrie suma, scadenta (finala, inclusiv cele 30 zile gratie), achitata in data 1 cu suma de 5.500 lei, achitata in data 2 cu suma de 5.000 lei, ramas de plata 6.500 lei ..... si tot asa pentru februarie - suma de 16.500 lei. ramas de plata 16.500 lei etc.
Pe lista din ianuarie se vede ca am pus pe lista de plata pentru F.rulment suma totala de 450 lei. Voi evidentia soldul total al acestui fond la intrare, restanta din lunile precedente si cat este prevazut pe luna ianuarie; in dreptul acestei luni voi scrie: achitat, sold final si restanta. La fel pentru luna februarie si martie. La fel si pentru celelalte fonduri.

Aceasta situatie o voi intocmi dupa ce am incheiat cu lista lunii martie, adica dupa 15 mai.
Aceasta situatie o fac pentru proprietari si chiriasi, nu pentru contabili, astfel incat orice om sa poata vedea si verifica usor pe liste sau din registrele de fonduri sau registrele de casa, extrasele de cont, aceste sume, in cazul ca are curiozitatea si-mi cere aceste dovezi.

Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Rog indrumare pentru verificarea unei asociatii de proprietari teodora2 teodora2 Buna ziua, Am primit o solicitare pentru a verifica corectitudinea din actele unei asociatii de proprietari. Probleme este ca nu am mai activat in acest ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)
Ce contine pasivul si activul care se depune la primarie carmennecula carmennecula Sunt foarte multe pareri de cum se intocmeste activul si pasivul intr-o asociatie de proprietari, de aceea, cer parerea unui specialist in care sa-mi explice ... (vezi toată discuția)