avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... terminale de plata electronice nefiscale, loteria ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

terminale de plata electronice nefiscale, loteria bonurilor

Multe persoane isi platesc facturile la utilitati sau pentru alti furnizori (telefonie, cablu, produse cosmetice) la terminale cu autoservire amplasate in magazine, banci sau in alte locuri publice.

Aceste terminale elibereaza chitante nefiscale in contradictie cu prevederile OUG 28/1999 unde se specifica ca operatorii economici au obligatia sa emita bonuri fiscale.

[ link extern ]
[ link extern ]

Conform prevederilor OG 10/2015 la loteria bonurilor nu pot participa decat bonurile fiscale emise de case de marcat fiscale iar noile dispozitii prevad ca daca nu primesti bon fiscal poti sa beneficiezi de prestarea serviciului in mod gratuit.

Inseamna ca pot beneficia de servicii gratuite la energie, gaz, apa, etc. intrucat furnizorul nu imi elibereaza bon fiscal?

Sau pentru servicii prestate de firme de utilitati nu trebuie emis bon fiscal?

In baza caror prevederi legalefunctioneaza aceste terminale de plata?

Nu am gasit nimic pe net si nici pe site-urile firmelor care ofera astfel de servicii (R..pay, P...point, E...pay).

In plus poti sa ramai si fara dovada platii facturii daca nu ridici chitanta nefiscala in timp de 10 secunde (in cazul R...pay chitanta este retrasa in aparat pe motiv de protectia mediului!! [ link extern ] )
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:03, 17 Martie 2015
Terminalele amintite (si nu numai) au solicitat si obtinut de la Fisc derogare de la prevederi si pot functiona pe baza acestor decizii speciale.
Asa ca nu sperati in asa-zisa gratuitate pentru cazul in care nu vi se emite bon fiscal, deoarece aceasta prevedere se refera la obligatia emiterii bonurilor fiscale de catre cei care prin lege sunt obligati sa o faca.
Apoi, intentia legiuitorului a fost ca prin aceasta masura sa reduca substantial incercarile de fentare a fiscului, adica evaziunea fiscala, insa consider ca a cam dat-o in bara, deoarece masura drastica (cea a obtinerii produsului sau serviciului fara plata daca nu se emite bon fiscal) nu a fost gandita pana la capat - dar asta este parerea mea, ceea ce nu conteaza.
In acest caz au dat-o-n bara si cu loteria bonurilor ptr ca puteau sa o numeasca altfel, de exemplu "loteria ANAF" sau ceva asemanator, ptr a se putea participa inclusiv cu dovezile de plata eliberate de astfel de terminale (doar platesti un serviciu/produs).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loteria bonurilor, inregistrare bonuri MariaRatiu MariaRatiu Buna. Am si eu o intrebare in legatura cu loteria bonurilor. Daca am inregistrat un bon pe contul meu, acelasi bon il poate inregistra si altcineva pe contul ... (vezi toată discuția)
Loteria bonurilor fiscale, bon fiscal respins de anaf CristiCS CristiCS Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema intampinata. Dupa extragerea din 16 octombrie 2016, am depus la sediul ANAF un bon fiscal ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal P-Sophie88 P-Sophie88 Buna ziua, as vrea sa stiu cum procedez, cand vind un produs catre o persoana fizica si livrarea fac printr-un delegat? Pana acum am facturat produsul x, pe ... (vezi toată discuția)