avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Loteria bonurilor fiscale, bon fiscal respins de ANAF
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Loteria bonurilor fiscale, bon fiscal respins de ANAF

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema intampinata. Dupa extragerea din 16 octombrie 2016, am depus la sediul ANAF un bon fiscal emis de o casa de schimb valutar, prin care a fost incasata suma de 440,50 lei la schimbarea a 100€. La jumatatea lunii noiembrie am fost instiintat la domiciliu de ANAF ca, citez: Ca urmare a solicitarii depusa si inregistrata la AJFP sub nr va aducem la cunostinta faptul ca cererea de revendicare aferenta unui bon fiscal emisa de o casa de schimb valutar nu reflecta o operatiune de vanzare de bunuri, intrucat bonul fiscal nu respecta prevederile art.1 alin.(2) coroborate cu cele ale art.6 alin. (1) lit.c) din O.G. nr.10/2015, pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, astfel cum rezulta din punctul de vedere elaborat de Directia Generala de Legislatie Cod Procedura Fiscala-Reglementari Nefiscale si Contabile. Urmeaza o stampila, doua semnaturi.
Precizez ca pe bon nu este numele meu. Din ce am inteles din regulament, conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru a participa la aceasta loterie, nu au nici o legatura cu faptul ca bonul nu reprezinta o vanzare de bunuri, ca nu apare numele meu pe bon. Loteria bonurilor fiscale a fost lansata ca o arma impotriva evaziunii fiscale si nu ca un impuls pentru cresterea consumului, asa cum mi-au explicat reprezentantii ANAF. Alta explicatii au fost ca nefiind numele meu pe bon, nu pot verifica daca nu exista o legatura intre mine si firma emitenta, ca nu poate fi inregistrat in sistem acest bon, din nu stiu ce motive ( citate dintr-o adresa primita de AJFP local de la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov). Cred ca este , ca de obicei la noi, o interpretare fortata a acelui regulament. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: lucianrosca , utilizator 11:21, 2 Decembrie 2016

(2) Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani, persoanelor fizice rezidente şi nerezidente în România, definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, deţinătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României.


lucianrosca a scris:


(2) Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani, persoanelor fizice rezidente şi nerezidente în România, definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, deţinătoare de bonuri fiscale]care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României.

Sa ne lamurim - punctele de schimb valutar presteaza servicii pe teritoriul Romaniei ?
Emit bonuri fiscale ?
Atesta bonul fiscal contravaloarea prestarii acestor servicii ?Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2016
svabu, utilizator
Nu e vorba despre "prestarea de servicii" ci despre cumpararea de bunuri sau servicii, ori la schimbul valutar nu a fost cumparat niciun bun sau serviciu ... parerea mea. S-a convertit o valuta intr-o alta, s-au dat euro, s-au primit lei, sau invers, serviciul prestat, de schimb valutar, a fost gratuit, nu s-a perceput comision ...
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2016
friday_325, utilizator
Un obiectiv declarat in momentul lansarii acestei loterii, a fost combaterea evaziunii fiscale. Sa inteleg ca aceste case de schimb valutar nu prezinta nici un pericol din acest punct de vedere. In consecinta bonurile fiscale emise nu prezinta interes pentru ANAF. Atunci ce rost are sa solicitam aceste bonuri si firmele respective sa le emita.
Conform regulament ANAF - sunt valabile pt . a participa la loteria fiscala, bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masa,precum si cele eliberate de casele de schimb valutar sau firme neplatitoare de TVA.
Acuma -intreb si eu - precum utilizatorul CristiCS- scopul acestei campanii nu era cumva combaterea evaziunii fiscale prin stimularea constiintei civice ?
Inteleg din postarea utilizatorului CristiCS ca bonul fiscal emis de casa de schimb valutar nu era emis pe numele lui.
In acest context va intreb - cand cumparati produse de la hipermarket va este scanat si buletinul pe bonul fiscal ?
Poate aflam un raspuns privitor la aceasta speta .

Alte discuții în legătură

Loteria bonurilor fiscale maty.aura maty.aura De ce nu sant luate in considerare la Loteria bonurilor fiscale ,bonurile fiscale de la Casele de schimb valutar? Acestea nu sant tot bonuri fiscale? (vezi toată discuția)
Loteria bonurilor, inregistrare bonuri MariaRatiu MariaRatiu Buna. Am si eu o intrebare in legatura cu loteria bonurilor. Daca am inregistrat un bon pe contul meu, acelasi bon il poate inregistra si altcineva pe contul ... (vezi toată discuția)
Terminale de plata electronice nefiscale, loteria bonurilor cyan cyan Multe persoane isi platesc facturile la utilitati sau pentru alti furnizori (telefonie, cablu, produse cosmetice) la terminale cu autoservire amplasate in ... (vezi toată discuția)