avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Evaluare profesionala pe un post nou
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Evaluare profesionala pe un post nou

Buna,

Am 3 intrebari pt dvs:
1) legislatia muncii prevede faptul ca evaluarea se poate face numai dupa un minim de cel putin 6 luni pe postul respectiv in perioada supusa evaluarii?

Procedura interna a companiei ( o banca de Top ) prevede evaluarea anuala ca si prevedere cu caracter general, fara alte detalii pt cazurile in care s-au lucrat fractiuni dintr-un an, spre exemplu, astfel ca managerul decide daca aloca sau nu tinte si care sunt acestea pt angajatii veniti in a 2a jumatate a anului.

2) Care este procedura de urmat in cazul in care refuz acceptarea obiectivelor pe care angajatorul vrea sa mi le evalueze acum pt anul 2014 ?

Obiectivele sunt aceleasi cu ale colegilor care au lucrat tot anul si care, in plus,au primit un portofoliu de clienti existenti care generau din start un anumit grad de indeplinire al tintelor prin simplul fapt ca erau alocati (gestionati de) angajatul respectiv. Eu am trecut pe post in 07.2014 fara a primi clienti in gestiune ( deci 0 sursa venituri ) si sarcina de a construi baza de clienti (demers care de materializeaza in 6-12 luni ).

3) In 2014 am lucrat 7 luni pe un post si 5 pe altul in aceeasi banca. Politica interna prevede expres ca se vor evalua ambele perioade si se va face media celor 2 calificative. Mi s-a transmis verbal ca cele 7 luni nu vor mai fi evaluate intrucat departamentul respectiv s-a desfiintat, desi procedura HR prevede obligativitatea ca angajatorul sa efectueze acea evaluare inainte de desfiintarea postului, fapt care nu s-a intamplat nici pana astazi, desi am solicitat in scris acest lucru.

Ce pot face pt a ma apara ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 17 Martie 2015
Buna seara,
1. Perioada de 6 luni se refera la debutul in profesie al absolventilor cu studii superioare, perioada considerata ca stagiu. In acest scop se incheie un contract de stagiu ca anexa la CIM.
In celelalte cazuri, de obicei evaluarea se face in luna ianuarie a anului urmator, pentru fiecare angajat.
2. Nu exista o procedura stabilita de lege in cazul evaluarii. Fiecare companie isi stabileste propria procedura.
3. Daca sunteti nemultumita ii puteti actiona in instanta.
@ vivianna

1. Legislatia muncii nu prevede nicio anumita perioada in care trebuie sa se faca evaluarea salariatilor.
Regulamentul Intern al angajatorului trebuie sa cuprinda mentiuni referitoare la criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.

2. Art. 40 C.mun.
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
e) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern;
f) sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.

Stabilirea obiectivelor de performanta individuala, care constituie chiar norma de munca pe care trebuie sa o realizeze salariatul, reprezinta o prerogativa a angajatorului. Obiectivele de performanta individuala se fixeaza initial cu ocazia incheierii contractului individual de munca, urmand ca ulterior, pe parcursul derularii raporturilor juridice de munca, acestea sa poata fi modificate unilateral de catre angajator. Nimic nu impiedica insa partile sa efectueze modificarea acestora prin acordul lor, ca rezultat al negocierii. (Alexandru Ticlea, Stabilirea obiectivelor de performanta individuala – prerogativa a angajatorului, in Revista romana de dreptul muncii nr. 7/2011, [ link extern ] )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod al muncii lawritza lawritza ma puteti ajuta cu un model de oboective de performanta si criterii de evaluare va multumesc:D (vezi toată discuția)
Criterii de evaluare a activitatii profesionale ludeea ludeea Buna ziua Stie cineva daca au aparut norme de aplicare referitoare la criteriile de evaluare a activitatii profesionale ? Am gasit pe internet Criteriul din ... (vezi toată discuția)
Acte aditionale la cim pt.instiintare modificari cm handaricimarin handaricimarin Dupa modificarea Codului Muncii,societatea este obligata sa incheie acte aditionale cu salariatii prin care sa ii instiinteze de noile prevederi ale codului ... (vezi toată discuția)