avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Gravida si Studenta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Gravida si Studenta

Buna ziua! Am si eu nevoie de un raspuns cat mai rapid va rog. Sunt insarcinata in 9 luni si cateva zile. Intrebarea mea e : Beneficiez de spitalizare gratuita cand o sa nasc daca sunt studenta la FR ( frecv redusa )? Si ce acte imi trebuie ca sa nu platesc?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:48, 16 Martie 2015
LEGEA SANATATII

CAPITOLUL II
Asiguraţii

SECŢIUNEA 1
Persoanele asigurate

Art. 213

(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:

a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;


COD FISCAL
ART. 296^20 Prevederi speciale

(1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:

a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi. Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru aceste venituri datorează contribuţie;

Din interpretarea textelor de lege nu reiese forma de invatamant zi, sau Fr redusa.
Ar trebui sa aveti varsta< 26 de ani si sa nu fi avut venituri impozabile mentionate in lege.
In opinia mea nasterile ar trebuii sa fie oricum gratuite in sistemul public.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
robert1958, utilizator
Felicitari!
Gravidele beneficiaza de spitalizare gratuita indiferent de studii sau daca este neasigurata..

tudorvaleriu a scris:

1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.

2. Mergeti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate cu actele necesare prevazute de Ordin CNAS nr. 617 din 13.08.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...




www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass elev mshboss mshboss Buna tuturor! Un elev care a implinit 18 ani(fiind asigurat fara plata contributiei pana acum),dar care realizeaza venituri din dobanzi,mai este asigurat fara ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate student Flavius07 Flavius07 Buna ziua, Din cate stiu, studentul are dreptul de a avea asigurare de sanatate gratuita (corectati-ma daca gresesc) si pentru aceasta trebuie sa completeze ... (vezi toată discuția)
Contributii sanatate din vanzare apartament cand eram studenta marianaflore marianaflore Buna ziua, Am o problema si va rog sa ma ajutati. In anul 2010, studenta fiind, sub 26 de ani, am vandut un apartament. Anul trecut am solicitat un raspuns ... (vezi toată discuția)