avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz acodare ajutor deces pentru mama vitrega
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz acodare ajutor deces pentru mama vitrega

Buna ziua!
Am un coleg a carui mama a murit la nasterea lui. Dupa aprox. 2 ani tatal s-a recasatorit. Acum a murit si mama care l-a crescut iar colegul meu a solicitat suma de bani prevazuta in CCM pentru astfel de situatii.
I s-a refuzat pe motiv ca decedata nu era mama biologica si numele ei nu apare in certificatul de nastere al angajatului. In certificatul de deces numele de familie coincide cu al angajatului.
Este corect?
Cel mai recent răspuns: James_Hetfield , utilizator 09:58, 20 Martie 2015
Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale

Art. 126. - (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
............................................................................................................................................

Art. 127. - (1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreţinerea sa şi care nu are un drept propriu de asigurări sociale.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2015
DlGoe, utilizator
Legea nr.19/2000 a fost abrogata de Legea nr.263/2010.

Daca persoana in cauza nu era mama biologica a salariatului, atunci nu are cum sa beneficieze de ajutorul de inmormantare prevazut in CCM.
@freelis
Multumesc pt. update dar lucrurile nu se schimba, raman cum ziceam !
Legea 263/2010, art.125(1)
,, In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada. "
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2015
DlGoe, utilizator
Nu este vorba despre ajutorul de deces acordat in baza legii , ci de cel acordat in baza ccm-ului.

@ James_Hetfield a scris : ... Dupa aprox. 2 ani tatal s-a recasatorit. Acum a murit si mama care l-a crescut iar colegul meu a solicitat suma de bani prevazuta in CCM pentru astfel de situatii...."
Da, este vorba de banii prevazuti in contractul colectiv de munca.

Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor financiar pentru inmormantare vasyviasu vasyviasu Sunt beneficiar al legii 416/ 2001 ajutor social si mi-a decedat mama , am dreptul la ajutor financiar pentru inmormantare din partea autoritatilor locale ? (vezi toată discuția)
Ajutor deces parinte gobyy gobyy este legal ca doi frati angajati la o unitate economica sa primeasca fiecare cate un salariu ca ajutor deces, in cazul decesului tatalui lor? (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces mihaicristi mihaicristi Tata a lucrat la negru o perioada de un an si a murit din cauza unui accident de munca. Mama este casnica, iar eu sunt angajat de 3 saptamani la o firma,iar ... (vezi toată discuția)