avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Aplicabilitatea unei sentinte de divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Aplicabilitatea unei sentinte de divort

O sentinta de divort este pronuntata in data de 14.01.2015, avand termen de recurs/apel 30 de zile de la comunicare. Partile primesc acasa comunicarea in data de 23 februarie 2015, data de pe plic.
Intrebari:
1.Persoanele implicate au termen de apel pana la data de 23 martie 2015 sa faca recurs?
2.Daca unul dintre soti se prezenta la judecatorie mai repede de data de 23 martie 2015 judecatoria va refuza sa-i aplice stampila de ramas definitiv intrucat sentinta e definitiva doar in momentul in care se implinesc cele 30 de zile de la comunicare(23 martie) nu de la data pronuntarii (14 februarie)?
3.Daca in acest termen de 30 de zile de la comunicare pana la ramanerea definitiva, ambii soti se prezinta la judecatorie si renunta la divort, fac apel se considera ca ei raman in continuare casatoriti, sentinta de divort pierzandu-si aplicabilitatea ori faptul ca divortul s-a pronuntat ramane valabil chiar daca partile depun apel de renuntare la divort?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 11:34, 22 Martie 2015
1. Daca ambele parti au primiti comunicarea hotararii in aceeasi data, adica cea indicata de dvs., atunci ultima zi de depunere a apelului este 26 03.2015 ( calcul termen potrivit disp.art.181 din noul cod de proc.civ.).
Dupa expirarea termenului de apel, hotararea devine definitiva.

2.Hotararea nu poate fi legalizata mai devreme de expirarea termenului de apel, cu exceptia cazului in care ambii soti se prezinta la instanta si formuleaza o cerere adresata presedintelui instantei, insotita de o copie a CI, prin care solicita sa se ia act de faptul ca fiecare intelege sa nu exercite calea de atac a apelului.

3.Pana la data ramanerii definitive a hotararii de divort, partile au calitatea de soti.

Art. 382 noul cod. civil
Data desfacerii căsătoriei
(1) Căsătoria este desfăcută din ziua când hotărârea prin care s-a pronunţat divorţul a rămas definitivă.
...........................
Partile se pot impaca in apel ( daca il formuleaza in termen), instanta urmand sa ia act si sa dispuna prin hotarare definitiva.
Va multumesc!:vishenka:
1.Cu toate ca instanta s-a pronuntat cu privire la divortul celor doi la data de 14 ianuarie 2015, partile se pot impaca pana la data de 26.03.2015?
2.Daca doar una dintre parti depune apel cauza se rejudeca?
Imi cer scuze ca insist dar am colegi care considera ca odata ce instanta s-a pronuntat cu privire la divortul celor doi, partile pot face apel doar cu privire la nume ori daca au copii minori cu privire la incredintarea acestora, dar nicidecum cu privire la divort, ori mie personal nu mi se pare corect, deoarece sentinta nu este investita cu formula definitiva.
3. Daca ambele parti sunt de acord cu ramanerea definitiva a sentintei se intelege ca termenul de 30 de zile pentru apel nu se mai respecta, investirea sentintei cu formula ramas definitiv putand fi aplicata oricand, chiar imediat cu conditia ca ambele parti sa formuleze in scris aceasta?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Martie 2015
Justitiarul711, utilizator
Situatia este diferita dupa cum partile :
-au solicitat desfacerea casatoriei prin acordul lor atat cu privire la divort cat si cu privire capetele accesorii al cererii de divort sau
- au solicitat desfacerea casatoriei prin acordul lor si nu s-au invoit si asupra cererilor accesorii sau ,
- nu au solicitat desfacerea casatoriei prin acordul lor si instanta a dispus desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a unuia dintre soti sau din culpa comuna sotilor.
Raspunsul il aveti in disp.art.930 din noul c. de proc.civ.
Soluţionarea cererii
(1) La termenul de judecată, instanţa va verifica dacă soţii stăruie în desfacerea căsătoriei pe baza acordului lor şi, în caz afirmativ, va pronunţa divorţul, fără a face menţiune despre culpa soţilor. Prin aceeaşi hotărâre, instanţa va lua act de învoiala soţilor cu privire la cererile accesorii, în condiţiile legii.

(2) Dacă soţii nu se învoiesc asupra cererilor accesorii, instanţa va administra probele prevăzute de lege pentru soluţionarea acestora şi, la cererea părţilor, va pronunţa o hotărâre cu privire la divorţ, potrivit alin. (1), soluţionând totodată şi cererile privind exercitarea autorităţii părinteşti, contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor şi numele soţilor după divorţ.

(3) Dacă va fi cazul, cu privire la celelalte cereri accesorii instanţa va continua judecata, pronunţând o hotărâre supusă căilor de atac prevăzute de lege.

(4) Hotărârea pronunţată în condiţiile alin. (1) este definitivă, iar hotărârea pronunţată potrivit alin. (2) este definitivă numai în ceea ce priveşte divorţul, dacă legea nu prevede altfel.

In functie de situatia respectiva din dosar, se poate formula apel privind capatul de cerere privind desfacerea casatoriei sau nu, dupa cum hotararea este definitiva privind divortul sau nu.




Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de razgandire la divort Ellyn Ellyn Buna seara! Am divortat azi,judecatorul a desfacut casatoria noastra,am posibilitatea sa renunt (sa ma impac) ,inainte de redactarea hotararii? Multumesc! (vezi toată discuția)
Diovort prin acord praporgescu praporgescu daca partile au formulat initial fiecare cate o cerere de divort, recalmantul a depus cererea de divort paratul a depus intampinare si reconventionala iar la ... (vezi toată discuția)
Divortul alexandra30 alexandra30 Daca ambele parti sunt deacord sa divorteze, cat timp va dura pana cand se va finaliza divortul, avand in vedere ca avem si un copil si ce trebuie sa fac pt a ... (vezi toată discuția)