avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal

Buna ziua,

Sotia a intrat recent in concediu de risc maternal pentru o perioada de 3 luni. Nasterea va avea loc pe la sfarsitul lunii septembrie ac.

Intrebarea mea este: in cazul in care va intra in CCC pe 2 ani, la calculul indemnizatiei se va lua in considerare cele trei luni de risc, sau nu, avand in vedere ca ea lucreaza abia din septembrie 2014?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: pristopanu07 , utilizator 08:46, 21 Martie 2015
OUG 111/2010:
art.2 (5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
....
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
....


art. 2 din OUG 158/2005:
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.

Prin urmare, cele 3 luni in care va beneficia de concediu si de indemnziatia de risc maternal se iau in considerare la calculul celor 12 luni eligibile pentru CCC.
Bua seara,
La calculul indemnizatiei se iau in considerare toate veniturile prev de OUG 111/2010, obtinute in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, inclusiv indemnizatia de risc maternal.
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie cresterea copilului alexandra_03 alexandra_03 Sunt studenta in ultimul an la master si de 6 luni lucrez la o firma, beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului daca raman in risc maternal ? (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie 2016 rosflower rosflower Buna seara! o intrebare daca am inceput activitateala aceasta societate in iulie 2015 oricum am mai lucrat in ainte fara intrerupere vroiam sa intreb daca la ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal afecteaza ccc? adela05 adela05 Buna ziua. Eu sunt insarcinata in 4 luni jumatate. Dr mi-a recomandat o luna de concediu de risc maternal. Intrebarea mea este acest concediu luat acum, ... (vezi toată discuția)