avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Salariata in CCC care este insarcinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Salariata in CCC care este insarcinata

Buna ziua!

Va rog sa-mi spuneti in cazul unei salariate care se afla in CCC in varsta de pana la 2 ani pana in martie 2014, ramane din nou insarcinata :

1. cand beneficiaza de cel de -al doilea CCC? cand inceteaza primul CCC si pana la implinirea a 2 ani a celui de al 2 copil ?

2. intre cele 2 CCC mai beneficiaza de concediu maternitate de 126 zile ?

3. cum se calculeaza indemnizatia pentru cel de al 2 lea copil ? veniturile dinainte de primul CCC sau veniturile din perioada primului CCC ?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:50, 12 Martie 2013
1. Daca al doilea copil se naste cand mama se afla in CCC1:
- se trece de la CCC1 la CCC2 imediat ce se termina CCC1:
- mama face o cerere catre angajator de prelungire a suspendarii CIM pentru a intra in CCC (pana la 1 an sau 2 ani, depinde pentru ce varianta opteaza);
- cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM merge la Primarie si solicita indemnizatie pentru CCC2;
- indemnizatia pentru CCC2 este aceeasi cu aceea pentru CCC1;
- pe perioada de cand se naste al doilea copil si pana intra in CCC2 va primi 600 lei lunar pentru al doilea copil (pentru aceasta merge tot la Primarie cu certificatul de nastere a celui de al doilea copil);
- in acesta situatie nu mai beneficiaza de conecdiu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. Daca al doilea copil se naste dupa ce se termina CCC1:
- mama reia activitatea, intra in conecdiu de maternitate si apoi in CCC2;
- procedeaza asa cum a procedat cand a intrat in CCC1;
- se va calcula o alta indemnizatie pentru CCC2 (in veniturile nete intra si indemnizatia pentru CCC1).
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. pana cand intra in CCC2, va beneficia de indemnizatia actuala pentru 1 copil si inca 600 lei pentru al 2 lea copil ?
1. Da, ati inteles bine.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.

(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea. [i](n.m. 1 ISR = 500 lei)
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru al doilea copil corladi corladi Buna ziua, sunt in ccc 2 ani cu primul copil, acum sunt insarcinata cu al doilea, cand il voi naste, primul copil va avea varsta de 1 an 6 luni, daca deja stau ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de al doilea copil ralucaveronica ralucaveronica Buna ziua. Mă interesează sa stiu cum se procedează cu concediul de crestere a copilului pentru cel de-al doile copil. Am un baiat de un an si trei luni si ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil paiora paiora Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in concediu de crestere copil pentru o perioada de 2 ani, am nascut primul copil in februarie 2014. Acum ... (vezi toată discuția)