avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comitet asociatie = tatal, fiul si ....?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comitet asociatie = tatal, fiul si ....?

Buna seara! Revin cu o alta rugaminte de a ma lamuri, de a ma sfatui care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac pentru a fi totul ok sau mai bine zis legal in asociatia de proprietari din care fac parte.
Acum 2-3 zile am fost convocati toti membrii, de catre presedintele neproprietar (am postat aici o intrebare, acum e vorba de altceva); subiectul adunarii: achitarea restantelor catre asociatie. Mentionez ca toti avem contracte individuale pentru: gaze (caldura de la CET nu mai avem de 2 ani si ceva, toti avem centrale, tevi comune pentru caldura nu mai exista pe scara), apa (instalatie noua, contoarele pentru apa sunt afara, nu mai intra nimeni sa citeasca indexul), gunoi. Lift nu avem, factura pentru curent este foarte mica fiindca avem becuri economice cu senzori. Asociatia este pe o scara cu 8 apartamente, cate 2 pe fiecare etaj, la parter sunt 2 magazine. Datoriile cele mai mari sunt la furnizorul de energie termica, care a chemat in instanta asociatia si salariul administratorului, care a fost concediat in octombrie 2014. Liste la intretinere nu au mai fost afisate din iulie 2013. Presedintele neproprietar zice ca le afisa mereu, dar nimeni nu le-a vazut, oricum doar el, cenzorul si inca o persoana au fost si sunt datori la caldura. Datoriile sunt datorii si trebuie platite. Personal am avut de platit salariul administratorului pe cateva luni, l-am platit imediat dupa sedinta.
Adunari generale nu s-au tinut din primavara lui 2012 cand am cazut de acord sa renuntam la caldura de la CET, am citit pe site ca si cenzorul trebuie sa prezinte un raport anual - asta nu s-a intamplat niciodata de la infiintarea asociatiei si m-am gandit ca poate exista procese verbale ale unor adunari si raportari fictive, pana la urma nu pot fi descoperiti la un eventual control, de ce nu? Am avut pregatita o cerere in care solicitam copii ale tuturor documentelor (cu exceptia celor contabile): statut asociatie, procese verbale ale adunarilor generale, etc urmand sa suport eu costurile acestor copii. Presedintele mi-a zis ca nu e nevoie de cerere, ca o sa coboare sa mi le aduca el, dar de ce imi trebuie toate astea? Eu nu am fost la sedinte, nu am semnat? I-am zis ca legea 230/2007 imi permite si apoi am intrebat cine face parte din comitet #-o pentru ca si asta este o nebuloasa si mi-a zis ca nu stie exact X-(.
Am fost la administratorul concediat sa imi spuna cine face parte din comitetul asociatiei, pentru ca toate documentele, dar absolut toate, chiar si stampila la el erau. Mi-a aratat un proces verbal al unei adunari generale din 24.04.2013 in care fusese ales comitetul asociatiei: X - presedinte (fiul), Y - membru (tatal) si inca un membru. Fiul, presedintele (neproprietar) sta in apartamentul tatalui (proprietar) si ambii sunt membrii ai comitetului. Cealalta persoana care este in comitet nu am cum s-o gasesc s-o intreb pentru ca nu locuieste aici si nu vine cu anii.
Sunt convinsa ca din comitet nu pot face parte 2 persoane care locuiesc in acelasi apartament chiar daca ar fi ambii proprietari si sper sa am si dreptate.
Si daca e asa ce pot face concret? Care este primul pas? Sa sesizez serviciul din primarie? Cum argumentez ca sa fiu luata in serios?
Dar daca este totul ok, iarasi vreau sa stiu ca sa stau in banca mea si sa nu ma fac de ras.
Daca nu am fost coerenta si vad ca am cam lalait-o e din cauza oboselii, dar trebuia sa scriu acum.
Astept lamuriri, va multumesc si o seara buna in continuare!
Cel mai recent răspuns: dara3923 , utilizator 09:29, 24 Martie 2015
Din comitet nu pot sa faca parte rudele pana la gradul patru si, fireste membrii unei familii: sot-sotie (care nu sunt rude dar sunt o familie).
1-Postarea este laborioasa ,cu multe date nerelevante, fara sa contina date relevante fata de problemele invocate de dvs
Faceti precizarea
Presedintele neproprietar
,fara alte detalii care ar ajuta la
analizarea situatiei si eventual exprimarea unui punct de vedere
2- Afirmati initial
Adunari generale nu s-au tinut din primavara lui 2012
,ulterior reveniti cu precizarea
Mi-a aratat un proces verbal al unei adunari generale din 24.04.2013

Rezulta ca prima afirmatie nu releva realitatea
3-Nu este legal ca 2 membri ai unei familii sa fie membrii in comitetul executiv
Aici este problema cu votul din adunarea generala
L nr 230/3=2007 precizeaza concret ca hotararile AG se pot contesta in instanta in termen de 45 de zile
In speta dvs sesizati oficial serviciul specializat din primarie
4-
Am avut pregatita o cerere in care solicitam copii ale tuturor documentelor

In temeiul disp L nr 230/2007
proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si la cerere au acces la documentele acesteia

Legiutorul a prevazut dreptul proprietarului sa analizeze ,sa vada documentele asociatiei,fara a impune obligatia asociatiei sa puna la dispozitie copii dupa documentele in evidenta
dara3923 a scris:
Sunt convinsa ca din comitet nu pot face parte 2 persoane care locuiesc in acelasi apartament chiar daca ar fi ambii proprietari si sper sa am si dreptate.

Nu sperati pentru ca nu aveti dreptate si nu va foloseste la nimic sa va dati dreptate intr-o problema lamurita de legislatie. In HG 1588/2007 se precizeaza la art. 12(i)
nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori membri având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea inclusiv.

De ce legiuitorul a pus aceasta interdictie? Pentr ca cei din comitet (inclusiv presedintele) gestioneaza problemele asociatiei, dispun de fondurile asociatiei s.a.m.d. iar cenzorul verifica si supravegheaza asupra desfasurarii acestor activitati in mod legal. Adica cenzorul contoleaza activitatea presedintelui pe langa cea a comitetului, administratorului, casierului, contabilului...
Dar ca sa muncesti alaturi de fiu, tata, frate, sora, sotie... nu este interzis.
Asa cum este interdictia ca rudele pana la gradul 4 sa nu fie membri in comitet si in acelasi timp cenzori, legiuitorul ar fi prevazut si ca in comitet nu au voie rudele, daca ar fi considerat ca este necesar.
Uneori chiar si in asociatiile mari nu se gasesc doritori sa fie in comitet, presedinte sau cenzori si cu atat mai mult intr-o asociatie mica asa cum este a dumneavoastra ar fi uneori imposibil sa ai 3 membri in comitet si 3 membri in comisia de cenzori care sa nu fie rude, sa nu fie nasi, cumetri sau prieteni.
Cred ca mult mai important este ca cei alesi sa gestioneze corect problemele asociatiei chiar daca unii sunt rude apropiate ori din aceeasi familie.
Cred ca primul pas este sa va interesati de statutul asociatiei precum si de acordul de asociere Art 6 din Legea 230/2007. Puteti intra in posesia acestor dolumente solicitandu-le de la asociatie in temeiul art 10 din legea 230/2007.
Cu aceasta ocazie vedeti care sunt proprietarii membri ai asociatiei de proprietari.
Pasul 2 Convocarea unei adunari generale extraordinare. Aceasta se poate face fie de catre comitetul executiv, fie de catre cel putin 20% din nr proprietarilor membri ai asociatiei.
"Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra oricărei adunări generale a asociaţiei de proprietari, cu cel puţin 7 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale. Ordinea de zi anunţată se poate completa prin hotărâre a adunării generale." (art 23 alin 5 Legea 230/2007.)
Ordinea de zi ar fi: intrarea in legalitate a asociatiei prin alegerea unui presedinte care este proprietar.
Cred ca aveti nevoie sa cunoasteti Legea 230/2007 [ link extern ]
Normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007 [ link extern ]
ynocentta ai dreptate, ce am scris e prea stufos, dar amvirdan mi-a raspuns clar:
Din comitet nu pot sa faca parte rudele pana la gradul patru si, fireste membrii unei familii: sot-sotie (care nu sunt rude dar sunt o familie).
- acum cateva zile am intrebat daca conform legii 230/2007 poate fi presedinte o persoana care nu este nici membru al asociatiei si care nu este proprietar si am primit raspuns; in urma cu 3 ani cand a fost ales si mi se parea ca nu corespunde conform legii, am intrebat aici si am primit acelasi raspuns, dar si un sfat: daca omul isi face treaba ar fi bine sa ramana acolo unde e; am asteptat si nu a fost deloc asa
- procesul verbal din 24.04.2013 este un fals sau cum s-o zice: nu a fost convocata nici o adunare generala, ci a fost incheiat de catre tata (proprietar si membru al asociatiei) si fiu (presedinte neproprietar); alaturi a mai semnat inca un membru care are dreptul sa fie in comitet, dar care nu locuieste aici pentru a-mi confirma acest lucru.
* la precedentele adunari generale se afisau anunturi pentru convocare si as fi vazut convocarea daca exista
* si nu e numai asta: am tot intrebat cand se mai tin adunari si mi s-a spus ca nu e cazul
* dupa cum vezi aveau si motive sa nu convoace din moment ce 2 membri din 3 sunt rude
- problema pe care as fi vrut s-o vad rezolvata era diminuarea salariului administratorului, deoarece orele de munca nu mai erau aceleasi dupa ce toti am incheiat contracte individuale cu furnizorii; asta era oful meu, dar ce puteam sa fac? nimeni nu m-ar fi sustinut pentru ca din 8 apartamente, 6 aveau datorii la furnizorul de energie termica si sperau sa treaca usor usor 3 ani ca presedintele le-a zis ca se prescriu dupa perioada asta
- la ultima adunare generala toti au tipat ca nu platesc administratorul. ca nu a facut nimic din iulie 2013 si presedintele le-a reprosat: "ati uitat ca v-am dat la toti adeverinta ca nu aveti datorii la asociatie ca sa va puteti instala gaze si centrala?" #-o - no comment
- interesul celor 2 de a fi in comitet exista: lucrari fara acte, doar cu banii in mana fara chitante, fara a fi trecute in contabilitate: igienizare subsol, montare becuri cu senzori pe holul scarii, izolatie termica exterioara a fatadei, etc (sa nu-mi ziceti ca nu e legal ca stiu, dar le-a fost mai usor sa mearga din usa in usa si sa ceara bani, sub pretextul ca daca se dau chitante atunci trebuie platit mai mult pentru ca la o eventuala adunare m-as fi trezit eu sau altcineva sa fim impotriva si probabil si altii); ma saturasem sa fiu Gica Contra si acum nu stiu ce sa fac, logica imi spune sa merg si sa reclam toate astea + altele care nu apar aici pentru ca am dovezi, dar nu stiu daca rezolv ceva.

ynocentta cam asta ar fi, poate am reusit sa fiu mai explicita. Totusi imi permit un mic sfat in ceea ce te priveste: de cativa ani vad ca esti foarte activ pe forum si ai evoluat in exprimare, dar redactarea lasa de dorit si imi este greu sa citesc un text care la inceputul randului are o virgula (vezi mai sus) sau alt semn de punctuatie. Asta nu inseamna ca nu iti sunt recunoscatoare pentru ca te-ai oprit, ai citit lalaiala mea si chiar mi-ai raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate 30 LAURA 30 LAURA Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca la Asociatia de proprietari sotul doamnei care face contabilitate si caserie poate sa fie presedintele aceleasi ... (vezi toată discuția)
Probleme cu presedintete asociatiei cristianZ cristianZ Buna ziua, Sunt reprezentantul dezvoltatorului unui proiect imobiliar , am ajutat la constituirea asociatiei de poprietari si acum ne confruntam cu o problema ... (vezi toată discuția)
Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)