avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire dauna auto in regie proprie
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire dauna auto in regie proprie

Buna seara,
Problema mea a inceput in februarie 2013, cand tatal meu a avut un accident in apropiere de Slobozia, a lovit o alta masina care a virat fara sa se asigure. Deci celalalt este de vina. Pana aici toate bune. Masina este avariata destul de serios, daca are sasiul strambat, fiind vorba de un camion de 7.5t. Mergem cu actele de la politie la uniqa si deschidem dosarul de dauna, vin intr-un final sa faca poze masinii care nu era deplasabila pe roti, iar de aici incepe distractia.
Am facut si cerere pentru regie proprie.
L-au chemat pe taicamiu sa semneze nu stiu ce acte printe care o declaratie ca nu are pretenti la depagubire pana cand nu au dosarul complet. X-(
Pana acum au tot pretins ca au cerut politiei din slobozia copii ale declaratiilor ambilor soferi, au cerut o copie lizibila a procesului verbal si copii documente cond auto.
Nu stiu cat a durat asta dar cand i-am contactat iar saptamana trecuta prin mail ca la telefon nu raspunde, si im spune ca despagubirea este in valoare de 2270lei si ca nu pot sa imi puna la dispozitie un document prin care sa imi arate cum au calculat. "Oferta de regie proprie a fost calculata in sistemul AUDATEX (program de devizar international) cu pretul de manopera, vopsitorie si preturi piese setate in system…daca nu sunteti de acord cu oferta noastra (devizul nu se poate pune la dispozitie, fiind un document intern)"

In acesti 2 ani am avut timp sa ma interesezcat costa reparatia, iar numai indreptatul sasiului costa 6000 euro. Nu mai face masina atata #-o.
plus restul pieselor.

Rugamintea mea este sa imi dati un sfat ce pot sa fac, dupa ce ca au stat 2 ani imi mai dau si putini bani.
Cel mai recent răspuns: Istvan Mihaly , Consultant asigurari 08:48, 24 Martie 2015
Singura sansa este sa ii dati in judecata si sa demonstrati ca reparatia nu costa atat, ci mai mult. Probabil trebuie sa cereti si expertiza tehnica.
O astfel de taraganare a dosarul s-ar justifica doar in cazul in care a fost ranit cineva in accident si ar fi existat un dosar penal care se inchide dupa 2 ani ... Altfel, Uniqa are obligatia sa acorde despagubirea in 90 zile dupa ce la dosar s-au depus toate actele. Faptul ca tatal Dvs a semnat un act in plus in acest sens nu schimba cu nimic rezolvarea dosarului pentru ca nici un asigurator nu acorda despagubiri daca dosarul este incomplet.
Devizul de calcul o fi document intern, dar ei trebuie sa justifice cum au calculat despagubirea. Daca au o dispozitie interna care nu le permite sa va dea calculul din Audatex n-au decat s-o refaca sub orice alta forma, desi un astfel de calcul se face in mai putin de 30 minute si se poate printa, astfel incat sa justifice fiecare piesa in parte si ora de manopera in parte. Banuiesc ca nu vor sa faca asta tocmai pentru ca au "omis" de exemplu ... indreptarea sasiului din calcul, o operatie care dureaza si costa mult.
Ca si solutie, in primul rand trebuie sa evaluati masina la momentul accidentului. Cea mai simpla (dar si cea mai imprecisa) varianta e sa va uitati la anunturi si site-urile specializate de auto second hand si cautati o masina indentica sau cat mai apropiata ca marca, an de fabricatie, putere motor, capacitate de transport, masa maxima autorizata si nr de km. Asta ca sa va faceti idee cam care ar fi suma maxima a despagubirii. Trebuie sa stiti ca daca reparatia masinii costa peste 75% din valoarea lui la momentul accidentului, asiguratorul va prefera s-o dea la dauna totala.
Daca ati eliminat aceasta varianta, puteti cere oferta de pret pentru piese si pentru manopera de la orice service auto autorizat RAR sa faca lucrari mecanice, caroserie etc. Preferabil cautati un prieten care va face oferta (evaluarea) pt 50-100 Lei. Unii iau si 10% din valoarea totala a devizului ...
Daca puteti obtine cel putin 2 oferte este si mai bine ...
Dupa ce obtineti devizul, trebuie sa scadeti din valoarea totala:
- cca. 25% din valoarea manoperei fara TVA
- TVA-ul manoperei
Astfel ajungeti la suma pe care asiguratorul ar trebui sa va plateasca.
Trebuie sa va faceti timp pentru o discutie detaliata cu asiguratorul, eventual in prezenta unui avocat, pentru a clarifica cum stau lucrurile.
Daca vreti sa fortati un pic mana asiguratorului, puteti depune o cerere de despagubire (scrisa de mana sau pe calculator) pentru suma la care ati ajuns, anexand documentele, devizele, etc in copie. Desi asiguratorul prefera sa lucreze cu formularele proprii, nu scrie nicaieri in lege ca Dvs trebuie sa completati formularul lui. Trebuie sa depuneti o cerere de despagubire si atat. Ei au obligatia - daca restul documentelor e in regula - sa va dea banii in 90 de zile sau sa justifice de ce nu accepta varianta Dvs. E bine sa va consultati cu cineva care a mai lucrat in daune, poate chiar omul de la service-ul auto, si care sa va indrume.
Multa bafta!
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2015
Istvan Mihaly, Consultant asigurari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despăgubire rca ADR_C ADR_C Bună ziua, O să descriu pe scurt evenimentul și cele întâmplate ulterior. Am fost accidentat destul de tare de un domn care mi-a tăiat calea; ... (vezi toată discuția)
Dosar dauna neplatit de 6luni geaglesmerles geaglesmerles buna ziua. in urma cu aproximativ 6 luni am fost implicat intr-un eveniment rutier unde eu sunt pagubitul.cel vinovat de producerea accidentului avea masina ... (vezi toată discuția)
Reparatie pe polita rca arhitectool arhitectool Buna ziua, In urma unui accident foarte grav, masina mea (care era parcata) a fost avariata iar eu m-am prezentat a doua zi cu polita RCA a vinovatului la ... (vezi toată discuția)