De ce nu se aplica legea penala mai favorabila in raport de pedeapsa cu inchisoarea prevazuta de lege?
Legea penala mai favorabila mie imi pare ca ar trebui sa aiba ca ratiune cuantumul pedepsei cu inchisoarea care este mai mica.
Cauzele de agravare a pedepsei inchisorii constituie o problema dar nu am remarcat ca instantele sa faca calcule exacte din care sa rezulte motivat din ce considerente s-ar aplica o lege sau alta.
Daca are cineva o motivare convingatoare a unei astfel de hotarari chiar as fi curios sa o vad.
Decizia CCR mie imi pare ca mai mult a incurcat lucrurile desi in mod corect nu se poate aplica nici o lex tertia...
Eu am senzatia ca ar putea exista ceva neconstitutional pe undeva care sa poata schimba lucrurile printr-o alta decizie a Curtii Constitutionale.
Are cineva o opinie legata de texte de lege care ar fi neconstitutionale si de natura sa se schimbe ceva in raport de aplicarea legii penale mai favorabile?
Daca dupa tot ce v-am scris, dvs apreciati ca amanarea aplicarii pedepsei este mai favorabila doar ca nu se anuleaza permisul si asta evident in cazul infractiunilor rutiere, nu mai spun nimic.
Anularea permisului de conducere pentru un sofer profesionist inseamna ca va deveni somer.
Probabil ca va comite o alta infractiune de patrimoniu la un moment dat...deoarece nu va avea din ce sa mai traiasca...
Pe de alta parte, ordinea in care se ia in seama legea penala mai favorabila ar trebui facuta pe pedeapsa cu inchisoarea aplicata.
Degeaba se aplica circumstanta atenuanta la inselaciune daca ii aplica o pedeapsa de 5 ani.
Adica in loc de un an ii aplica 5 ani.
Prin lege penala mai favorabila in primul rand inchisoarea este cea care conteaza.
Nu se analizeaza deloc aceste aspecte din ceea ce am observat eu.
In mod logic, esentiala este pedeapsa cu inchisoarea si aceasta imi pare mie logica legii penale mai favorabile si nu o aplicare alambicata a unei legi care nu a fost gandita in privinta efectelor juridice care se vor produce.
Legiuitorul a gandit cumva cauza fara sa prevada efectul.
In mod normal, legiuitorul atunci cand edicteaza o lege trebuie sa prevada toate efectele juridice ale acesteia.
Si mie nu imi pare deloc ca s-a procedat in acest mod.
Aplicarea legii penale mai favorabile se stabileste in ansamblul ei fara combinarea unor legi succesive si nu poate avea in vedere numai limitele de pedeapsa.
In ce text de lege gasesc aceasta propozitie ?
B-)