avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anuntarea concediului de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anuntarea concediului de odihna

Buna ziua,

Cu ce perioada inainte trebuie facuta cererea pentru concediu de odihna?

Intreb deoarece eu am facut aceasta zile cu 30-33 zile inainte de perioada ceruta, insa am citit in lege (art 143. paragraful 4) cum ca ar fi 60 de zile aceasta perioada.

Imi puteti da o parere / un sfat?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 15:22, 23 Iunie 2009
Planificarea pentru anul 2009 s-a facut, cu siguranta, la inceputul acestui an. De obicei se face in primele luni ale anului.
Faceti o cerere de concediu la care puteti atasa articolul 39 alin. 1 (c), art. 139 si art. 140. Poate angajatorul dvs nu cunoaste prevederile legale. Faceti aceasta cerere cu cel putin 2-4 sapatamani inainte de intrarea in concediu, iar daca nu se aproba pe motiv ca nu aveti 11 luni lucrate sesizati Inspectia Muncii si poate o sa le prinda bine un control.
Si puteti sa-i explicati angajatorului ca acea regula cu 11 luni nu mai exista demult.. poate pur si simplu nu este informat. Poate verifica acest lucru la orice inspector de la ITM pentru a fi convins de aceasta..
sper sa nu-mi faca figuri si sa-mi dea voie in concediu de odihna, ca nu e prea placut sa ma duc sa-l reclam la Inspectia Muncii, e asa de greu acum pe timp de criza de un loc de munca ...
Este foarte greu pe timp de criza sa gasesti un loc de munca, este la fel de greu sa gasesti angajati loiali si buni, dar asta nu inseamna sa ne batem joc de oameni doar pentru ca suntem angajatori.
In cazul reclamatiilor nu este divulgat numele celui care a facut sesizarea.
Regulamentul Intern ce zice referitor la concedii? Cum se planifica, cum se iau?

Punctul meu de vedere este putin diferit fata de parerea colegilor de forum.
Daca angajatorul nu a facut o programare nu inseamna automat ca angajatul isi poate lua concediu oricand doreste. Chiar si cu programari, cererile de concediu se aproba sau se resping. Nu poate anticipa nimeni prin ce schimbari trece o firma si poate chiar nu mai este posibil sa se acorde concedii in perioada in care s-au programat (cresterea activitatii, volum mare de munca, diverse probleme de personal, sau la polul opus faliment etc).
Pe de alta parte, nu vad nici o incalcare a legii de-a nu se acorda concediu in primele 11 luni daca se acorda in luna a 12-a. Eu n-am gasit scris ca ar fi interzis ca angajatorul sa reglementeze in Regulamentul Intern concediile sub acest aspect (la 11 luni sau mai putin) atata timp cat nu incalca prevederile legale. Pe de alte parte orice angajator isi poate organiza activitatea cum crede de cuviinta, cu respectarea prevererilor legale.
O sesizare la ITM nu poate atrage decat eventual o amenda pentru neprogramarea concediilor (desi mi s-ar parea exagerat sa se intample din prima). Nu-l va obliga sa va acorde concediu cand doriti dvs.

Intr-o ultima instanta, nu vad de ce ar fi o tragedie foarte mare daca nu vi s-ar aproba concediul. Lucrati abia de 6 luni la aceasta firma. Cu siguranta aveti colegi care asteapta concediul de mai mult timp decat dvs si sincer, consider ca ar trebui sa aibe intaietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate refuza concediul de odihna? Mr. Brightside Mr. Brightside Bun gasit! Vreau sa stiu daca mi se poate refuza o cerere de concediu si pe ce considerente? Daca vreau sa imi iau concediu in luna iulie la cate zile am ... (vezi toată discuția)
Refuzul acordarii co si demisia la zi MmeButterfly MmeButterfly Buna ziua, sotul meu a solicitat in mai multe randuri in scris acordarea CO fara a primi un raspuns (in conditiile in care mai are si 5 zile de CO neefectuat ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna mnd mnd Codul Muncii spune ca angajatorul trebuie sa faca programarea concediilor de odihna astfel incat fiecare salariat sa beneficieze de o perioada de minimum 15 ... (vezi toată discuția)