avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Va rog mult ajutati-ma sa ajut!!!!!!!!
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Va rog mult ajutati-ma sa ajut!!!!!!!!

Va rog mult, stie cineva daca Actul aditional conventie incheiat intre Cartea funciara si bancile din Roamnia, conventie care completeaza Legea nr.7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, conform caruia se poate nota in Cartea funciara o constructie cu proces verbal de receptie partiala, mai este valabil? Clientul meu are nevoie de un credit pentru continuarea lucrarilor la o constructie si a mers la Primarie cu dosarul pentru obtinerea unui proces verbal de receptie partiala si i s-a spus ca nu se mai elibereaza asa ceva. Ce se poate face, care e calea de urmat?
Cel mai recent răspuns: caterina_ro , utilizator 13:37, 23 Iunie 2009
Presupun ca faceti referire la art 55 din legea 7/1996, care este cat se poate de "in vigoare"...
ART. 55
(1) Dreptul de proprietate dobândit prin construire se va putea înscrie în cartea funciară pe baza unui certificat eliberat de primăria localităţii unde este situat imobilul, prin care se atestă, când este cazul, faptul că proprietarul a edificat construcţiile în conformitate cu autorizaţia de construire eliberată potrivit legii, precum şi a unei documentaţii cadastrale.
(2) Ipoteca se poate înscrie numai asupra unui imobil în întregul său sau asupra cotei-părţi aparţinând unui coproprietar. Dacă ipoteca s-a constituit asupra unei părţi din construcţie, ea va fi înscrisă atât asupra acesteia cât şi asupra cotei corespunzătoare din părţile comune indivize.
(3) Ipoteca constituită asupra unui bun viitor se poate intabula în condiţiile legii privind creditul ipotecar pentru investiţiile imobiliare, dacă în prealabil a fost notată existenţa autorizaţiei de construire şi notarea procesului-verbal de recepţie parţială.
(4) În toate cazurile când prin lege se acordă un privilegiu imobiliar sau o ipotecă legală pentru garantarea vreunui drept sau creanţe, acestea se vor înscrie din oficiu în cartea funciară, cu excepţia situaţiei în care părţile renunţă în mod expres la acest beneficiu; înscrierea privilegiului sau a ipotecii legale se face, de regulă, în temeiul înscrisului din care rezultă creanţa privilegiată sau care conferă dreptul de a lua o inscripţie ipotecară.
(5) Privilegiile sau ipotecile legale se vor înscrie pentru suma prevăzută în înscris; dacă creanţa nu este determinată, pentru suma maximă arătată în cerere, precum şi cuantumul dobânzii. În toate cazurile, privilegiile se înscriu şi capătă rang numai în condiţiile determinate de legea care le-a instituit, iar în lipsa vreunei menţiuni în această lege, ele primesc rang potrivit dispoziţiilor legale privitoare la înscrierea ipotecilor.
(6) Când în înscrisul doveditor al vânzării se învederează că preţul nu a fost plătit ori nu a fost plătit în întregime, privilegiul pentru garantarea preţului datorat se înscrie din oficiu, în folosul vânzătorului.
(7) Dacă vânzarea a fost desfiinţată, privilegiul se va radia din oficiu.
(8) Dispoziţiile alin. (4) se vor aplica în mod corespunzător în cazul schimbului sau împărţelii, pentru diferenţa de valoare datorată în bani.
(9) Privilegiul pentru garantarea preţului datorat de coproprietarul adjudecatar al imobilului supus împărţelii se va înscrie în temeiul actului de adjudecare.
(10) Dacă ipoteca creanţei novate a fost rezervată pentru garantarea noii creanţe, aceasta se va înscrie, în rangul vechii ipoteci sau vechiului privilegiu, în temeiul înscrisului care face dovada novaţiunii.
(11) Cel subrogat în drepturile creditorului ipotecar sau privilegiat va putea cere înscrierea strămutării dreptului de ipotecă sau privilegiului în temeiul înscrisurilor ce dovedesc subrogarea.


Multumesc mult doamna pentru raspuns. Problema ar fi ca Primaria Constanta nu vrea sa elibereze acest proces verbal de receptie partiala, de care clientul meu are nevoie pentru un credit bancar. Ei spun ca nu mai e valabil protocolul de intabulare, ca nu intra in atributiile lor, ca nu se mai face asa ceva si refuza sa solutioneze cererea. Ce se poate face in acest caz, e la latitudinea unui functionar public sa interpreteze si sa aplice legea dupa bunul plac? Profesiunea mea este de geodez, sa nu cumva sa existe confuzie:)
In asemenea cazuri este recomandabil sa le adresati cererea in scris, in multiplu exemplar inregistrat, facand trimitere la textul de lege aplicabil, iar cu refuzul raspunsului in termen legal/ raspunsul nesatisfacator pe care vi l-au comunicat verbal deja aveti un punct de plecare...
godspeed a scris:

In asemenea cazuri este recomandabil sa le adresati cererea in scris, in multiplu exemplar inregistrat, facand trimitere la textul de lege aplicabil, iar cu refuzul raspunsului in termen legal/ raspunsul nesatisfacator pe care vi l-au comunicat verbal deja aveti un punct de plecare...

Multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare prima casa(privilegiul vanzatorului) Catala Catala Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati in ce masura ne putem proteja, in calitate de vanzatori in cadrul unui contract de vanzare-cumparare prin Prima Casa in ... (vezi toată discuția)
Banca vrea sa execute si apartamentele construite peste imobilul ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobil ContSters83983 ContSters83983 Buna ziua!Am aflat de curand ca am un privilegiu inscris pe imobil atunci cand am dorit sa il vand.Privilegiul ar fi fost inscris in anul 2000.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)