avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nereguli consum de apa in bloc. Pierderi de cel putin ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nereguli consum de apa in bloc. Pierderi de cel putin 30mc lunar.

Buna ziua.
As dori cateva sfaturi in legatura cu o situatie cu care ma confrunt de cateva luni.
In fiecare luna, la consumul de apa declarat mi se adauga de catre cei de la asociatia de proprietari cel putin 5 metri cubi de apa rece.
A venit pana acum de 4 ori presedinta de asociatie sa verifice contorul apometrelor si am deschis de fiecare data, insa ceilalti proprietari nu au dorit sa deschida. Cei de la asociatie sustin ca ies lunar pierderi de cel putin 30mc apa rece doar in aceasta scara de bloc (actual exista doar 7 apartamente locuite din 10 apartamente) si acest lucru se intampla de mai mult de 5 luni. Cu toate astea, nu s-a descoperit unde apar aceste pierderi si astfel incarca, consumul tuturor. Pana acum ne incarcau doar pentru energia consumata pentru iluminatul pe scara si apar mereu pierderi, incat tind sa cred ca nimeni nu doreste sa se se remedieze problemele.
(Presedinta de asociatie locuieste in aceasta scara si detine inca un apartament nelocuit in aceasta scara de bloc)

Va rog mult sa ma indrumati, pentru ca nu stiu ce as putea face in aceasta situatie.

- As putea face o reclamatie acuzand presedintele asociatiei de incompetenta?
(Pentru ca, din ce am observat, pe ei nu-i intereseaza unde se pierd acesti metri cubi de apa, vor doar sa-si acopere pierderile in detrimentul tuturor)

- In subordinea cui se afla presedintele de asociatie si unde m-as putea adresa pentru a face verificari oficiale pentru remedierea cat mai rapida a aceastei situatii neplacute?

Va multumesc mult pentru timpul acordat acestor randuri si pentru orice sugestie.
Cu respect,
Adrian
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2015
adrian_adri, utilizator
Cel mai recent răspuns: rmf , utilizator 19:45, 3 Aprilie 2015
Am la un bloc o situatie unde o data la 3 luni chiar daca se face citirea apometrelor lunar la toate apartamentele mai putin 2-3 , apar diferente de 30-40 mc apa . Situatia se datoreaza contoarelor de apa foarte vechi , au mai mult de 10 ani .

In situatia dumneavoastra ca sa vedeti daca administratorul nu va incarca aiurea la apa , puteti cere consumul contorului general si consumurile celorlalte apartamente sa vedeti care este diferenta . Daca o persoana nu permite accesul la citirea contoarelor se vor plati 5,5 mc apa rece si 3,3 mc apa calda de persoana. Dupa ce se distribuie costul catre fiecare apartament in functie de citirea contoarelor sau acesti 5,5 si 3,3 mc apa , apa ramasa nedistribuita se va distribui inca o data tuturor proprietarilor in functie de numarul de persoane sau alta metoda stabilita (la mine la blocuri in principal se distribuie direct proportional cu consumul inregistrat)

Daca cineva nu sta in apartament nu va primi consum de apa , deci costurile se vor imparti la cele 7 apartamente locuite .
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2015
Mytro, utilizator
Mytro a scris:


. Situatia se datoreaza contoarelor de apa foarte vechi , au mai mult de 10 ani .


1-interesanta afirmatia - dar nesustinuta tehnic si legal
Daca apometrele individuale se afla in perioada de valabilitate metrologica,pot fi generatie mai veche ,nu inseamna ca inregistreaza eronat
Este interesant ca dvs considerati ca apometrele individuale datorita vechimii genereaza diferente de 30-40 mc apa ,fara insa a va indrepta interesul si asupra bunei functionari a apometrului de bransament al carui index sta la baza facturii emise de furnizorul de utilitati
Tehnic,de pomana apometrele individuale sunt verificate metrologic- daca apometrul de bransament nu a mai fost curatat si verificat tehnic
2-
ca sa vedeti daca administratorul nu va incarca aiurea la apa , puteti cere consumul contorului general si consumurile celorlalte apartamente sa vedeti care este diferenta


Din nou initiati o interpretare eronata ,in conditiile in care acuzati administratorul de imobil ca incarca aiurea
Aveti certitudinea ca indexul celorlalate apartamente releva realitatea ?
Este dificil a ne pronunta asupra corectitudinii valorilor individual comunicate,in conditiile in care citirea nu s-a realizat concomitent la toate apartamentele
3-Suplimentul utilitati este tehnic admis prin diferenta de clasa de precizie metrologica a
apometrelor,pozitia de instalare,etc
Suplimentul de consum se poate datora si defectiunilor la bateriile individuale sau rezervoarele de WC,care pot permite scurgeri de apa -care nu sunt inregistrate de apometrele individuale chiar si generatie noua
4-
Daca o persoana nu permite accesul la citirea contoarelor se vor plati 5,5 mc apa rece si 3,3 mc apa calda de persoana.

Daca proprietarul nu comunica indexul consum si nici nu permite accesul in proprietate,
asociatia de proprietari poate dispune calcularea consumului apa in sistem pausal
5-
Daca cineva nu sta in apartament nu va primi consum de apa

Regula este aplicabila in cazul apartamentelor contorizate
6-@adrian_adri a scris
As putea face o reclamatie acuzand presedintele asociatiei de incompetenta?

Viata in imobil de locuit in comun,genereaza suspiciuni si interpretari-pentru care insa nu intotdeauna presedintele de asociatie trebuie invinuit
Nu poate fi facut vinovat presedintele de asociatie pentru intervalul de timp in care se comunica indexul individual
Este simplu cu preluat indexul apometru general
Intr-o asociatie de proprietari cu 60-100-240 de apartamente este imposibil a se citi indexul concomitent la toate apartamentele astfel incat si acest aspect genereaza diferente
Diferente apar inclusiv din metoda de comunicare a consumului individual,unii proprietari comunicand o valoare "rotunda"
7-
In subordinea cui se afla presedintele de asociatie si unde m-as putea adresa pentru a face verificari oficiale pentru remedierea cat mai rapida a aceastei situatii neplacute?

Presedintele de asociatie nu se afla in raport de subordonare in raport si fata de terti
La nivelul fiecarei primarii,exista serviciul specializat de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari,dar care nu se implica concret in situatiile de diferente consum utilitati
Pentru solutionare,incercati implicarea efectiva a presedintelui de asociatie, care sa dispuna masuri concrete de verificare a valabilitatii metrologice a tuturor apometrelor,sa verifice daca acestea sunt tehnic corect instalate,daca exista baterii de amestec ,rezervoare WC care nu functioneaza corect si care eventual permit sa se prelinga apa
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2015
ynocentta, utilizator
Va multumesc mult pentru atentia acordata intrebarilor mele si pentru raspunsuri.

Poate m-am exprimat eu gresit, pentru ca nu stiu ce sa mai inteleg din aceasta situatie. Concret este ca de mai multe ori presedintele de asociatie, impreuna cu administratorul au venit pentru a verifica conformitatea apometrelor si unii proprietari nu au dorit sa deschida. Asta impiedicand gasirea acelor pierderi si taraganand aceasta situatie luni in sir. De asta am intrebat daca pot face o reclamatie, pentru ca eu trebuie sa platesc luna de luna pierderi nejustificate si toti ridica din umeri.
Daca unii proprietari nu doresc sa deschida pentru a se face verificarea, tind sa cred ca au ceva de ascuns si totusi, nu se poate face nimic in acest sens?

- Nu poate presedintele de asociatie sa vina cu anumite autoritati prin care sa-i oblige sa se supuna verificarilor??

(Sau mai bine zis, are presedintele aceasta obligatie? Doar in aceasta privinta doresc sa reclam incompetenta presedintelui de asociatie, pentru ca nu a luat nicio masura in acest sens nici dupa 5 luni in care ies pierderi si unii proprietari refuza accesul pentru verificarea conformitatii).
1. Apometrele nu au fost verificate niciodata de cand au fost montate si se vad problemele la verificari . Nu ma refeream la apometrele in cazul domnului cu intrebarea ci in situatia expusa de mine .

2. Nu am acuzat ca administratorul incarca aiurea factura , doar am incercat sa fac o enumerare de factori care ar putea duce la aceste diferente de apa .

4. Din ce stiu eu alea erau valorile pentru pausal , imi cer scuze daca am gresit .

5. Din postarea lui am inteles ca sunt montate apometre in apartamente .
Eu sunt presedinta la mine si de 3 luni am pierderi.
Verificam o singura data pe an si totul era in regula.
Acum am verificat si nimic.
Au deschis toti si nimic.

Nu mai bine mergeti dumneavoastra cu presedintele si administratorul la verificari si la cei care nu deschis le bagati lor toate diferentele.
E drept ca trebuie sa ia masuri impotriva celor care nu deschid.

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Asociatia imi trece consum mai mare de apa florenta_22 florenta_22 La noi la asociatie apometrele sunt citite de incasator (casierul), dar niciodata nu stim cand vine sa le citeasca, nu pune afis, vine cand vrea, dupa-amiaza ... (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)