avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Taxe contract prestari servicii persoana fizica ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Taxe contract prestari servicii persoana fizica independenta

Buna ziua!
Am si eu o mare nelamurire.
Sunt angajat la o firma care imi plateste toate taxele pentru salarii. (Nu stiu daca e exprimarea corecta, dar din salariul se opresc impozit, cas, cass, somaj).
Eu vreau s ainchei cu o firma privata un contract prestari servicii. Venitul lunar rezultat este de 2000RON. Firma respectiva nu plateste nimic pentru mine. Eu sunt obligat sa declar la finante veniturile, sa platesc 16% impozit si mai platesc si CAS-ul?
Si inca o intrebare daca in contract este trecuta suma de 2000 ron, asta ce inseamna ca platesc impozit16% din 2000 Ron sau ca aceasta suma contine impozitul? va rog daca se poate sa ma lamuriti.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 11:26, 14 Februarie 2011
@sagetutza
Ati precizat ca vreti sa incheati un contract de prestari servicii. In ce calitate ?

Daca incheiati acest contrat avand calitatea de PFA(persoana fizica autorizata - inregistrata la registrul comertului sau direct la administratia financiara - in cazul profesiilor liberale), atunci trebuie sa platiti impozitul (16%) si contributia la sanatate(5,5%). Platiti 16% din venitul net( din cei 2000 de ron scadeti contributia la sanatate si eventuale cheltuieli deductibile, chiria, cheltuieli transport, etc)

Daca ati incheiat acest contract ca simpla persoana fizica atunci este vorba de un contract supus codului civil - conventie civila. In acest caz in contract trebuie sa fie mentioant si modalitatea de plata a taxelor. Firma trebuie sa va plateasca o parte din impozit (10%) sau integral(16%).


In ambele cazuri se plateste impozit 16% si sanatate 5,5 %. Fara somaj si pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce am de platit ? Vvalentin Vvalentin Buna ziua, Acum aprox. 1 an am devenit persoana fizica independenta in urma semnarii unui contract de colaborare ca agent in asigurari. Am reliziat de ... (vezi toată discuția)
Obligatiile pfa fata de bs si bass(fonduri) ContSters109653 ContSters109653 Caut sa gasesc un raspuns competent si corect vis a vis de obligatiile unei persoane fizice autorizate care obtine venituri in sistem real . Multumesc (vezi toată discuția)
Pfa contributii obligatorii denisa2011 denisa2011 buna ziua, sincer nu prea inteleg ce contributii trebuie sa pleteasca un PFI sau un PFA, va rog mult sa ma lamuriti si pe mine: in primul rand 16% din profit, ... (vezi toată discuția)