avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Modificari privind legea 118/90
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Modificari privind legea 118/90

Buna ziua!
Bunica mea a fost deportata in fosta URSS din 1945 - 1949. De asemenea a fost si sotul ei care a decedat in 2009. Pentru faptul de a fii deportata ea beneficeaza de Legea 118/90.
Am auzit ca incepand din anul acesta sunt facute modificari privind aceasta lege, ceea ce inseamna marirea acestei pensii.
Spuneti-mi va rog care sunt modificarile exacte si drepturile care le-ar avea pentru ea si pentru sotul decedat.Si incepand de cand poate beneficia de aceasta "Hotarare" noua si daca este nevoie de o cerere.
Va multumesc mult anticipat pentru raspuns!

Cel mai recent răspuns: Biancanieve , utilizator 22:16, 6 Aprilie 2015
In 2015, indemnizaţiile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu completările ulterioare, se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2014.

OUG 83/2014
Art. 13. - (1) in anul 2015 se mentin in plata la nivelul acordat pentru luna decembrie 2014 urmatoarele drepturi:
a) indemnizatiile prevazute de Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu completarile ulterioare;
....
Multumesc frumos pentru raspuns Domnul Cornel Vasile!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatia muncii radud62 radud62 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca Memorandumul MMFPSPV(Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice) aprobat de guvernul ... (vezi toată discuția)
Sunt beneficiară a decretului lege 118/1990, cu o indemnizație lunară ... simonis simonis Bună ziua! Sunt beneficiară a decretului lege 118/1990, cu o indemnizație lunară de 1300 lei. Conform legii 141/2025 voi fi obligată să plătesc ... (vezi toată discuția)
Pensionar, fost deportat in baragan donau44 donau44 Pensionar, fost deportat in Baragan, 1952-1956 beneficiez de indemnizatie conform lege 118/1990, am inteles scutita de impozit; la fel scutit de impozit pe ... (vezi toată discuția)