avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calea de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calea de acces

Exista o proprietate comuna (cale de acces)unde suntem 3 coproprietari avind unul 2/4 din suprafata,iar ceilalti doi cate 1/4 fiecare.Daca exista posibilitatea ca pe aceasta cale de acces unde sunt si eu coproprietar sa nu se mai treaca cu autovehicule,ci numai cu piciorul de catre toti coproprietarii.Mentionez ca ceilalti doi nu sunt de acord cu aceasta propunere,cum as putea rezolva?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:33, 7 Aprilie 2015
Conform art.619 NCC "Intinderea si modul de exercitare a dreptului de trecere sunt determinate prin intelegerea partilor,prin hotarare judecatoreasca sau printr-o folosinta continua pe timp de 10 ani."Ca atare,daca nu va intelegeti,urmeaza sa va adresati instantei de judecata ptr.stabilire mod de exercitare drept trecere.
Va multumesc pentru raspuns domnule avocat,dar v-as intreba totodata daca dupa parerea dvs.as avea vre-o sansa in instanta,intrucit ei spun ca eu nu am nici un drept sa le interzic ca ei sa treaca cu autoturismele prin acesta curte comuna,unde asa cum am aratat mai sus si eu sunt coproprietar ca si ei.Va multumesc anticipat.
Aș îndrăzni să mai adaug prevederile art. 639NCC care dispun că modul de folosire a bunului comun se stabilește cu acordul coproprietarilor iar în caz de neînțelegere , prin hotărâre judecătorească.
Mai adaug faptul că prin denumirea de cale de acces-se înțelege acces pietonal, și auto. Desigur , ar trebui să motivați de ce nu sunteți de acord cu acces auto, în caz contrar ar fi un abuz de drept.
Intradevar ar fi un abuz de drept dar daca eu ca si coproprietar nu am aceleas drepturi ca si ceilalti coproprietari,adica sa pot baga autoturismul in curte din cauza gardului unuia din cei doi,intrucit acesta refuza sub orice mod sa-si retraga gardul cu doar un metru patrat pentru a lua viraj sa intru in curte.Aceasta curte comuna sa facut in urma cu 30 ani cind nu avea toata lumea autoturisme.Va multumesc pentru parerea dvs.
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2015
IancuV, utilizator
Din pacate,este greu de dat un raspuns transant.Fiecare proprietar are acelasi drept de proprietate ca si ceilalti proprietari.Depinde de argumentele pe care le va aduce fiecare parte in fata instantei..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitutea de trecere NeamtuAurel NeamtuAurel Doresc sa actionez in judecata vecinii pentru servitutea de trecere,insa cum pot sa fac ca in aceasta judecata instanta sa aiba si o alta varianta in cazul ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune NeamtuAurel NeamtuAurel am o proprietate,iar trecerea la aceasta proprietate se face printr-o curte comuna in indiviziune lata de 3,75 m si lunga de 10 m,suntem 3 proprietari si avem ... (vezi toată discuția)
Proprietarul fondului aservit a pus gazon pe jumătate din suprafața servituții de trecere. Îmi poate face plângere penală pentru distrugere dacă trec cu mașina peste gazon? Aida2016 Aida2016 Proprietarul fondului aservit,a pus gazon pe jumatate din suprafata servitutii de trecere constituita in favoarea noastra.A facut asta ca sa nu ajungem la ... (vezi toată discuția)