avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termeni contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termeni contract inchiriere

Buna ziua, tocmai am scapat de un chirias fara contract care m-a lasat cu intretinere si curent neplatite, si doresc sa inchiriez in continuare apartamentul, cu contract si tot ce trebuie.
Intrebarile mele sunt: daca am contract pe un an sa zicem, dar mie nu-mi plateste chiria doua-trei luni la rand, il pot da afara? Daca nu isi plateste cheltuielile de intretinere sau utilitati, il pot da afara inainte sa expire perioada de contract? Pot specifica aceste lucruri in contract? Cum ca la neplata chiriei sau a utilitatilor doua luni consecutive eu am dreptul sa reziliez unilateral acel contract inainte de termenul lui, iar chiriasul se obliga sa elibereze apartamentul in termen de x zile de la preaviz?
Sunt obligata sa ii fac buletin pe adresa mea? Sau viza de flotant este suficienta? Care este diferenta dintre cele doua din punct de vedere al obligatiilor mele si a drepturilor lui?
Cu viza de flotant pe buletin poate sa isi faca abonament la cablu, telefon, internet pe numele lui? Nu am de gand sa fac pe numele meu aceste facilitati.
Vreau sa inchei acest contract in care sa incerc sa cuprind orice probleme ar putea aparea, daca mai aveti sugestii ce as mai putea mentiona in el, astept cu mare interes. Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2015
maria_miriam, utilizator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:00, 10 Aprilie 2015
Contractul de locatiune(inchiriere) este reglementat de art.1.777-1.835 NCC.Pentru a deveni titlu executoriu contractul de inchiriere trebuie inregistrat la Administratia Financiara.Nu este nevoie sa-i faceti C.I.pe acea adresa,este suficienta viza de resedinta(flotant) pe actul de identitate al chiriasului.
Il voi inregistra la Administratia Financiara, intrucat nu doresc sa repet situatia din care tocmai am iesit.

Aceasta forma de contract este buna? Ce alte prevederi ar mai trebui sa adaug? Lipseste ceva? pot adauga ca chiriasul se obliga sa paraseasca imobilul in caz de nerespectare a obligatiilor de la punctul 6 la solicitarea proprietarului? Astept sfaturile dumneavoastra.

Incheiat astăzi
Între subsemnaţii:
1. _______________________________________________ domiciliat(ă) în _____________________________________
posesor a B.I/C.I. seria ___________ nr. _________________ eliberat de _________________ la data de ______________ în
calitate de proprietar a imobilului situat la adresa _______________________________________________________ compus
din camere plus dependinţe.
2. ________ domiciliat(ă) în ______________________________________
posesor a B.I./C.I. seria nr. ____________________ eliberat de la data de ________________ în
calitate de chiriaş.
Primul în calitate de proprietar închiriez, iar al doilea în calitate de chiriaş iau în chirie imobilul situat la ________________compus din 3 camere plus dependinţe, nemobilate / mobilate conform listei de inventar ce se va întocmi de către părţi la data intrării în imobil.
1. Termenul de închiriere este de la data de ____________ până la data de ______________ Durata contractului poate fi prelungită numai prin acordul scris al părţilor, în lipsa unui astfel de acord, contractul încetează de plin drept la data menţionată anterior, fără posibilitatea intervenirii tacitei relocaţiuni.
2.Chiria lunara este de ________________________ Plata se face integral in prima zi lucratoare a fiecarei luni, pentru luna in curs.
3. Părţile au convenit astfel: chiriaşul sa plătească proprietarului suma de ______________ cu titlul de garanţie pentru plata cheltuielilor ce cad în sarcina chiriaşului şi care privesc imobilul ce face obiectul prezentului contract. Proprietarul se obligă ca la încetarea raporturilor dintre părţi, raporturi ce rezultă sau sunt consecinţa prezentului contract de închiriere, să restituie chiriaşului aceasta suma de bani daca au fost achitate toate cheltuielile ce cadeau in sarcina chiriasului.
4. În momentul încheierii contractului s-a plătit de către chiriaş suma de _________
reprezentând chiria in avans pentru doua luni.


6. OBLIGAŢIILE CHIRIAŞULUI:
- sa achite chiria lunar conform punctului 2. Nerespectarea acestei clauze permite Proprietarului sa rezilieze contractul.
- să plătească la timp cheltuielile de folosinţa a imobilului (apa, gaz, electricitate, etc), neplata acestora pentru o perioada de doua luni consecutiv permitand Proprietarului sa rezilieze acest contract.
- chiriaşul se obligă să folosească bunul închiriat conform destinaţiei sale, sa nu tulbure liniştea proprietăţilor vecini prin folosinţa sa.
- sa predea imobilul la finalul perioadei de locaţiune în condiţiile iniţiale preluării lui,
- nu va subinchiria imobilul
- să respecte normele de prevenire a incendiilor, şi să întreţină bunurile în folosinţă exclusivă, (instalaţii de apa, gaz metan, mobilier- frigider şi dulap)
- să păstreze curăţenia şi să respecte normele de igiena în interiorul imobilului
- să restituie imobilul la data expirării contractului sau la rezilierea acestuia înainte de termen în condiţiile prezentului contract
-sa nu aduca modificari in structura imobilului
- să despăgubească proprietarul de eventualele daune produse imobilului sau a bunurilor din interiorul acestuia din folosinţa sa
- să nu schimbe destinaţia imobilului din destinaţia de locuinţa
DREPTURILE CHIRIASULUI
-Sa utilizeze imobilul in exclusivitate pe perioada derularii contractului

7. OBLIGAŢIILE PROPRIETARULUI:
- proprietarul se obligă să predea imobilul la data stabilita în contract în stare de folosinţa
- proprietarul se obligă să asigure locatorului imobilul potrivit destinaţiei pentru care a fost închiriat
- garantează chiriaşului împotriva viciilor ascunse ale imobilului

DREPTURILE PROPRIETARULUI
-Sa viziteze imobilul cu anuntarea in prealabil a chiriasului si in prezenta acestuia
-Sa verifice achitarea obligatiilor de plata ale chiriasului
- Sa rezilieze contractul in caz de neplata a chiriei lunare sau a cheltuielilor de intretinere si utilitati.

Predarea imobilului către chiriaş se va face cel mai târziu la data de __________
Prezentul contract conţine două pagini şi s-a încheiat în trei exemplare, câte unul pentru fiecare parte și unul pentru autoritatile fiscale competente.

La preluarea imobilului, aparatele de măsura aveau următoarele indexuri:
Index contor apă caldă
Index contor apă rece
Index energie electrică

La data închirierii la asociaţia de proprietari era de plata suma de
PROPRIETAR CHIRIAŞ
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2015
maria_miriam, utilizator
Mai puteti adauga in final ca,contractul se completeaza de plin drept cu prevederile Noului Cod Civil in materie de locatiune.
In baza contractului pe care il inregistram la fisc, chiriasul poate sa mearga singur de capul lui sa isi faca buletin pe apartamentul meu? Sau e nevoie si de prezenta mea pentru a-si face buletin? Pot specifica in contract ca va face dovada locuirii in imobil cu viza de flotant, astfel incat la politie daca merge cu contractul sa nu poata cere buletin, ci doar viza?
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2015
maria_miriam, utilizator
danpopescu2011 a scris:

este suficienta viza de resedinta(flotant) pe actul de identitate al chiriasului.


Nu e chiar așa... :)

Nu e prevăzută obligația chiriașului de a avea viză de flotant pentru ca acel contract să fie executoriu. Trebuie doar să fie înregistrat la fisc.

Pe de altă parte, chiar dacă e înregistrat la administrația fiscală, nu-l veți putea evacua. Contractul este executoriu în ceea ce privește plata chiriei și nu în ceea ce privește evacuarea chiriașului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model contract inchiriere persoana fizica magnifiq magnifiq Buna seara,ma puteti ajuta cu un model de contract de inchiriere(apartament)? Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Inchiriere student strain - rezidenta + anaf (finante) - acte necesare darkvisio darkvisio Buna ziua, De curand un student strain a inchiriat apartamentul meu. El m-a rugat sa ii dau actele necesare pentru rezidenta (cele legate de spatiul de ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere imobil kostasko kostasko Vreau sa fac un contract de inchiriere al imobilului cu chiriasul,dar pe firma la care lucreaza, va rog sa-mi spuneti: -ce trebuie facut in primul rand -ce ... (vezi toată discuția)