avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... suprapunere cadastrala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

suprapunere cadastrala

Vreau sa ma lamuresc cu ninste chestiuni. Se da o zona buna a unui oras, un terer de 1550 mp2 cu 3 imobile construite, proprietate privata, personala etc. Din cauza unor erori, furaciuni, delasare, lene, toleranta, etc, in 1968 un vecin a furam cam 1 metru pe latine (teren) (adica a mutat gardul), In 1992 cand s-a refacut gardul, din motive pe care nu voi dorii sa le detaliez, s-a pierdut inca aprox 1 metru pe latime din alta parte a curtii (alt vecin, in prezent terenul apartinand statului). daca dupa planul de vanzare cumparare eu am de exemplu 1550mp2 iar in realitate (imprejmuit cu gardul din prezent imi iese 1450 mp2) am dreptul sa mut gardul conform actului meu de vnz-cump? Un nou cadastru ma ajuta cu ceva? trebuie sa-i dau in judecata? ma dau ei pe mine? il mut fara explicatii? intervine uzulcapiune? Problema este destul de incalcita. Mulumesc
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2015
Emanuel88, utilizator
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 09:33, 9 Aprilie 2015
puteti exercita o actiune in revendicare si granituire dar veti fi paralizat de exceptia prescriptiei achizitive avand in vedere anul 1968

nu, nu puteti muta gardul asa dupa ureche, distinct ca va trebuie autorizatie de construire
În conformitate cu Ordinul ANCPI nr.634/2006,
Art. 27. - (1) Daca doua sau mai multe planuri de amplasament si delimitare ale imobilelor receptionate sau pentru care se solicita receptia sunt reprezentate pe planul cadastral de carte funciara in format digital, cu suprapunere totala sau partiala a suprafetelor imobilelor, se va proceda dupa cum urmeaza:
a) in situatia in care este necesar pentru lamurirea situatiei, inspectorul poate convoca persoanele autorizate care au executat documentatiile, pentru verificarea la teren a situatiei si stabilirea tipului de suprapunere, reala sau virtuala. In acest sens, suprapunerea virtuala, existenta in baza de date grafica a oficiului teritorial, este o suprapunere generata de erori de masurare si prelucrare a datelor, iar suprapunerea reala este suprapunerea efectiva in teren datorata existentei mai multor acte juridice diferite pentru acelasi amplasament, identificarii diferite a limitei comune sau lipsei materializarii limitei la momentul identificarii, fapt ce
conduce la nesemnarea procesului-verbal;
b) daca in urma verificarilor la teren se constatata ca este o suprapunere virtuala, aceasta se solutioneaza de catre inspectorul de cadastru. Imobilele se vor repozitiona in baza unui referat intocmit de inspector si aprobat de inginerul-sef.
Referatul de constatare a suprapunerii descrie suprapunerea virtuala din planul cadastral de carte funciara, propune modalitatea de corectare a acesteia, se inregistreaza in registrul general de intrare si are anexate extrase din planul cadastral de carte funciara, cu situatia anterioara si ulterioara indreptarii erorii de pozitionare din planul cadastral de carte funciara. In baza referatului oficiul teritorial va nota din oficiu in cartea funciara repozitionarea imobilului. Incheierea, extrasul de carte funciara de informare si extrasul din planul cadastral de carte funciara se comunica tuturor persoanelor interesate, potrivit mentiunilor din cartea funciara.
(2) In cazul in care suprapunerea este reala, aceasta se va solutiona pe cale amiabila prin declaratie autentica si documentatie cadastrala de actualizare sau de catre instantele de judecata si nu face obiectul prezentei reglementari. Oficiul teritorial va nota din oficiu suprapunerea in cartile funciare, in baza incheierii de carte funciara, a referatului intocmit de inspector si aprobat de inginerul sef.

(3) Autorizatii au obligatia sa se prezinte la oficiul teritorial la data si ora convocarii. Autorizatii care, din motive obiective, nu pot fi
prezenti la data convocarii la oficiul teritorial vor comunica in scris, motivat, imposibilitatea de prezentare cu cel putin doua zile inainte
de data stabilita pentru intalnire. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu suspendarea autorizatiei pe o perioada de 3 luni.
Am inteles in mare, si da si nu :) Deci, terenul are o forma dreptunghiulara.
[ link extern ]
am facut un desen cat de cat. Cele notate cu A B C D E sunt blocurile din partea stanga a curtii, terenul hasurat din partea stanga a fost pierdut cand s-a facut gard in 1992, gardul trebuia sa ocupe si hasura respectiva dar o vecina de la bloc a rugat proprietarul sa mute putin pentru a avea loc la batator(amiabil). In partea drapta s-a pierdut cred prin 1968, de niste vecini foarte cleptomani si hoti, nu stiu exact in ce conditii, au dat gardul mai incolo noaptea, au mutat haraci..., cert este ca exista si acolo lipsa. Pe schita de vanzare cumparare, pe toate hartiile pe care le detin, terenul meu in mod normal ocupa si acele zone hasurate, de 50 de ani platesc si pentru acestea impozit. ca sa revendic terenul , mai intai trebuie sa solicit sa fac cadastru? De ce trebuie sa ii dau eu in judecata? nu au de cat sa ma dea ei pe mine, Solutionare pe cale amiabila inseamna ca trebuie sa-i rog sa inteleaga? Din punct de vedere juridic cele 2 fasii pierdute, din drapta respectiv stanga sunt diferite?
Cu alte cuvinte, dupa ce fac cadastru si constat ca imi lipseste, si constat si de unde si cat imi lipseste , ce fac?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2015
Emanuel88, utilizator
nu puteti rezolva decat prin judecata sau sa incercati pe cale amiabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren suprapus virtual carmen cucu carmen cucu Detin un teren care se suprapune virtual cu 3 nr cadastrale . Inspectorul de la oficiul cadastral a trimis cate o convocare celor 3 proprietari dar nu s-au ... (vezi toată discuția)
Modificare coordonate teren si plan parcelar madairina madairina In anul 2004 am cumparat un teren de 2000mp cu cadastru, pe care l-am intabulat. Anul trecut cand au venit sa ne faca intarusarea ne-au spus cei de la primarie ... (vezi toată discuția)
Probleme cadastru - necesitate cd lotizare monik57 monik57 buna, intampin o problema cu dosarul pentru cadastru si am primit urmatoare instiintare : imobilul ce face obiectul prezentei cereri sesuprapune cu imobilul ... (vezi toată discuția)