avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Seconded Employee Agreement
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Seconded Employee Agreement

Buna ziua,

Mi s-a ivit o oportunitate de a lucra la o firma din Belgia si am inteles de la potentialul angajator ca taxele ar fi mai mici cu un contract de Seconded Employee.

Pe scurt, un contract de Seconded Employee presupune: eu imi fac un SRL in Romania si ma angajez cu contract de munca la acest SRL. Acest SRL incheie un contract cu firma din Europa sa ma trimita pe mine(angajatul) pentru a lucra la un proiect pe perioada determinata la aceasta firma (e vb de 2 ani). Banii negociati in contract vor fi trimisi de firma din Europa firmei mele din Romania. Salariul angajatului va fi platit de firma din Romania. Are vreo importanta faptul ca firma cu care inchei acest Seconded Employee Agreement este o firma de recrutare inregistrata in Cipru, eu urmand sa lucrez pentru un client al acesteia din Belgia?

Mi s-a spus ca taxele sunt mai mici asa, dar nu am primit foarte multe explicatii.

Dupa logica mea - fara sa am nici o legatura cu domeniul contabil sau legislativ - presupun ca venitul primit pe SRL va fi impozitat de statul roman. Cui se plateste impozit pe salariu (angajatul va presta munca in Belgia)? Ce impozite se mai platesc, cui si cat? Este foarte important sa aflu acest lucru, pentru ca venitul negociat este cel brut. Nu semnez daca nu aflu exact cat va fi netul.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 09:55, 29 Iunie 2009
Ramiha,

Eu am senzatia ca ti se ofera o tzeapa ... sau cel putin o smecherie.

Vad ca nimeni nu observa ca tu vei LUCRA EFECTIV in Belgia, nu?
Vei munci, adica vei avea un loc de munca acolo.

Piata muncii Belgiana nu este inca deschisa muncitorilor romani.

Prin urmare, daca esti prinsa, ti se pune interdictie in spatiul Schengen pe o perioada, plus o amenda foarte mare pentru MUNCA LA NEGRU.

Vad ca toti vorbiti de contracte intre societati, entitati economice, dar ninmeni nu a observat ca tu vei avea relatii de munca de fapt cu firma belgiana, simulate printr-un contract cu Cipru, sau ma rog, cu mai cine stie ce firme.

Esenta ramine. Inspectorii belgieni de munca te vor gasi la munca si iti vor cere permisul de munca.
Daca le arati contracte cu Cipru, Romania, PFA-uri s.a.m.d. ... te asigur ca nu vor fi impresionati.

Schema ta nu este functionala si reprezinta o fraudare a legislatiei muncii belgiene.
Este fumata de mult. Exista exceptii, dar pentru perioade foarte, foarte scurte si cu caracter exceptional.
Tirguri, instalatii de utilaje speciale, ma rog, sunt citeva exceptii prin care o persoana poate munci in strainatate fara permis de muca. Directiva Bolkenstein.

Incearca si vei vedea.

Schema este o tzeapa de a inceput pina la sfirsit si iti va asigura o interdictie aproape sigura, plus o amenda serioasa.

Sfaturile fiscale date pina acum sunt bune, dar aici nu este o problema de fiscalitate, ci o problema de legislatia muncii.

Piata muncii belgiana este inchisa deocamdata.
Seconded Employee Agreement ! Ce abureli !

Alberto Kurtyan
MULTUMESC IAR PT RASPUNS

Totusi, nu se poate obtine permisul de munca? Nu cred ca exista piata inchisa.
Pare-se ca puteti obtine permisul respectiv . Iata cum : [ link extern ] ...
De la 1 ianuarie 2007, lucrătorii români ce intenţionează să se deplaseze în Belgia în scopul desfăşurării unei activităţi remunerate, sunt supuşi unei perioade tranzitorii de doi ani (perioadă ce ar putea fi scurtată), pe parcursul căreia vor trebui să obţină un permis de muncă.
Românii beneficiază, însă, de « procedura accelerată şi simplificată » de obţinere a permisului de muncă (5 zile) aplicabilă tuturor lucrătorilor provenind din ţările ce au aderat la UE în 2004 (cu excepţia Ciprului şi Maltei), în cazul în care doresc să ocupe un loc de muncă într-una din funcţiile declarate « critice », respectiv pentru care piaţa belgiană a muncii este în imposibilitatea de a satisface cererea de locuri de muncă.
Există 4 liste pentru 90 de funcţii în Valonia, 52 la Bruxelles, 113 în Flandra şi 53 în comunitatea germanofonă .
Presupun ca firma din Cipru a fost infiintata tocmai pentru a eluda restrictiile tranzitorii impuse lucratorilor din tarile proaspat aderate, facand uz de asa-zisa procedura de angajare "posting" prevazuta de de art.14 din Regulamentul CE 1408/71, coroborat cu Decizia 181 din dec 2000 (punct 10).
Numai ca pentru a te califica pentru aplicarea procedurii de posting, se va verifica exact acest aspect al excluderii intermedierii de catre o asa-zisa firma tip letterbox (fantoma) si exista reguli pentru a determina acest lucru. In acest sens va recomand sa cititi documentul "Posting guide" pe urmatorul link : [ link extern ] .
Jee, ce complicat e... :">

Totusi, ar trebui elucidat cu angajatorul din Cipru daca doresc sa-si desfasoare activitatea in Belgia prin intermediul unui sediu permanent cu personalitate juridica. Cred ca in acest caz nu se aplica restrictiile impuse de Decretul regal din 19 decembrie 2006, care non-gratifica lucratorii romani si bulgari pe piata belgiana.
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2009
godspeed, utilizator
DA, scrie clar

Belgia nu accepta muncitori romani pina in 2011.
Este greu sa obtii permis, pentru ca nici macar nu ai o oferta de la un angajator Belgian.
Este o schema cipriota. Cunosc aranjamentele.
Cei mai multi se duc pe riscul lor.
Riscul: interdictia in spatiul Schengen si amenda pentru munca la negru.
.............................................................

Accesul pe piata belgiana a muncii pentru lucratorii romani,01.01.2007

Începând cu data de 01.01.2007, Belgia a impus măsuri tranzitorii pe o perioadă de 2 ani pentru lucrătorii români. Astfel, lucrătorii români care intenţionează să lucreze în Belgia nu vor beneficia de principiul liberei circulaţii a lucrătorilor, rămânând supuşi obligaţiei de a obţine un permis de muncă.

La 5 decembrie 2008, Guvernul Belgiei a anunţat, prin intermediul unui comunicat, prelungirea - cu încă trei ani - a restricţiilor pe piaţa muncii impuse cetăţenilor din România (şi Bulgaria).

În comunicat se arată că, la propunerea ministrului muncii, Joelle Milquet, Consiliul de Miniştri a aprobat proiectul de Decret regal care prelungeşte perioada tranzitorie aferentă accesului pe piaţa forţei de muncă a muncitorilor români (şi bulgari), cu încă trei ani (1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2011). În acelaşi comunicat se menţionează faptul că Guvernul va putea întrerupe această perioadă înainte de termenul prevăzut de lege (2011).

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evitare dubla impozitare belgia al0207ex al0207ex Buna ziua, Sunt reprezentantul unui ONG,inregistrat in Romania, detasat in Belgia.Venitul il am exclusiv in Romania,unde platesc toate taxele ,impozitele. ... (vezi toată discuția)
Accident munca produs in belgia adrian_ghelase70 adrian_ghelase70 buna ziua .Am lucrat 7 luni cu contract de romania dupa cele 7 luni mi a facut angajatorul (patronul belgian contract belgia)dar dupa o luna jumatate mi am ... (vezi toată discuția)
Neplata drepturilor salariale iuli3098 iuli3098 Buna ziua. In urma cu doi an -am angajat in functia de manager la o firma ai carui acctionari erau un roman si un belgian. am recrutat personal pentru lucrul ... (vezi toată discuția)