avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Evitare dubla impozitare Belgia
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Evitare dubla impozitare Belgia

Buna ziua,
Sunt reprezentantul unui ONG,inregistrat in Romania, detasat in Belgia.Venitul il am exclusiv in Romania,unde platesc toate taxele ,impozitele. Lucrez in Belgia cca zece zile pe luna,restul ,in tara.Am obtinut Permis de munca tip B si incepand cu luna octombrie 2012 si Atestatul de Inregistrare in Registrul National Belgian.
Recent am primit de la Administratia Generala de Fiscalitate Belgiana , formularul Declaratie de impozitare -persoane fizice pentru anul 2012.
Am nevoie de un sfat pentru evitarea dublei impozitari.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: the patriot , utilizator 12:24, 27 Decembrie 2016
Completati formularul cu veniturile efectuate si la formular atasati certificatul de domiciliu fiscal din Romania( vi-l elibereaza directia de finante) si dovada platii impozitelor in Romania.
Buna seara,

Sunt lucrator independent (PFA cu norma de venit), detasat in Belgia, prestez servicii in Luxembourg (programator) si locuiesc in Belgia cu contract de inchiriere din August 2012 (sunt insotit de sotie si copil). Am primit de curand o declaratie de impozitare pentru persoane fizice din partea administratiei financiare belgiene.
Cand am plecat din tara nu am stiu ca dupa 6 luni petrecute in alta tara devin rezident fiscal in tara respectiva.
Am citit pe europa.eu ca poti locui mai mult de 6 luni in alta tara, in detasare si sa ramai rezident fiscal al tarii de origine daca ai locuinta permanenta in Romania si legaturi personale si economice (in Romania am un apartament proprietate personala).
Mi-au spus ca trebuie sa fiu impozitat si aici pentru venituri (desi am adus certificate doveditoare ca am impozitul platit la zi in Romania).
Ce se poate face in aceasta situatie pentru a evita dubla impozitare (eu platind impozitul in romania)?
Pe mine m-ar ajuta certificatul de domiciliu fiscal (recomandat persoanei anterioare)?

Mentionez ca abia acum 10 zile am primit Atestatul de Inregistrare in Registrul National Belgian (actele au fost depuse in sept).

Va multumesc!
Buna ziua ,

cum ati rezolvat cu impozitarea in Belgia ? Posibil sa fiu si eu intr-o situatie similara , nu am stiut de legea celor 183 de zile
al0207ex : completati formularul si declarati acolo ca lucrati doar 10 zile in Belgia. Nu ati desait 183 de zile ca sa platiti acolo contributiile. Atasati si certificatul de la fiscul roman pt orice eventualitate.
punisherx : data viitoare va rog creati un post nou. Este destul de greu de urmarit asa
Intradevar dupa 183 de zile trebuia sa platiti acolo impozite si notificati statul raman sa nu va mai taxeze. Depuneti acolo declaratia, platiti si cereti banii inapoi de la statul roman.
Sau ati putea incerca sa dovediti ca ati platit deja impozitele in RO si sa va scuteasca( desi nu cred ca o s-o faca). Impozitele in Belgia sunt muuult mai mari decat aici.
Catre AndreiJiligan si punisherx : aceste probleme nu existau daca apelati la un contabil. Din moment ce aveti venituri "exceptionale " ( adica iesite din tiparele obisnuite) trebuia sa va ganditi la un ajutor profesionist.
Nu imi este clar cum au sa faca impozitarea din urma daca am depasit 183 zile.
Sa presupunem ca am stat 210 zile , inainte de cele 183 zile s-a facturat la clienti fara TVA conform dreptului de a factura fara TVA intracomunitar. Va trebui platit acest TVA din urma ? Nu stiam ca vom depasi 183 zile in momentul cand facturam luna de luna, s-a prelungit proiectul si nu puteam sa las clientul cu proiectul neterminat conform contractului pe care il aveam cu clientul respectiv. Deasemena se vor aplica toate deducerile la care am dreptul in statul respectiv ? (intretinere copii ,sotie , etc, sotia nu a lucrat in perioada respectiva)

Alte discuții în legătură

Pfa roman lucru in strainatate AndreiJiligan AndreiJiligan Buna ziua, Am un pfa roman si am lucrat mai mult de 183 de zile in Germania in anul 2012, cam 189 zile . La momentul respectiv nu am realizat ca am ... (vezi toată discuția)
Pfa inregistrata in romania,cu venituri exclusiv din strainatate ,unde plateste taxe? ilie_a64 ilie_a64 Fiul meu are un PFA,servicii de inginerie si de 3 ani veniturile le obtine exclusiv din Belgia.Toate taxele le-a platit in Romania.Acum insa ,la reinnoirea ... (vezi toată discuția)
Pfa- import bunuri din ue Brenntag srl Brenntag srl un PFA neplatitor de tva poate face import de bunuri din UE ( Belgia)? in acest caz plateste tva-ul in Belgia? mentionez ca importul de bunuri se face in ... (vezi toată discuția)