Vedeti si art.22 care dispune ca :
(1) Contractul de stagiu poate inceta:
a) de drept;
b) prin acordul partilor, la data convenita de acestea;
c) prin vointa unilaterala a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
(2) In situatia in care contractul de stagiu inceteaza din motive neimputabile stagiarului, acesta poate sa continue efectuarea perioadei de stagiu, daca, in termen de 60 de zile, se incadreaza la alt angajator si incheie cu acesta un contract de stagiu pentru perioada ramasa neefectuata.
Ce spuneti dvs , se traduce astfel : regula este mentinerea raportului de munca , iar exceptia este incetarea.
Art.30 si art.31 sunt legate direct de acordarea sume egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
In cazul in care angajatorul nu beneficiaza de aceasta suma, atunci acestea nu mai pot fi aplicabile respectivului angajator.
Da, aveti dreptate (ca intotdeauna) :)
Caut portite de scapare privind incetarea CIM in perioada de proba.
Am gasit o singura speta in care s-a dat castigat de cauza fostului salariat, si s-a anulat decizia de incetare a CIM in perioada de proba.
In rest am gasit doar cazuri in care fostul salariat a pierdut procesul.
Mi se pare cam abuziv textul art 31 C. muncii. deoarece salariatii pot fi dati afara si pe alte criterii (asa cum am patit eu), nu doar pe cele privind verificarea aptitudinilor.
1. De art. 31 din Codul muncii poate face uz nu numai angajatorul ci si angajatul, in aceleasi conditii, adica fara sa justifice motivul incetarii raporturilor de munca.
2. Vreau sa spun ca si salariatul il poate pune intr-o situatie mai putin favorabila pe angajator daca pleaca atunci cand poate este mare nevoie de el.
Depinde si de probatoriul administrat in cauza.
O incetare in baza art.31 alin.3 C.mun. poate fi contestata in instanta. Nu există text de lege care să prevadă continutul notificarii, contestarea în instanţă a notificării şi nici termen pentru aceasta şi evident niciun punct de plecare a termenului.
Insa aceste aspecte trebuie sa fie coroborate cu alte texte de lege aplicabile.
Inteleg punctul de vedere al amandurora, dar:
- Este foarte greu ca un fost salariat caruia i-a fost incetat CIM in perioada de proba, sa aduca dovezi din care sa reiese reaua credita a angajatorului.
- In cazul meu, mi s-a cerut sa semnez anumite hartii care din punctul meu de vedere nu erau doar nelegale, ci ilegale. Daca merg in instanta, e posibil ca acele hartii sa nu mai apara, desi proba cade in sarcina angajatorului, acesta poate invoca faptul ca respectivele hartii nici n-au existat.
- Un salariat caruia i-a fost incetat CIM in perioada de proba, nu prea poate apela la un avocat, din urmatoarele motive:
a - n-a primit inca nici prima remuneratie, fiind dat afara dupa cateva zile
b - daca a primit remuneratia, e dator vandut, dat fiind faptul ca pana sa primeasca salariul s-a imprumutat pe la prieteni
c - tot ce a avut pus deoparte a investit in tinuta (imbracaminte noua, adecvata), a investit in deplasarile pana la locul de munca (abonament, bilete, taxi)
d - ar putea cere ajutor judiciar, dar timpul trece
- Este adevarat ca si salariatul ar putea face uz de perioada de proba, dar mult mai rar decat angajatorul. Salariatul chiar daca ar face uz de perioada de proba, ar face acest lucru din motive intemeiate cum ar fi: remuneratie prea mica, gasirea unui alt job, etc. La urma urmei, salariatul doreste ceva stabil remunerat pe masura muncii prestate. De asemenea, salariatul n-ar prea uza de perioada de proba pe motiv ca un viitor angajator ar observa in REVISAL faptul ca salariatul a avut perioade scurte la alt angajator, deci ar putea considera ca respectivul salariat e neserios. Angajatorul in schimb ar putea uza de perioada de proba si din motive nelegale, cerand salariatului diverse chestii care depasesc sfera atributiilor.
In fine, daca cineva are o \"colectie\" de linkuri cu spete privind perioada de proba, castigate de catre salariati, il rog sa posteze :)
Pe google am gasit o singura speta castigata de catre fostul salariat.