avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistem de supraveghere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistem de supraveghere

Buna ziua. Am si eu o intrebare! in blocul in care locuiesc sau instalat 6 camere de supraveghere 1 camera bate fix pe usa apartamentului meu si ma deranjaza acest lucru. camerele au fost instalate fara un acord din partea mea. Este legal? nu am semnat absolut nimic. multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:40, 21 Aprilie 2015
Instalarea sistemelor de supraveghere in imobil de locuit in comun trebuie sa se realizeze cu respectarea disp Legea nr. 677/2001, Legea nr 333/2003
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicata în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012. La articolul 6 al actului normativ mentionat precizeaza

Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.

In cazul imobilelor de locuit in comun,este obligatoriu acordul tuturor locatarilor persoane fizice identificate si identificabile prin intermediul imaginilor colectate si stocate.
In caz contrar, monitorizarea video la blocuri si in spatiile comune este ilegala, iar operatorul= persoanele fizice, juridice de drept public ori privat care gestioneaza sistemul video,sunt pasibili de a suporta rigorile legii=sanctiuni civile si administrative
Noul Cod Penal prevede pentru astfel de situatii disp art 226.
Nu are nicio legatura legea mai sus mentionata cu instalarea camerelor in blocuri.

Ceea ce este de spus aici, va spun ca nicio camera video nu trebuie montata astfel incat sa bata pe usa vreunui apartament, decat cu acordul proprietarului.

E o informatie pe care am obtinut-o recent de la firma cu care avem contract si, pentru ca vrem sa mai montam un set de camere la fiecare etaj, mi-au spus ca este o conditie:
- ori cer permisiunea proprietarului ca usa apartamentului sa fie prinsa in campul de imagine;
- ori, daca acesta nu este de acord, atunci se cauta alt unghi de montare.

De asemenea tot de la ei stiu ca in lifturi nu e permisa montarea de camere, desi noi am fi vrut si acest lucru.
elga50 a scris:

Nu are nicio legatura legea mai sus mentionata cu instalarea camerelor in blocuri.


.


Monitorizarea video: legislaţie europeană şi naţională relevantă


Utilizarea tehnicilor pentru captarea, manipularea, înregistrarea, stocarea şi comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezintă operaţiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, în conformitate cu Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispoziţiile Convenţiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei. Aşadar, avem un prim element clarificat: prin sistemului de supraveghere sunt prelucrate date cu caracter personal. Imaginile cu persoane fizice identificabile sunt date cu caracter personal.
Dat fiind că dreptul la viaţă privată e unul fundamental, personal nepatrimonial, nu poate fi invocată voinţa majorităţii proprietarilor condominiului, aşa cum procedează anumiţi reprezentanţi ai Asociaţiilor de Proprietari pasionaţi de camere video şi înregistrări cu vecini. Deşi Legea nr. 230/2007 spune că hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, luate cu majoritatea voturilor, sunt obligatorii, ele nu pot aduce atingere drepturilor fundamentale şi nu pot încălca dispoziţii legale în vigoare.


Să presupunem că majoritatea proprietarilor ar hotărî că ţiganilor nu le este permis accesul în spaţiile comune şi ar vota în AGAP o decizie în acest sens. Ar fi legal? Sa spunem ca Adunarea Gererală ar decide ca intrarea în clădire să se poată face numai pe bază de amprentă digitală, ca să fie clar cine locuieşte mai mult de 15 zile în bloc şi trebuie trecut la plata cheltuielilor pe persoana. Ar fi legitim? Să zicem că majoritatea ar semna pentru interzicerea deţinerii animalelor de companie în apartamente. Şi această trăsnaie ar fi caducă.

Articolul 226 al Legii 286 din 2009 extinde în sfera penalului răspunderea celor care cred că îşi pot filma vecinii în voie, cu mandat de la majoritate. Astfel, atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta reprezintă infracţiune. Notăm că viaţa privată nu se opreşte odată trecut de uşa apartamentului, iar efectele juridice sunt extinse la toate spaţiile indivize: holurile locuinţei, căi de acces comune, scări, lifturi, subsoluri, boxe, ghene, culoare, poduri, terase etc.

Aşa cum am arătat, supravegherea video la bloc fără acordul tuturor persoanelor identificabile e nelegală. Ce se întâmplă însă dacă toţi locatarii unui imobil de locuinţe (inclusiv minorii, prin acordul expres al reprezentantului legal) sunt de acord cu montarea unui dispozitiv de supraveghere centralizat? Legea 677/2001 ne lămureşte în privinţa drepturilor pe care cei filmaţi şi înregistraţi continuă să la aibă şi după exprimarea neechivocă a voinţei de a fi monitorizaţi. Acestea sunt:

Dreptul de acces la date (articolul 13). La exercitarea sa, operatorul e obligat să furnizeze toate informaţiile solicitate. Fiind vorba despre un drept garantat, nu-i nevoie să existe o justificare pentru care doreşti să vizionezi imaginile cu tine şi vecinii tăi. Sau cu ora la care s-a întors soţul/soţia, cine ştie?;
Dreptul de intervenţie asupra datelor (articolul 14). Poţi cere (în mod gratuit) rectificarea, blocarea sau ştergerea imaginilor colectate, dacă ţi se par a nu fi în concordanţă cu legea sau inexacte. Spre exemplu, dacă te răzgândeşti în privinţa disponibilităţii de a-ţi fi supravegheaţi copiii, prelucrarea devine ilegală;
Dreptul de opoziţie (articolul 15). Cităm întocmai: “Persoana vizată are dreptul de a se opune în orice moment, din motive întemeiate şi legitime legate de situaţia sa particulară, ca date care o vizează să facă obiectul unei prelucrări”. Evident, cu excepţia cazurilor în care legea statuează altfel. Adică nu te poţi opune la a fi filmat de procurori când iei şpagă, nici nu poţi reclama o bancă pentru că are supraveghere video;
Dreptul de a se adresa justiţiei şi Autorităţii de supraveghere. Cererea de chemare în judecată e scutită de taxă de timbru. Dacă în ciuda demersurilor efectuate, o entitate se ambiţionează să te filmeze fără acordul tău, poţi obţine restabilirea dreptului la viaţă privată şi nişte daune compensatorii, pe cale judecătorească.

Supravegherea video este guvernata de urmatoarele legi: 333/2003 şi 677/2001. Inainte de a cumpara un sistem de supraveghere, asociatia de proprietari trebuie sa aiba acordul tuturor locatarilor, atentie - nu majoritatea, ci toti locatarii din bloc trebuie sa fie de acord sa instalati camere de supraveghere. Actiunea unui kit de supraveghere prin captarea de imagini se traduce prin stocare de date referitoare la persoane fizice. Imaginile inregistrate sunt de fapt date cu caracter personal. Nerespectarea legii 677 are caracter penal
@ynocentta

Este a catralioana oara cand va bagati in aceasta discutie. preluand mecanic niste pasaje de Dumnezeu stie unde, iar legea o interpretati mecanic.

Montarea camerelor in sine intr-un bloc, recomandata si de politie, are menirea sa supravegheze holurile si sa serveasca atat conducerii asociatiei, cat si autoritatilor, la depistarea actelor de deteriorare a proprietatii comune, cat si actelor antisociale.
Pentru montarea acestor camere video se cere acordul majoritatii proprietarilor privind costurile, si nu necesitatea montarii acestora.
Ganditi-va ca in loc de camere video se angajeaza niste portari sau niste bodiguarzi (care ar necesita costuri mult mai mari din partea asociatiei). Ati pomenit undeva ca sa fie interzisa angajarea acestui personal? Eu cred ca nu.

De-abia captarea de imagini cu persoane de catre cel care detine softul si raspandirea acestora in scopul santajarii persoanei sau umilirii ei devine infractiune si se pedepseste conform legilor in vigoare. Este acelasi lucru ca cineva sa stea cu un aparat de filmat in holul blocului si sa filmeze un locatar, fara voia lui, si apoi sa raspandeasca imaginile cu acesta. Este infractiune.

De asemenea ca norme de aplicare, pentru evitarea filmarii, fie si intempestiv a zonei de proprietate privata (usa unui apartament) se cere acceptul proprietarului, care poate fi de acord, multumindu-le ca ii supravegheaza cineva casa gratuit, sau poate sa nu fie de acord pentru ca nu vrea nici macar intamplator ca cineva sa capteze imagini cu intrarea in apartament. Aceasta este zona si situatia pentru care se cere acordul proprietarului, pentru ca este vorba de zona proprietatii private - usa lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instalare camere video bloc euely euely Buna seara, Spuneti-mi va rog daca la sedinta Adunarii Generale s-a hotarat instalarea de camere video in condominiu , mai este necesar in calitate de ... (vezi toată discuția)
Achizitionare camere supraveghere stef55 stef55 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti banii pentru achizitionarea camerelor de supraveghere se pot trece pe lista de plata in fondul de reparatii sau intr-un fond ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)