avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... achizitionare camere supraveghere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

achizitionare camere supraveghere

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti banii pentru achizitionarea camerelor de supraveghere se pot
trece pe lista de plata in fondul de reparatii sau intr-un fond special.As vrea sa mai stiu daca o persoana nu este de acord cu aceste camere ,se pot achizitiona?
Mentionez ca sunt montate la intrare in bloc si in scara blocului unde este si casieria.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:53, 6 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema instalarii sistemelor de supraveghere in imobile de locuit in comun,a generat si va genera opinii contradictorii,vis-a-vis de temeinicie si legalitate instalare ,de eficienta
Pentru instalare sistem supraveghere in imobil de locuit in comun trebuiesc respectate disp L nr 333/2003.HG nr 10101/2004 privind normele metodologice de aplicare
Este obligatoriu acordul individual pentru montare sistem monitorizare video si in special dovada individuala a proprietarilor pentru a-si exercita dreptul la opozitie la prelucrarea imaginilor personale conform prev L nr 6777 din 2001 privind protectia datelor cu caracter personal
Potrivit legislatiei europene obligatorii si pentru Romania, - nu se instaleaza camere video pe caile comune de acces, alei, casa scarilor etc., in blocuri sau vile cu mai multe apartamente comune, decat daca exista acordul expres (scris) al tuturor locatarilor de drept care tranziteaza aceste zone;
Utilizarea tehnicilor/sistemelor de supraveghere pentru captarea, manipularea, inregistrarea, stocarea si comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, in conformitate cu Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispozitiile Convenţiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei.
Concret, prin sistemului de supraveghere sunt prelucrate date cu caracter personal. Imaginile cu persoane fizice identificabile sunt date cu caracter personal.
Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicata în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012.
Articolul 6 al actului normativ prevede

Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.,cu excepţia cazurilor prevăzute de articolul 5, alineatul 2, din Legea nr. 677/2001.


Art 5 al 2 din L nr 677/2001 se refera la cazurile in care persoana fizica solicita incheierea unui contract (ex: cu angajatorul), viata ii este pusa in pericol, in interesul public al autoritatilor, cand operatorul este obligat prin lege sa monteze camere video (ex: institutiile bancare) pentru un interes legitim,
Conform dispozitiilor in vigoare, fiindca ne referim la un condominiu, este vorba despre acordul tuturor locatarilor persoane fizice identificate si identificabile prin intermediul imaginilor colectate si stocate.
In caz contrar, monitorizarea video la bloc si in curtile comune e ilegală, iar operatorul =
persoanele fizice, juridice de drept public ori privat care gestioneaza sistemul video, este pasibil de a suporta rigorile legii.
Pe langa sanctiunile civile si administrative inerente, pentru existenta de sisteme de supraveghere fara forme legale,noul Cod Penal prevede art 226
Dat fiind ca dreptul la viata privata este unul fundamental, personal nepatrimonial, nu poate fi invocata vointa majoritatii proprietarilor condominiului, aşa cum procedeaza anumiti reprezentanti ai asociatiilor de proprietari pasionati de camere video si inregistrari cu vecini.
Desi Legea 230/2007 prevede ca hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari, luate cu majoritatea voturilor, sunt obligatorii, ele nu pot aduce atingere drepturilor fundamentale si nu pot incalca dispozitii legale in vigoare.
Sunt de notorietate hotararile adunarilor generale ale unor asociatii de proprietari care au votat ca nu este permis accesul in imobil anumitor cetateni/etni,ca nu este permisa detinerea de animale de companie,hotarari care ajunse in instanta ,au ajuns sa fie anulate
Jurisdicţia asociatiilor de proprietari este limitata la probleme strict administrative, iar vointa majoritatii nu poate anula drepturile fundamentale garantate individual de Legea Fundamentala sau alte dispozitii europene
Articolul 226 al Legii 286 din 2009 extinde in sfera penalului raspunderea celor care cred ca isi pot filma vecinii , cu mandat de la majoritate.
Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta reprezinta infractiune.
Viata privata nu se opreste odata trecut de usa apartamentului, iar efectele juridice sunt extinse la toate spatiile indivize= cai de acces comune, scari, lifturi, subsoluri, boxe, ghene, culoare, poduri, terase etc.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unde se gaseste in legea 677/2001 cele mentionate mai sus? (Potrivit legislatiei europene obligatorii si pentru Romania, - nu se instaleaza camere video pe caile comune de acces, alei, casa scarilor etc., in blocuri sau vile cu mai multe apartamente comune, decat daca exista acordul expres (scris) al tuturor locatarilor de drept care tranziteaza aceste zone;?) Care este legislatia europeana obligatorii?
Mentionez ca pe scara blocului unde locuiesc s-au instalat camere video fara acordul proprietarilor si eu doresc sa mentioez prin lege ca s-a montat ilegal acele camere. Va rog ajutati-ma. Multumesc.
Buna ziua ,
Am cumparat un apartament nou in septembrie 2020 si imi vine de la asociatie o Suma imensa de plata pt niste fonduri de investitie care incep din luna iunie . Mie mi se pare firesc sa am plati de facut incepand din luna Cand am cumparat apartamentul si Nu cu doua trei luni inainte de a-L cumpara. Am cerut explicatii si mi S-a spus ca Suntem obligati sa platim aceste fonduri intrucat includ camere de supraveghere( 20 de camere -25.000 Ron) care Nu sunt montante inca , interfon ( care Nu este montat inca) casuta postala care a Fost montata . Ma intreb toate aceste proiecte se Pot face fara un vot al proprietarilor? Adica asociatia Poate sa demareze proiecte pe cont proprio fara acordul nostru si dupa sa ne impuna sa platim sume enorme? Cine Poate sa ma ajute please, Cum ar trebui sa procedez, Nu am platit nimik pana in momentul de fata pt ca mi se pare o aberatie. Va Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2020
Lory01, utilizator
Fond de investitie anticipat
Nu puteti afla decit cerind copii dupa acele documente. Fondurile respective se hotarasc si voteaza intr-o adunare generala. Vedeti in acele documente cum a fost calculata suma. Dupa aceea contestati conform art. 28 din legea 196/2008 cheltuielile care vi se cer ilegal :
[ link extern ]

Daca nu sunteti multumit de raspunsuri, puteti apela si la instanta, asa cum este precizat la art. 29.Dar de platit sunteti obligat sa platiti, daca exista o hotarire AG in acest sens, chiar ilegala:
Articolul 52
(1)Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau pot/poate ataca in justitie respectiva hotarare.
(2)Actionarea in justitie in conformitate cu prevederile alin. (1) nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru instalare camera video scara blocului cospreda cospreda Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti in ce conditii se poate monta o camera video de supraveghere in scara blocului? La o asociatie de prorpietari e ... (vezi toată discuția)
Panou de publicitate constantin1969 constantin1969 Pentru panoul publicitar al firmelor din bloc acestea trebuie sa incheie contract cu asociatia de proprietari? Va multumesc. (vezi toată discuția)