avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa postului si denumirea postului - cand devin ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa postului si denumirea postului - cand devin obligatorii?

Buna ziua,

Am fost avansata la actualul loc de munca, de pe un post de executie pe unul cu rol de management. Dupa perioada de proba (timp in care am facut exclusiv task-uri de management), pe care am trecut-o cu bine, am intrat -teoretic- pe noua pozitie. Mentionez teoretic pentru ca singurul act aditional a fost cel legat de marirea de salariu. Nici pana in acest moment nu am primit fisa postului (pe motiv ca este in lucru, desi de aproape doua luni sunt, oficial, pe noul post). In acte figurez inca cu titlul jobului anterior, al postului de executie, pe motivul -invocat de firma- ca nu este in codul COR un echivalent romanesc pentru titlul in engleza al jobului.

Intrebarea mea ar fi: cat de ilegale/legale sunt aceste lucruri? Nu ar fi trebuit sa primesc deja fisa postului si, foarte important, sa figurez in acte cu denumirea pozitiei de management (ale carei activitati le execut zi de zi), nu a celei de executie? Daca situatie nu se remediaza, pot inainta sesizarea mea la ITM? Ce consecinte ar avea pentru firma?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2015
fleurdelys, utilizator
Cel mai recent răspuns: fleurdelys , utilizator 00:12, 28 Aprilie 2015
fleurdelys a scris:

In practica, insa, partea variabila a salariului a fost corelata cu noile responsabilitati - atat ca beneficii, cat si ca penalitati. Sa inteleg ca nici acest aspect (al sanctionarii in baza unor atributii neincluse in scris in fisa postului) nu e tocmai legal.

...

1. Aveti asa ceva inserat intr-un act aditional la c.i.m.?

2. Ati solicitat, in scris , angajatorul sa va comunice noua fisa a postului?
freeelis a scris:

fleurdelys a scris:

In practica, insa, partea variabila a salariului a fost corelata cu noile responsabilitati - atat ca beneficii, cat si ca penalitati. Sa inteleg ca nici acest aspect (al sanctionarii in baza unor atributii neincluse in scris in fisa postului) nu e tocmai legal.

...

1. Aveti asa ceva inserat intr-un act aditional la c.i.m.?

2. Ati solicitat, in scris , angajatorul sa va comunice noua fisa a postului?

1. Nu. Doar am fost instiintata verbal asupra bonsului/penalizarilor, care ulterior s-au regasit in salariu.

2. Nu inca. Solicitarile au fost doar in cadrul unor discutii, iar promisiunile de solutionare - tot verbale. In acest caz, catre cine ar trebui sa inaintez solicitarea, HR si superiorul ierarhic? Ati putea sa ma indrumati in acest sens, va rog?
Cererea o adresati sefului ierarhic, in baza art.8 alin.3 lit.a din HG 500/2011, si anume :

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/201, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Va multumesc, o sa continui demersurile!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz in cazul demisiei oanamitica oanamitica Buna ziua , ma confrunt cu o problema si am decis sa apelez la dumneavoastra.Sotul meu lucreaza la o societate ca economist (conform contract de munca si ... (vezi toată discuția)
Nou model cim gabi12345 gabi12345 cu 1 mai se modifica contractul individual de munca conform noului cod al muncii. ma poate ajuta cineva cu noul model? cum se stabilesc obiectivele de ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la salariu corespunzator? promovat de pe o pozitie pe alta. florinian florinian Buna seara! Lucrez intr-o companie privata la departamentul vanzari. Am fost angajat pe postul de Reprezentant vanzari (sales representative). La cererea ... (vezi toată discuția)