andrei2005 a scris:
Nu va agitati degeaba, solutia au gasit-o deja ospatarii: declara mai putin decat au in buzunare la inceputul zilei si daca vine controlul ies cu minus la buzunar... Orice ospatar stie cam cat ia bacsis in fiecare zi a saptamanii, asa ca isi va \"aranja\" caietul de casa din buzunar sa nu iasa pe plus...
Problema mare e alta: daca patronul ia bacsisurile si le imparte cum crede el, sau nu le imparte deloc, ce competitie mai exista intre ospatari de a fi mai serviabili cu onor clientii, daca stiu ca iau fiecare aceeasi suma la imparteala bacsisurilor sau nimic in plus daca patronul retine toate bacsisurile? Orice competitie intre ei dispare. Si cine pierde cu adevarat? Clientii si poate chiar restaurantul - se duce vestea ce \"bune\" servicii are!
Pai daca pierde restaurantul nu vad problema, oricum restaurantul e al patronului care ia bacsisurile si nu le imparte sau le imparte anapoda.
Opinia mea (ca mi s-a cerut mai sus) e ca ar trebui ca bacsisul sa fie inclus in nota, ca in alte tari. Pana cand nu e, ma preocupa totusi faptul ca las bacsis unui taximetrist ca nu a fumat in masina, a pus un post de radio decent, nu m-a ocolit prin tot orasul si la final bacsisul ajunge la firma de taxiuri pt care n-am nici o simpatie, ma preocupa faptul ca las bacsis unui chelner (nu stiu unde iesiti voi in oras, dar eu ies in centrul vechi, unde salariile chelnerilor sunt de 6oo ron si bacsisul pe care il las eu e, in general, restul de 3 - 3, 5 lei pana la 10 dupa ce am baut/platit o bere de 6,5-7 lei) si banii ii incaseaza tot hraparetul de patron (numai mircea dinescu sa nu fie :))) ), adica exact cel care il plateste pe chelner cu salariul derizoriu pe care il plateste.
mottofreee, multumesc pt unicul raspuns la obiect.
Intre timp am aflat si eu ca intr-adevar majoritatea celor care lucreaza cu bani (vanzatori etc) trebuie sa-si declare banii la inceputul zilei, nu stiam - si ideea cu perchezitionatul mi se parea (si inca mi se pare) a incalca orice demnitate umana.