avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie fatada apartament etaj 4
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie fatada apartament etaj 4

Supun atentiei dvs o situatie pentru care am nevoie de un sfat.Locuiesc la etajul 4 al unui bloc de 4 etaje si bucati mari de tencuiala s-au desprins de pe fatada blocului dezgolind suprafata de caramida din care este construit blocul, deteriorand totodata si peretele.Acest proces a inceput in urma cu un an si jumatate, din cauza ploilor , a zapezii, el a avansat.
De la inceput, am incercat sa discut cu vecinii, (nu avem responsabil de scara), sa solicit sprijinul lor ptr a putea repara partea mea, dar m-am lovit de indiferenta, de rea vointa, de orgolii, de promisiuni ca vom anvelopa,etc, astfel incat m-am vazut nevoit sa iau initiativa si dupa ce am citit si m-am documentat cat de cat, am cautat o societate care sa execute aceasta lucrare, in final, gasind una care sa o accepte.Societatea foloseste alpinisti utilitari , costul ridicarii schelei la etajul 4 fiind ridicat, am considerat oferta lor buna , totodata gandindu-ma ca nu creez disconfort celorlati vecini .
Am depus la Asociatie un memoriu, in care am explicat situatia, la care verbal mi s-a spus sa fac o sedinta in care sa am acceptul a cel putin jumatate din proprietari, lucru pe care l-am facut,in sedinta am descris si lucrarea care urmeaza a fi executata, costul ei de apartament, etc.O parte, mai putin de jumatate care nu au venit sau nu au vrut sa semneze, din cauza ca e prea scumpa oferta(desi nu este mai scumpa decat cu schela),incearca acum cu toate puterile sa convinga pe cei care au semnat ca lucrarea ar putea deteriora hidroizolatiei terasei care ulterior acestei lucrari ar urma sa fie din aceasta cauza refacuta supunandu-i la alte cheltuieli.
Tabelul procesului verbal cu semnaturi l-am depus la asociatie, mi s-a cerut sa vin cu reprezentatul firmei cu care sa stea de vorba Presedintele.Consider corect acest lucru atata timp cat el va semna contractul, asa ca am acceptat urmand a avea o intalnire.
Acum la asociatie va mai apare un tabel depus de un vecin care e impotriva si care detine si cheia la terasa blocului, in care sunt semnaturi ca lucrarea sa nu se execute cu alpinisti, dar nici nu apar alte oferte din partea nimanui de executie a lucrarii, doar vorbe.
Initial am incercat sa conving vecinii sa facem o termoizilare totala sau o reparatie totala a blocului macar dar , nu s-a ajuns la nici o concuzie, din lipsa de fonduri si neagreearii solutiei tehnologice de termoizolare(pro si contra polistirenului).
Eu vreau sa-mi rezolv aceasta problema care afecteaza peretii exteriori ai apartamentului meu indiferent de solutia aleasa, insa in afara de vorbe, scandal, nimeni de aici nu ofera nimic.Nici macar nu pot repara pe socoteala mea , deoarece este proprietate comuna si pot fi reclamata ca nu am acceptul celorlalti proprietari, asa cred.
La asociatie nu stiu cata intelegere voi avea, caci atunci cand le-am cerut sprijinul m-au trimis sa cer acceptul majoritatii, desi am citit prin forum ca asociatia poate decide fara acceptul locatarilor reparatiile urgente.
Acum intrebarea este: cine trebuie sa caute executanti ptr lucrare? sau mai bine zis, cine trebuie sa se ocupe de aceasta lucrare?
Eu am vrut sa ma ocup, vad ca nu sunt lasat, asociatia cred ca va tergiversa in a-mi da acceptul ptr acesti alpinisti, eu pierzand o multime de timp si bani pana cand i-am gasit si pe astia, multe firme refuzand lucrarea pe motiv ca nu se incurca la etajul 4 sa o execute si ca este maruntis.
Singura cale este sa dau in judecata asociatia, sau sa ma reclam singur la Primarie? sau la Inspectoratul de stat in c-tii?
Nu vreau razboi de aceea va solicit sfatul.Poate am gresit undeva in demersul meu .
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: odishor , utilizator 09:28, 23 Aprilie 2015
din pacate problema este genrala in toata tara, toti cred ca daca imi fac lux in casa poate sa cada partea comuna, ceea ce nu prea e adevarat pt ca sunt legate. deci daca peretele de la 4 cada va cadea si cel de la 3 si in jos tot.....dar cand e vorba de dat bani toti dau inapoi.
nici nu ar fi trebuit sa fie treaba dvs ci a asociatiei, ei trebuie sa adune si semnaturile de la 50%+1. dar daca ei nu prea fac nimic si dvs va cade casa puteti lua initiativa. incercati eventual ianinte la inspectorul in constructii, daca nu se face nimic porniti actiune in instanta....obligatia de a face si daca nu se conformeaza sa inceapa lucrarile in 30 de zile atunci pretentii.....dvs reparati dar sa oblige pe ceilalti proprietari la platile cote ....asa va veti recupera banii
Nu este obligatia niciunui proprietar sa adune semnaturi pentru reparatia partilor comune.
Proprietarul depune o cerere la presedintele asociatiei de proprietari prin care solicita repararea fatadei care constituie parte comuna a condominiului. Daca nu primeste un raspuns favorabil se adreseaza celorlate autoritati care pot interveni, serviciul asoc. de propr. din cadrul primariei, ISC, etc. In final se poate adresa instantei de judecata ptr a obliga asoc. de proprietari sa repare fatada.
@odishor

In niciun caz nu va apucati dv. de lucrare, de unul singur.
Riscati scandal cu vecinii sau / si riscati sa nu va mai recuperati banii nici la pastele cailor.

Este treaba asociatiei sa organizeze aceasta lucrare, inclusiv strangerea fondurilor.
Calea dv. este:
- solicitare scrisa si inregistrata la asociatie. Asteptati raspuns in 30 zile;
- reclamatie la primarie
- proces in instanta contra asociatiei privind obligatia de a face, adica de a repara fatada care este proprietate comuna.

Legea 230/2007 Articolul 16 (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
(2) In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.
Articolul 17 Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Articolul 18 In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Mai bine ii dati in judecata pe cei din asociatie decat sa va apucati sa reparati, daca reparati si nu aveti aprobarea celor din asociatie, puteti sa fiti acuzat ca ati stricat, nu ca ati reparat (Art. 17) si sa aveti de platit si daune.
va multumesc pentru raspunsuri, asa am sa fac, ma gandeam ca nu e bine sa ma apuc singur de lucrare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie fatada odishor odishor Buna ziua revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare: apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)
Renovare fatada bloc olix olix Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema. Locuiesc la etajul 3 din 4 si doresc sa renovez fatada apartamentului meu. Varianta cu schela este exclusa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va rog să mă ajutați cu un sfat. dețin un apartament ... bogdyviki bogdyviki Buna ziua. Va rog să mă ajutați cu un sfat. Dețin un apartament într-un bloc cu 4 etaje, apartamentul fiind la etajul 4. Blocul nu are acoperiș, doar ... (vezi toată discuția)