avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca pierduta-pasii de urmat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca pierduta-pasii de urmat

Buna ziua,
Am pierdut cartea de munca (eu sau unul dintre angajatori, nu am reusit sa imi dau seama...pur si simplu a disparut); pentru depunerea dosarului de somaj,mi-a fost solicitata in original; de la ITM am fost informata ca, pentru a primi o adeverinta cu vechimea conform cartii de munca, trebuie sa declar documentul pierdut in Monitorul Oficial si cu dovada, sa ma intorc la ITM pentru adeverinta. Intrebarile mele ar fi urmatoarele (desi am tot cautat pe internet, nu m-am lamurit):
- care este taxa de publicare in Monitorul Oficial si cat dureaza procedura
- care ar fi taxa de eliberare a adeverintei de la ITM
- adeverinta are aceeasi "valoare" (la somaj, pensie etc) ca si documentul initial (cartea de munca originala) sau este necesar sa solicit si adeverinte de vechime de la angajatorii ce figureaza in cartea de munca?
Va multumesc frumos.
Cu stima
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2015
blue650, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:47, 23 Aprilie 2015
@ blue650

1. Monitorul Oficial
- fie vă prezentaţi personal la sediul CVRP unde veţi depune cererea de publicare şi veţi plăti taxa de publicare de 20 lei/act.
În maximum 24 de ore veţi putea intra în posesia exemplarului în care a fost publicată pierderea, achitând 0,4 lei.

- fie expediaţi cererea prin poştă, anexând dovada plăţii taxei de publicare şi a contravalorii exemplarului de monitor (în total 20,4 lei).

După publicarea pierderii, exemplarul de monitor vă va fi expediat prin poştă la adresa menţionată în cerere.

2. ITM
Ordinul MMFPSPV nr.826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestărilor de servicii efectuate în domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii,
Art. 3
Tariful care se percepe de la persoanele fizice, juridice, de la persoanele fizice autorizate si de la alte entitati constituite in conditiile legii pentru categoria de servicii prestate este de 20 lei/document, pentru fiecare dintre serviciile care pot fi prestate de inspectoratele teritoriale de munca, respectiv:
- eliberarea de certificate/adeverinte/duplicate de adeverinte in baza documentelor existente in arhivele inspectoratelor teritoriale de munca, la cererea persoanelor fizice, juridice sau a oricaror entitati care au dreptul legal de a solicita si de a obtine aceste informatii, conform Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, republicata, si Ordonantei Guvernului nr. 33/2002 privind reglementarea eliberarii certificatelor si adeverintelor de catre autoritatile publice centrale si locale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 223/2002;
...

Taxa este platibila in contul IBAN al ITM deschis la Trezoreria Statului, la caseria inspectoratului sau prin mandat postal.

3. Adeverintele de vechime au aceeasi valoare juridica ca si carnetul de munca.
Multumesc frumos pentru promptitudine; ieri imi spusese un functionar de la ITM ca, daca nu reusesc sa gasesc originalul, ma va costa foarte mult ...spunea ca taxa de publicare in Monitorul Oficial este peste 400lei, fapt ce m-a speriat, desigur, caci imi pare absurd.
Sa inteleg ca varianta corecta este: 20,4lei pentru publicare si 20lei pentru eliberarea adeverintei. Acum...nedumerirea: de ce sa ma fi "pacalit" acel functionar? sau...e posibil sa fie vreo alta taxa, in afara de cele doua?
Multumesc
Informatiile de publicare in Monitorul Oficial au fost preluate de aici:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinte de vechime de la firmele la care am lucrat flori9 flori9 Buna ziua, in cazul in care cineva a lucrat la mai multe firme care intre timp nu mai exista (au falimentat sau nu) cum poate intra in posesia adeverintelor ... (vezi toată discuția)
De unde imi adun vechime de munca mirela 20 mirela 20 Sotul are nevoie pt pensia pe caz de boala de C.M. El nu are c.m si nu mai contracte de munca, insa unele unele din ele nu mai le gaseste. De unde le poate ... (vezi toată discuția)
Ordinul mmfpspv nr. 1681/2013 Cornel  Vasile Cornel Vasile Ordinul MMFPSPV nr. 1681/2013 privond aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate in domeniile de activitate ale ... (vezi toată discuția)