avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu 1 copil minor si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu 1 copil minor si partaj

buna ziua. va explic pe scurt situatia mea: acum cateva zile sotia cu care sunt casatorit de 16 ani imi spune cand eram la un restaurant ca a fasit pe altcineva si ca ar fi bine sa ne despartim intrucat ei sunt impreuna de aproape 1 an si au planuri serioase. mentionez ca avem un copil de 12 ani , un apartament cumparat din banii de la nunta . o masina luata acum 4 ani si 3 credite. i-am zis ca plec prin magazine sa imi revin si pana ajung eu acasa ar fi bine sa plece la noua ei iubire, fapt care s-a si intamplat.(probabil ca abia astepta sa fie cat mai mult impreuna si nu stia cum).Ea sta cu el de cateva zile si spune ca acum vrea si baiatul , pe care nu vreau sa il las sa locuiasca cu ei. I-am propus divortul la notar cu copilul la mine si drept de vizite cand vrea si cum vrea si partajul mai tarziu. Ce sanse as avea in instanta sa castig ca baiatul sa locuiasca cu mine ? Cum pot dovevi instantei ca a parasit domiciliu ? si nu e o mama atat de buna cum incearca sa apara . Mentionez ca soacra-mea este e partea mea. Multumesc.
As recomanda sa apelati la un mediator. E mai bine sa negociati dvs impreuna ce si cum decat sa stabileasca altcineva. Succes.
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2015
Ioan Viorel Danciu, Mediator
Pt. binele copilului (la care, poate, in aceste momente bulversante pt. dv., este dificil sa va ganditi...) eu NU l-as fi tarat pe copil la institutii ca Protectia Copilului / Judecatorie.

( sotul meu, sfatuit de avocatul lui, a facut acest lucru cu baiatul nostru de 7 ani )
( desi, in cazul nostru - tatal si-a abandonat copilul, fara sa-l mai caute ani de zile !! preferand relatiile extraconjugale ; in plus, era violent si la ultima parasire a domiciliului m-a desfigurat de fata cu copilul...) si ce daca?? instanta i-a acordat culpa comuna si custodie comuna la divort !!

Va sfatuiesc sa nu risipiti energie, timp si bani in procese.
Stimate domn, acum sunteti sub influenta emotiilor cauzate de infidelitatea si plecarea sotiei, nu sunteti nici primul si nici ultimul. Va sfatuiesc ca inainte de a depune o actiune de divort sa incercati sa ajungeti la o intelegere pe cale amiabila la un mediator care va poate ajuta sa ajungeti la un acord in privinta divortului, a custodiei copilului cat si a partajului. Sedintele de mediere sunt mult mai eficiente in situatia dv , mai rapide si mai ieftine.
In majoritatea situatiilor cauzate de infidelitatea unuia dinte soti, copilul devine arma prin care celalalt este pedepsit. Copilul nu are nici o vina, si el este afectat si trebuie protejat. Este bine ca fiul dv sa nu simta tensiunile dintre dv. sa nu va auda discutand despre cee ce a facut mama sa, il va afecta emotional iar efectele se vor vedea mai tarziu. Tomai de aceea, custodia comuna si implicarea ambilor parinti in educarea si formarea copilului este foarte importanta. Nu este important numai cu cine va sta copilul, ci cum si cine se va ocupa de educatia acestuia si de nevoile lui.
Ca sa va pedepsiti sotia este usor sa depuneti actiune de divort din culpa acesteia, sa castigati custodia copilului dar trebuie sa stiti ca si celalat parinte are drepturi asupra copilului chiar daca a fost infidel, acesta nu este un motiv de decadere din drepturile parintesti asa cum probabil v-ati gandit dv , chiar daca rudele sotiei vor veni ca martori imptriva acesteia la proces(de obicei acestia se razgandesc).
Iata, ce trebuie sa contina un plan parental in cazul divortului cf.Legii.
1.Incredintarea minorului;
2.Domiciliul minorului;
3.Program de vizitare a minorului;
4.Ingrijiri medicale;
5.Reguli in educarea minorului;
6.Vacantele minorului;
7.Decizii cu privire la problemele cu care se confrunta minorul;
8.Suportarea cheltuielilor privind intretinerea minorului ;
9.Reguli de mentinere a contactului cand copilul se afla la celalalt parinte;
10.Mentinerea legaturilor cu membrii familiei extinse(bunici, matusi, veri, etc)

Din punctul meu de vedere aveti sansa ca instanta sa se pronunte pentru desfacerea casatoriei din culpa sotiei, sa decida custodia comuna cu domiciliul la dv in cazul in care si copilul doreste acest lucru, asa cum vi sa rapus si in mesajele anterioare.
Incercati totusi, o intelegere pe cale amiabila la mediere deoarece este mai relaxant decat la notar si beneficiati de cate sedinte doriti pentru a ajunge la o intelegere.
Succes ! Breniuc Gherghina.:luck:
Minorului nu i se stabileste DOMICILIUL ci LOCUINTA la unul dintre parinti.
Da, locuinta cf. art. 496 cf. NcCiv.
Multumesc pt atentionare dar in prevederile Ordonanței de urgență nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate este domiciliu si....este acelasi lucru.

Art. 14. - Domiciliul minorului
(1) Domiciliul minorului este la părinții săi sau la acela dintre părinți la care el locuiește statornic.
(2) Domiciliul copilului încredințat de instanța judecătorească unei a treia persoane ramâne la parinții săi, iar în cazul în care aceștia au domicilii separate și nu se înțeleg la care dintre ei va avea domiciliu copilul, decide instanța judecatorească. Domiciliul minorului, în cazul în care numai unul dintre părinții săi îl reprezintă ori cazul în care se află sub tutela, precum și domiciliul persoanei puse sub interdicție, este la reprezentantul legal..

.:beta::D

Alte discuții în legătură

Divort, 2 copii minori Andreiulmeu Andreiulmeu Buna ziua, Sunt un tata de 36 de ani, cu doi copii minori, de 4 si 6 ani, care doreste sa divorteze. Motivul principal este infidelitatea sotiei si secundar ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa divortez ContSters310063 ContSters310063 sotul a plecat de acasa de o luna, la bunica lui cu motiv de divort din cauza jignirilor verbale. dupa 10 ani casnicie si un copil minor de 3 ani. a venit cand ... (vezi toată discuția)
Divort - cauza infidelitate . ce se intampla cu copilul ? DionaDiana DionaDiana Va rog sa ma ajutati cu o parere avizata daca puteti. In cazul unei casatorii de 6 ani in care sotul inseala , cum va decurge divortul ? Sotia a vorbit ... (vezi toată discuția)