avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salar compensator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salar compensator

Buna,

Momentan sunt in CCC pâna pe 1 iulie, după care ar trebuie să mă duc în șomaj, deoarece punctul de lucru la care am lucrat s-a închis. Potrivit art.78 ar trebui să primesc un salar compensator, dar m-i s-a spus că este criză economică și nu au bani. Pot sa-mi facă asta?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 14:19, 10 Iulie 2009
Faceti o cerere scrisa in care sa precizati articolele scrise mai sus din Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUN), contract care este obligatoriu pt toti angajatorii.

In ce priveste obligatia de se respecta CCMUN:
Art. 2. - (1) Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional cuprinde drepturile şi obligaţiile angajatorilor*) şi ale salariaţilor cu privire la condiţiile generale de muncă prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi cele convenite în procesul de negociere.
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
Art. 100. - (1) Ramurile de activitate pentru care se vor încheia contracte colective de muncă sunt cele prevăzute în anexa nr. 4.
(2) Drepturile prevăzute în prezentul contract colectiv de muncă sunt considerate minime, de la nivelul cărora începe negocierea contractelor colective de muncă la celelalte niveluri, cu excepţia celor care sunt stabilite în cuantum fix sau maxim.
(3) În situaţiile în care nu se încheie contracte colective de muncă pe ramură sau grupuri de unităţi, prevederile prezentului contract colectiv de muncă la nivel naţional sunt considerate niveluri minime, în conformitate cu prevederile art. 3, de la care începe negocierea contractelor colective de muncă la nivel de unităţi.
(4) Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi.
Art. 101. - Drepturile prevăzute în contractele individuale de muncă nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de muncă.
Deci daca sustin in continuare ca nu-mi pot da salariul compensator pot sa le zic ca le dau in judecata? Cheltuielile de judecata nu vor fi mai mari decat salariul pe care o sa-l primsc daca castig?
Daca nu vor sa dea salariu, nu il vor da.
DA, puteti face sesizare si la ITM si puteti sa cereti plata drepturilor neachitate in instanta (TRibunalul de domiciliu) dupa primirea deciziei de concediere. Litigiile de munca sunt scutite de taxe de timbru. cheltuielile de judecata se pot recupera de la angajator prin cerere in cadrul actiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere post - salarii compensatorii ? raluiulia raluiulia Buna ziua, in momentul actual sunt angajata la o firma aflata in insolventa , care mi-a redus postul cu trimitere in somaj. Sunt in perioada de preaviz ... (vezi toată discuția)
Drepturile mele in cazul unui preaviz dat de angajator myky32 myky32 buna seara.am o problema.acum 2 zile am primit din partea conducerii companiei unde lucrez o decizie prin care am fost informat ca firma isi restrange ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu in caz de concediere? georgeta58 georgeta58 Daca firma nu are CCM pe unitate si a dispus incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului - concediere, in acest caz conform CCM la nivel ... (vezi toată discuția)