1.
www.avocatnet.ro/content/con...
Pentru ca documentul este redactat in excel, nu se vede, dar se poate copia in calculatorul propriu daca apasati pe denumirea documentului.
2.
Pausal inseamna repartizarea consumului facturat cand condominiul nu este contorizat la nivel de apartamente. In acest caz consumul de apa se repartizeaza in functie de numarul de persoane.
La dv. nu este cazul, deci nu vom folosi cuvantul pausal, ci consum
estimat.
In cazul ca de la un apartament nu se declara indexul, administratorul poate
estima consumul prin mai multe metode:
- fie calculeaza un
consum mediu pe scara al celor care au declarat consumul, calculand la acestia si numarul de persoane. Se imparte consumul declarat la numarul de persoane declarante si se obtine o medie in luna respectiva. La apartamentele al caror consum se estimeaza n-are decat sa inmulteasca numarul de persoane cu media obtinuta anterior si astfel ii estimeaza consumul in luna curenta. Rezulta
indecsii estimati de iesire. Acesti indecsi estimati vor servi luna urmatoare ca indecsi de intrare si, in cazul in care va declara consumul se face o simpla scadere, regularizandu-se consumul.
Daca nu da indecsii nici a doua luna, i se estimeaza din nou in mod similar cu luna trecuta ....
La noi in asociatie nu-i mai suportam si a treia luna si atunci le punem un
consum impus care nu se va mai regulariza. Pentru aceasta faza, am stabilit prin regulamentul de repartizare a diferentelor la apa ca 30% din aceste diferente vor fi repartizate acelor apartamente care nu sunt contorizate sau sunt la a 3-a estimare. Restul de 70% se repartizeaza celorlalte apartamente.
- fie se calculeaza propria lor medie de consum. Vor rezulta tot niste indecsi estimati. Procedura pe mai departe este aceeasi cu ce am descris mai sus.
E mai dificil de explicat aici cum se revine la normal dupa faza cu consumul impus, acela care nu se mai regularizeaza. Sper sa nu ajungeti in aceasta faza.
In toate situatiile, dar in absolut toate situatiile, jocul repartizarii consumurilor declarate, estimate, impuse, la apa consumata si apa care apare ca diferenta, totalul din rubricile cu apa trebuie sa inchida la banut valoarea facturii.
Deci nu se pun pe lista valori in plus fata de factura.