avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... etape separare/infiintare asociatie proprietari pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

etape separare/infiintare asociatie proprietari pe scari

1.Infiintare asociatie proprietari pe scara
1.1 Care sunt etapele infiintarii unei asociatii de proprietari pe scara separata dintr-o asociatie pe bloc?
1.2. Ce documente trebuie preluate de la asociatia "mare"(carte tehnica imobil, carte de imobil, actele de proprietate si identitate ale proprietarilor de pe scara, arhiva liste de intretinere,etc. )?

2. Consumuri AR/AC
2.1. Care este modalitatea de repartizare a consumurilor de AR si AC la pausal cand proprietarii nu depun indecsii? Care este temeiul legal si consumul pe persoana?
2.2. In cazul in care un proprietar a fost inregistrat la pausal in luna urmatoare depune un index nou ce consum se trece?
2.3 Se pot folosi banii incasati in plus la pausal ptr reparatii?

Vreau sa ma lamuresc cu pausalul ptr AR si AC.
AG poate emite o hot. privind pausalul daca nu se declara indecsii, daca sunt mai multi care nu declara este posibil ca prin introducerea la pausal sa se depaseasca consumul din facturile furnizorilor. Corect?

Daca sunt prea multe intrebari prima are prioritate!:)
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2015
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:01, 29 Aprilie 2015
1. www.avocatnet.ro/content/con...
Pentru ca documentul este redactat in excel, nu se vede, dar se poate copia in calculatorul propriu daca apasati pe denumirea documentului.

2. Pausal inseamna repartizarea consumului facturat cand condominiul nu este contorizat la nivel de apartamente. In acest caz consumul de apa se repartizeaza in functie de numarul de persoane.

La dv. nu este cazul, deci nu vom folosi cuvantul pausal, ci consum estimat.
In cazul ca de la un apartament nu se declara indexul, administratorul poate estima consumul prin mai multe metode:
- fie calculeaza un consum mediu pe scara al celor care au declarat consumul, calculand la acestia si numarul de persoane. Se imparte consumul declarat la numarul de persoane declarante si se obtine o medie in luna respectiva. La apartamentele al caror consum se estimeaza n-are decat sa inmulteasca numarul de persoane cu media obtinuta anterior si astfel ii estimeaza consumul in luna curenta. Rezulta indecsii estimati de iesire. Acesti indecsi estimati vor servi luna urmatoare ca indecsi de intrare si, in cazul in care va declara consumul se face o simpla scadere, regularizandu-se consumul.
Daca nu da indecsii nici a doua luna, i se estimeaza din nou in mod similar cu luna trecuta ....
La noi in asociatie nu-i mai suportam si a treia luna si atunci le punem un consum impus care nu se va mai regulariza. Pentru aceasta faza, am stabilit prin regulamentul de repartizare a diferentelor la apa ca 30% din aceste diferente vor fi repartizate acelor apartamente care nu sunt contorizate sau sunt la a 3-a estimare. Restul de 70% se repartizeaza celorlalte apartamente.

- fie se calculeaza propria lor medie de consum. Vor rezulta tot niste indecsi estimati. Procedura pe mai departe este aceeasi cu ce am descris mai sus.

E mai dificil de explicat aici cum se revine la normal dupa faza cu consumul impus, acela care nu se mai regularizeaza. Sper sa nu ajungeti in aceasta faza.

In toate situatiile, dar in absolut toate situatiile, jocul repartizarii consumurilor declarate, estimate, impuse, la apa consumata si apa care apare ca diferenta, totalul din rubricile cu apa trebuie sa inchida la banut valoarea facturii.
Deci nu se pun pe lista valori in plus fata de factura.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2015
elga50, moderator
1-Infiintarea unei asociatii de proprietari pe scara/tronson urmeaza aceiasi procedura ca in cadrul unui intreg imobil
Procedura este prev de disp L nr 230/2007

2-Pentru a calcula consum utilitati in sistem pausal este necesar ca a sociatia de proprietari sa detina un regulament de repartizare a consumului de apa facturat la nivel de asociatie.

3-Daca proprietarul depune index consum individual,urmeaza ca sa ii fie calculate obligatiile de plata functie de consumul comunicat
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2015
Adriantot, moderator
Multumesc ptr info.
S-a hotarat separarea asociatiei in 2 dar treneaza lucrurile pentru ca cei care au fost alesi in Cex la Ag de constituire nu duc la bun sfarsit inregistrarea la judecatorie.
Deocamdata presedinte a ramas cel de la vechea/actuala asociatie, la fel si cenzorul iar administratorul a fost inlocuit deoarece fostul si-a dat demisia. Nu stiu cine sunt cei din noul CEx, il cunosc doar pe unul din ei, am de gand sa ma implic dar nu stiu in ce calitate o voi putea face, cand a fost AG de desprindere nu eram in Bucuresti. In plus sunt si nou in bloc si nu cunosc pe nimeni (vecinii de palier plus vreo 2-3 din aproape 130 :) ).

Noua asociatie trebuie sa primeasca anumite documente de la asociatia din care s-a desprins (carte tehnica imobil, carte de imobil, actele de proprietate si identitate ale proprietarilor de pe scara, arhiva liste de intretinere,etc. )? Sau cel putin in copie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)
Imi spuneti, va rog, cat este consumul pausal la apa rece si ... puimicc puimicc Imi spuneti, va rog, cat este consumul pausal la apa rece si apa calda? Imi spuneti, va rog, ce act normativ reglementeaza acest aspect? (vezi toată discuția)
Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)